Aynı proje, 2 lansman

Aynı proje, 2 lansman
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut kampanyası olarak nitelendirdiği projenin detaylarını açıkladı.Kuruluş amacı dar gelirlileri konut sahibi yapmak olan TOKİ, AKP ile birlikte rant aracına...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut kampanyası olarak nitelendirdiği projenin detaylarını açıkladı.

Kuruluş amacı dar gelirlileri konut sahibi yapmak olan TOKİ, AKP ile birlikte rant aracına dönüşmüş, lüks konut üretimi yoğunlaşınca emlak fiyatları da arttıkça artmış, dar gelirlilere konut almak hayal olmuştu.

2023’TE BAŞLAYACAK, 2028’DE BİTECEK
2023’te başlayacak proje kapsamında 2028 yılı sonuna kadar 500 bin konut üretilecek. Bunun 250 bini iki yıl içinde tamamlanacak.

Konut ve işyerlerinde yüzde 10 peşinat alınacak, kalan kısım faizsiz olarak 240 ay taksitle ödenecek. 2+1 konutlar 608 bin lira, 3+1 konutlar toplam 850 bin liraya mal olacak.

E-DEVLET, HALKBANK VE ZİRAAT’TEN BAŞVURU
Başvurular, e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi Halkbank ve Ziraat Bankası’na da yapılabilecek. Yüzde 10 peşinat, kura çekilip sözleşme imzalandıktan sonra ödenecek.

Konutların en fazla zemin + 5 katlı inşa edileceği bilgisini veren Erdoğan, bunun aynı zamanda dünyadaki en büyük konut yatırımı olduğunu iddia etti.

Projenin ilk etabında 250 bin konut, 100 bin arsa ve 50 bin işyeri yapılacağını aktaran Erdoğan, böylece sosyal konuta ulaşan vatandaş sayısının 10 milyona, konut sayısının 2 milyona çıkacağını söyledi.

YATIRIM DEĞERİ 900 MİLYAR LİRA
Projenin toplam 900 milyar liralık yatırım değeri olduğunu dile getiren Erdoğan, çarpan etkisiyle 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketlilik oluşacağını belirtti. Erdoğan projenin ev ve kira fiyatını düşüreceğini savundu. Erdoğan, konutların maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirimle satışa sunulacağını söyledi.

TAKSİTLER MEMUR MAAŞINA PARALEL ARTACAK
TOKİ Başkanı Ömer Bulut, toplantı sonrası NTV’de yaptığı açıklamada taksitlerin memur maaşına endeksli olarak artırılacağını söyledi.

Bulut mevcut TOKİ ödemelerinin de memur maaşına endeksli olarak artırıldığını, ancak bu yıl memur maaşına yüzde 80 artış yapılmasına rağmen, TOKİ’nin artış oranını yüzde 40’ta tuttuğunu bildirdi.

Ödemelerde vade en fazla 240 ay olacak. Ancak isteyen kişi daha yüksek taksit tutarları karşılığında daha az süreli ödeme yapabilecek.

TOKİ’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerde taksitler 6 ayda bir artırılıyor.

250 BİN KONUTTA KİME NE KADAR KONTENJAN AYRILACAK?
· Gençlere %20 - 50 bin
· Emeklilere %20 – 50 bin
· Şehit yakınları ve gazilere %5 - 12 bin 500
· Engellilere %5 - 12 bin 500
· Diğer vatandaşlara %50 - 125 bin

İSTANBUL'DA 50 BİN KONUT YAPILACAK
Evler 81 ilde, arsa 7 bölgede olacak. En fazla konut İstanbul’a yapılacak. 50 bin sosyal konut olacak. Ankara 18 bin, İzmir 12 bin 400, Gaziantep 10 bin, Bursa 8.650 konut yapılacak.

BAŞVURU ŞARTLARI
Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

· T.C. vatandaşı olması,
· Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,
· Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama
· İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)
· Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması
· Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
· Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğanlar başvuru yapabilecek.

ARSALAR
350 ila 500 metrekarelik arsalar, 1604 liradan başlayan taksit ve 10 yıl vade ile satılacak. TOKİ, elektrik, su, stabilize yol alt yapıları ve planları tamamlanmış inşaat yapmaya hazır arsa sunacak. 7 bölgede arsalar piyasa bedellerinin altında fiyatlarla, faizsiz ve uzun vadelerde verilecek. İlk etapta 100 bin konut yapımına müsait arsa sunulacak, bu sayı 2028 itibarıyla 250 bine çıkmış olacak.

· T.C. Vatandaşı olmak.
· Yoksul ve dar gelirli olmak.
· Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şarttır.
· 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.
· Başvuru bedeli olarak 500 lira ödenecek.

SANAYİ SİTELERİ
Sanayi siteleri; tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar sektörleri barındıracak. Ankara’da 1.000, Adana’da 500, İzmir’de 700 olmak üzere toplam 28 ilde 10 bin sanayi sitesi kurulacak.

Yüzde 10 peşinat, 2.633 liradan başlayan taksit, 120 ay vade ile satılacak. Buraya başvurabilmek için aranan şartlar:
· TC Vatandaşı olmak
· Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak
· 18 yaşını doldurmuş olmak
· Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Mükellefi olmak, e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu v.b. bilgileri gösterir belgeler
· Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması
· Başvuru bedeli 2.000 TL

İSTANBUL'DA UYGULANMAMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu sosyal konut projesini değerlendiren Bilim Akademisi Kurucu üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Bu proje kesinlikle İstanbul’da uygulanmamalıdır” diyerek deprem riskine dikkat çekti, “Tahribatını bekleyen İstanbul’da bugüne kadar neden bir dönüşüm projesinin yapılmadığı tartışılmalıdır” dedi.

UZMANLAR: İKİ YIL SONRA DEVREYE GİRECEK, KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL
Bloomberg HT yayınına katılan İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman Sosyal Konut Projesi’ne dair değerlendirmesinde, “Son derece önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Fiyat ve kiralardaki artış nedeniyle önemli ölçüde belli gelir gruplarının konuta erişimi çok zorlaşmıştı. En azından alt gelir gruplarına yönelik olarak, sosyal devletin bir gereği olan politikalar olarak görüyorum” dedi.

BÜTÇEDEN ÖNEMLİ KAYNAK AKTARMAK GEREKECEK
Büyükduman, “İlk etapta tahminen az 200-250 milyar TL’lik bütçeye bir ödenek konması gerekecek. Bu da GSYH’nın yüzde 4’lük gibi bir kısmını oluşturuyor. 2023 yılı için önemli bir kaynak aktarımı ile karşı karşıya kalacağız. Kira fiyatlarının aşağı geleceğini söyleyemeyiz; çünkü kira hemen, bugün lâzım olan bir şey ve bu konutlar 2 yıl sonra devreye gireceği için 2 yıl boyunca kira fiyatlarında bir düşüş bekleyemeyiz. Öte yandan fiyatlar üzerinde kısmi bir olumlu etkisi olacaktır.” diye konuştu.


“MALİYET ARTTIĞI SÜRECE, DÜŞÜŞ BEKLEMEK GERÇEKÇİ OLMAZ”
Emlakjet CEO’su Tolga İdikat Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmesinde “İnşaat maliyetlerini TÜİK yeni açıkladı. Temmuz verilerine göre inşaat maliyetlerinde yüzde 115’e yakın bir artış var. Bu maliyetler arttığı sürece toplu inşaat sektöründe, konut fiyatlarında bir düşüş beklemek çok gerçekçi olmaz” dedi.

İTO: EKONOMİYE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK BİR PROJE
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Erdoğan’ın açıkladığı projenin, hem dar gelirli vatandaşın konut sıkıntısına çözüm olacağını hem de oluşturacağı istihdam ve pek çok sektörde sağlayacağı hareketlilikle ekonomiye katma değer sağlayacağını duyurdu.

'İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FİRMALAR FİNANSMANA ULAŞAMIYOR'
Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, inşaat sektöründe finansmana erişim ve inşaat maliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg HT yayınına katılan Aşçıoğlu, politika faizinin daha önce yüzde 14 seviyesindeyken bankaların yüzde 40-45 faizle kredi verdiğini belirttiği konuşmasında, “Politika faizi 13’e düştü., şu an bankalar hiçbir şey vermiyor. Bankaların iştahı yok. İhtiyacı olan firmalar kesinlikle finansmana ulaşamıyor.” dedi.

2019 TÖRENLE HER YIL 100 BİN KONUT YAPILACAK SÖZÜ VERİLMİŞTİ
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan. sosyal medya hesabından sosyal konut projesinin eski olduğunu, 2019’dan haber kupürleriyle duyurdu: “Hükümetin daha önce açılışı yapılmış fabrikaları yeniden açtığını görmüştük ancak aynı projeyi yeni gibi tekrar törenlerle açıkladığını görmemiştik! En büyük fark aylık taksit, 894 TL’den 2280TL’ye çıktı.”