Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 21 arttı

Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 21 arttı
Avustralya’daki bazı tesislerde işçilerin greve gitme olasılığının ortaya çıkması sonrası LNG arzına yönelik risklerin artmasıyla birlikte Avrupa’da doğal gaz fiyatları neredeyse iki ayın en büyük yükselişini kaydetti.Bloomberg...

Avustralya’daki bazı tesislerde işçilerin greve gitme olasılığının ortaya çıkması sonrası LNG arzına yönelik risklerin artmasıyla birlikte Avrupa’da doğal gaz fiyatları neredeyse iki ayın en büyük yükselişini kaydetti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre gösterge vadeli doğal gaz fiyatları önceki iki seansta yaşanan artışının ardından yüzde 21’e varan artış kaydederken petrol ve kömür fiyatlarında da yükseliş gözlendi.

Avustralya’daki Chevron Corp. ve Woodside Energy Group tesislerindeki işçiler, yakıt için küresel rekabetin artmasıyla ülkeden sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını etkileme potansiyeline sahip grev yönünde oy kullandılar. Greve gidilmesi yönünde karar çıkması durumunda bunun ne zaman gerçekleşeceği ise net değil.

Danışmanlık firması Inspired Direktörü Nick Campbell konuyla ilgili, “Asyalı alıcıların Avrupa’yı da etkileyecek kesintilere yaşanması durumunda Avustralya’dan eksilen hacimleri tamamlamak amacıyla LNG ithalatını artırmaları muhtemel. LNG, Avrupa gaz tedarik karışımında bir temel yük haline geldi, bu nedenle bu akışın risk altında olduğuna dair herhangi bir emare fiyatların desteklenmesine yol açıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Norveç’in sezonluk bakımındaki olası gecikemlerin de bir risk oluşturarak yukarı yönlü fiyat baskısını artırdığı belirtiliyor. Uzmanlar şu an için yükseliş faktörlerinin, Avrupa’daki durgun talep ve alışılmadık derecede yüksek stoklarda daha ağır bastığının altını çiziyor.

Saxo Bank Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen, piyasaların sağlıklı kış stokları ile soğuk mevsim riskleri arasındaki "uyumsuzluğu fiyatlandırmada" zorluk yaşıyor gibi göründüğünü söyledi.