Basın-İş İzmir’de gözaltına alınan gazeteciler için açıklama yaptı

Basın-İş İzmir’de gözaltına alınan gazeteciler için açıklama yaptı
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yapılan  gözaltına alınan ve dosyalarına gizlilik kararı getirilen altı gazeteci için DİSK Basın-İş, ‘Gazetecilik suç değildir’ sloganıyla basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada,...
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yapılan  gözaltına alınan ve dosyalarına gizlilik kararı getirilen altı gazeteci için DİSK Basın-İş, ‘Gazetecilik suç değildir’ sloganıyla basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, “İstanbul Protokolü ile işkence olduğu sabit olan ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alınmaları, dosyaya gizlilik kararı konulması, 24 saat avukat kısıtlılığı getirilmesi gibi uygulamalarla, gazeteciler ve gazetecilik “kriminalize” edilmek isteniyor” denildi.

İzmir’de 13 Şubat’ta sabah saatlerinde evleri özel harekat polislerince basılan; Jinnews muhabiri Melike Aydın, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Delal Akyüz, Tolga Güney ve Semra Turan, Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut’un gözaltına alınmasını meslek örgütleri protesto ediyor.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş, ‘gazetecilik suç değildir’ diyerek dosyalarına gizlilik kararı getirilen gazeteciler için bir basın açıklaması yaptı. DİSK Basın-İş adına ortak metni Disk Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi İzel Sezer okudu.

‘Gözaltılar seçim öncesi iktidarın olağan uygulaması’

Türkiye’de seçim dönemlerinin öncesinde gazetecilere dönük baskıların gözaltı ve tutuklamaların sistematik bir hal aldığını belirten Sezer, bu durumunun iktidarın olağan uygulaması haline geldiğini söyledi.

Sezer, “Her ne kadar dosyada kısıtlılık kararı olduğu için gazetecilerin neden gözaltına alındığını öğrenemesek de bizler meslektaşlarımızın gazeteci oldukları için iktidarın hedefinde olduğunu biliyoruz. Evlerine baskın yapılması, İstanbul Protokolü ile işkence olduğu sabit olan ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alınmaları, dosyaya gizlilik kararı konulması, 24 saat avukat kısıtlılığı getirilmesi gibi uygulamalarla, gazeteciler ve gazetecilik “kriminalize” edilmek isteniyor. Başta Özgür Basın çalışanları olmak üzere, bilgiyi tekelleştirmek isteyen iktidar, yargıyı gazeteciler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıyor. Bugün hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulan meslektaşlarımızın her biri sahada olan, hak ihlalleri başta olmak üzere işlenen tüm suçları açığa çıkaran, toplumun haber alma hakkını gözeten bir yerden mesleğini icra eden gazetecilerdir. Gazetecilerin hakikati açığa çıkarması ve toplumun haber alma hakkını engellemeye dönük bu gözaltı ve tutuklamaları kabul etmiyoruz” dedi.

Gözaltı süresi uzatılacak

Gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yapan DİSK Basın-İş üyeleri mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Öte yandan gazetecilerin mevcut durumuna ilişkin bilgi edinemedikleri belirten Diren Yurtsever, “Gözaltı süresinin uzatılacağını öğrendik” dedi.