AYM’ye rağmen yürütmediler

AYM’ye rağmen yürütmediler
Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri ile Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin yürüyüşü...

Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri ile Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin yürüyüşü dün başladı. Ermenek’teki madencilerin yürüyüşüne jandarma, Soma’daki madencilerin yürüyüşüne de polis müdahale ederek izin vermedi. 
Soma’daki yürüyüş öncesinde Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan işçiler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan görüşmelerde, madencilerin yürüyüşüne izin verilmeceği belirtilirken, çevik kuvvet ekipleri barikat kurarak, meydanın etrafını kapattı.
ERMENEK’TE 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Ermenek’te ise jandarma izinsiz olduğu gerekçesiyle yürüyüşü engelledi. Yürüyüş öncesinde son hazırlıklarını tamamlayan madenciler öğlen saatlerinde eşleri ve çocuklarıyla birlikte maden ocağı önünde toplandı. Jandarma madencilerin yola çıkmasını engellerken, gruptan 1 kişiyi de gözaltına aldı, madencilere biber gazı sıkıldı, bir işçi fenalaştı. Madenciler ocak önünde bekleyişe geçerken, alana çevik kuvvet ekipleri sevk edildi.
AYM KARARINA RAĞMEN
Anayasa Mahkemesi daha önce maden işçilerinin başvurusu üzerine Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda yer alan “Şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti. Ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AYM Başkanı’nı hedef almış, AYM Başkanı da Soylu’ya yanıt vermişti.