Bakan Şimşek: Türkiye satın alma gücüyle dünyanın en önemli ekonomilerinden biri

Bakan Şimşek: Türkiye satın alma gücüyle dünyanın en önemli ekonomilerinden biri
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin satın alma gücü açısından dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olduğunu öne sürdü.Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği 3. Finansın...

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin satın alma gücü açısından dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olduğunu öne sürdü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği 3. Finansın Geleceği Zirvesi'nde 'Para Sohbetleri' oturumunda konuştu. Bakan Şimşek, çalışma çağındaki nüfus arttığı için Türkiye’nin büyük potansiyeli olan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık 1.1 trilyon dolara ulaştığını kaydederek, “Bu önemli bir eşik. Satın alma gücüyle Türkiye dünyanın en önemli ekonomilerinden birisi; 11'inci sırada. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda küresel yatırımcılar bile ‘Türkiye ihmal edilemez önemli bir ekonomi’ demeye başlayacaklar. Ama bir şart var; sabretmemiz lazım " dedi.

“Enflasyon yıllık bazda 2026 sonunda tekrar tek haneli rakama inecek”

Orta vadeli programımızın hedeflerine dair konuşan Şimşek, şu anda en önemli hedefin en büyük sorun olduğunu söylediği enflasyonu tekrar tek haneli rakama düşürmek olduğunu belirtti. Şimşek, “Biz inanıyoruz ki önümüzdeki dönemde enflasyon yıllık bazda 2026 sonunda tekrar tek haneli rakama inmiş olacak. Şu anda enflasyon bu sene için yüze 65 civarında görünüyor. Gelecek sene yüzde 36'ya, bir sonraki sene yüzde 14 ve nihayetinde tek hane. Aylık bazda özellikle çekirdek enflasyona bakarsanız son üç ayda bir trend var. Bu trend oldukça net. Aylık enflasyonda bir ivme kaybı var ve şu an itibarıyla çok rahat bir şekilde şunu söyleyebilirim; yılsonu hedefimiz de aynı patikaya oturmuş olacak. O nedenle yıl sonu hedefimiz yüzde 36. Şu anki çekirdek enflasyondaki trend yüzde 36 ile tutarlı" diye konuştu.

Son iki ayda enflasyon beklentilerinde 5 puana yakın iyileşme kaydedildiğini bildiren Şimşek, gelecek aylarda enflasyonun aylık bazda kalıcı olarak “daha düşük bir patikaya oturacağını ileri sürdü. (DHA)