Aynı kaos

Aynı kaos
İstanbul’da bugün başlayarak 17 Mayıs’a kadar sürecek olan tam kapanma öncesinde il dışına çıkmak isteyenler, trafik ve otogarlarda yoğunluk oluşturdu. Uzmanlar, bu durumun vaka sayısında artışa neden olabileceğine dikkat...

İstanbul’da bugün başlayarak 17 Mayıs’a kadar sürecek olan tam kapanma öncesinde il dışına çıkmak isteyenler, trafik ve otogarlarda yoğunluk oluşturdu. Uzmanlar, bu durumun vaka sayısında artışa neden olabileceğine dikkat çekti.
Pandemiyle mücadele kapsamında alınan ‘tam kapanma’ kararının ardından İstanbul başta olmak üzere birçok kentte il dışına çıkmak isteyenler otobanlarda yoğunluk oluşturdu. Birçok kentte otobüs, uçak ve tren biletlerinin hızla satıldığı bildirildi ve otogarlarda hınca hınç kalabalık vardı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mobil uygulamasına göre, dün trafik yoğunluğu saat 09.30’da yüzde 54 olarak ölçüldü. İlerleyen saatlerde ise yüzde 74’e çıktı.
GECE YARISI GELEN YASAK KARARI
Kapanma kararının açıklandığı pazartesi gününden bu yana görülen göç, geçen yıl nisan ayında hafta sonu uygulanan 2 günlük sokağa çıkma yasağının geç saatlerde duyurulması sonrası yaşanan izdihamı akıllara getirdi. Kararın gece yarısı açıklanması nedeniyle vatandaşlar fırınlara ve marketlere akın etmiş, gecenin geç saatlerine kadar sokaklarda yoğunluk yaşanmıştı.
SOYLU İSTİFA ETMİŞTİ
Daha önce yaptığı açıklamalarda olayı öngöremediklerini ifade eden ve tüm sorumluluğu üstlenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, istifa ettiğini duyurmuştu. Soylu’nun istifası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmemişti.
“GİDENLER VİRÜSÜ TAŞIYACAK”
Trafik ve otogarlarda yaşanan kalabalığı Habertürk’te değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kısıtlamanın doğru anlaşılmadığını söyledi. Memleketine ya da tatil beldelerine göç eden kişilerin virüsü taşıyacağına vurgu yapan Ceyhan, şunları söyledi:
“Yasağı insanlar ilden ile virüsü götürmesin diye istedik. Ama insanlara erken zamanda haber verince bu manzara ortaya çıkıyor. Şimdiden kısıtlama önlemlerinden birini bertaraf ettik. Tam kapanmada tüm temasları engellemek lazım. Bugün oluşan kalabalığın vakalara yansımasını birkaç hafta sonra göreceğiz.”
Prof. Esin Davutoğlu Şenol da seyahatlerin sonuçlarının 10-14 gün sonra görüleceğini belirtti.