AYM'nin BTK kararı işletiliyor: e-Nabız Katar'a satıldı haberindeki erişim engeli kaldırıldı

AYM'nin BTK kararı işletiliyor: e-Nabız Katar'a satıldı haberindeki erişim engeli kaldırıldı
AYM’nin BTK’nin verdiği erişim engelleri kararına ilişkin verdiği hüküm gerekçesi ile erişim engeli getirilen haberler hakkında erişim engelleme kararları bir bir kaldırılıyorSon olarak bunlardan biri de e-Nabız’ın Katar’a...
AYM’nin BTK’nin verdiği erişim engelleri kararına ilişkin verdiği hüküm gerekçesi ile erişim engeli getirilen haberler hakkında erişim engelleme kararları bir bir kaldırılıyor

Son olarak bunlardan biri de e-Nabız’ın Katar’a satıldığına ilişkin haber oldu. Haberi erişime engelleyen Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği AYM kararı doğrultusunda erişime engelleme kararını kaldırdı.

Haberde dönemin Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi tarafından kurulan ve e-nabız sistemini ilk tasarlayan şirket olan Bilbest isimli firma, Tiga isimli şirket ile Sağlık Bakanlığı aleyhinde dava açtığı bilgisi geçilmişti.

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, 2015’te yayımlanan ve vatandaşların tüm sağlık bilgilerini takip etmesine olanak tanıyan e-Nabız hakkında bugün ilginç iddialar ortaya atıldı. e-Nabız’ın ilk geliştiricisi olan Bilbest, bir diğer geliştirici şirket olan Tiga'ya karşı e-Nabız uygulamasının altyapısını Katar’a “kendi mülkiyetiymiş gibi” satması nedeniyle dava açtı.

Açılan davaya cevap veren Tiga firması, Bilbest’in yaptığı e-nabız uygulamasının ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle sağlık bakanlığı ile alınan karar doğrultusunda kendileri tarafından “sil baştan” yazıldığını iddia etti.

T24 tarafından ortaya çıkarılan detaylarda her iki şirketin de iki Sağlık Bakanı Yardımcısı’yla ayrı ayrı ilişkili olduğu belirtilmişti.

AYM kararı

AYM, 10 Ocak’ta “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla internet ortamında yapılan yayın içeriğinin çıkarılması veya erişimin engellenmesini düzenleyen 5651 sayılı kanunun dokuzuncu maddesinin iptaline karar verdi. AYM, 6 Şubat 2024 yayımlanan 22 Kasım 2023 tarihli ve 2016/1430 başvuru numaralı kararla, dokuzuncu maddeyle ilgili başvurular hakkında topluca ihlal kararı vermişti. Verilen ihlal kararında ifade özgürlüğünün kısıtlandığı savunulmuştu.

Yüksek Mahkeme ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanının erişime engelleme ile içeriğin çıkarılması kararı verme yetkisini elinden aldı.

BTK Başkanının yapacağı tespitle erişim engeli ile içeriğin çıkarılması kararı vermesinin masumiyet karinesini ihlal ettiğine hükmetti.

Erdoğan tepki göstermişti

Mısır dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan AYM'nin BTK hakkında aldığı kararı eleştirmiş "bu kararları Hazmedemiyorum" demişti.