Gözaltına alınan Aysel Tuğluk serbest bırakıldı

Gözaltına alınan Aysel Tuğluk serbest bırakıldı
Demans hastası Aysel Tuğluk, gözaltına alındı. Çağlayan Adliyesi'ne götürülen Aysel Tuğluk çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.Aysel Tuğluk, evine giden polisler tarafından 2012 tarihli bir soruşturma gerekçe...

Demans hastası Aysel Tuğluk, gözaltına alındı. Çağlayan Adliyesi'ne götürülen Aysel Tuğluk çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Aysel Tuğluk, evine giden polisler tarafından 2012 tarihli bir soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Demans hastası olan Tuğluk için infaz erteleme kararı verilmişti. Gözaltı kararını Özgürlükçü Hukukçular Derneği duyurdu.

Hakkındaki 10 yıllık hapis cezasının infazı, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sağlık nedeniyle bir yıl süreyle geri bırakılan Tuğluk, gözaltına alındıktan sonra hastane kontrolü ardından adliyeye götürüldü.

MA'nın haberine göre İstanbul Adliyesi 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Tuğluk, sorulan sorulara cevap veremediğini ve hatırlamadığını belirtti.

Avukatları da Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalamaz” raporuna istinaden mahkemenin verdiği tahliye kararını da mahkemeye sundu.

Mahkeme Tuğluk’un “Sorulara cevap veremiyorum, hatırlamıyorum” şeklindeki beyanlarını ifade olarak tutanağa geçirdi.

Ardından Tuğluk, serbest bırakıldı.

Aysel Tuğluk kimdir?

Aysel Tuğluk, "terör örgütü yöneticisi olmak" iddiasıyla 28 Aralık 2016'da tutuklanmıştı.

Tuğluk hakkında, "terör örgütü yöneticisi olmak"  suçlamasıyla verilen 10 yıllık hapis cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından 25 Şubat 2020'da onanmıştı.

Tuğluk hakkında hazırlanan iddianamede, kuruluşunda yer aldığı ve Eylül 2014’e kadar Eş Başkanlığını yaptığı Demokratik Toplum Kongresi'ndeki (DTK) çalışmaları sırasında medyaya verdiği demeçler ve katıldığı cenaze törenleri delil olarak gösterilmişti. 

15 Mart 2021 tarihinde Seka Devlet Hastanesi'nde demans teşhisi koyulan Tuğluk için Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulu tarafından "kronik ilerleyici seyirli ve cezaevinde tek başına hayatını sürdürmesini engeller nitelikte" olduğunu belirtmiş ve cezanın infazının ertelenmesi gerektiği yönünde kanaat bildirmesine rağmen, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, raporun aksi yönünde karar vermişti.

Hastalık teşhisinin ardından 1 yılı aşkın süre daha cezaevinde kalmaya devam eden Tuğluk hakkında ATK 26 Ekim 2022'de "Cezaevinde kalamaz" raporu vermişti ve Tuğluk 27 Ekim 2022'de Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden tahliye olmuştu.