Başkan yardımcısı seçimle gelsİn

Başkan yardımcısı seçimle gelsİn
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde yeni anayasa” vizyonuyla 100 maddelik anayasa önerisi hazırladıklarını açıkladı.Bahçeli’nin, öncelikle Cumhurbaşkanı Tayyip...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde yeni anayasa” vizyonuyla 100 maddelik anayasa önerisi hazırladıklarını açıkladı.
Bahçeli’nin, öncelikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ittifak ortağı AK Parti’ye sunacaklarını açıkladığı anayasa değişikliği teklifi 4 bölümden oluşuyor.
Bahçeli, anayasa değişikliği önerilerinde, verdiği kararlar nedeniyle “Kapatılmalıdır” dediği Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ise “yüksek mahkeme” statüsünden çıkarılıp özel bir statüde düzenlendiğini söyledi. MHP’nin önerisinde, Cumhurbaşkanı ile birlike iki Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın da seçimle işbaşına gelmesi öngörülüyor.
MHP lideri, yeni anayasa önerisini, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Anayasaların değiştirilemez metinler olmadığını ve zamanın ruhuna uygun olarak yeni anayasa yazılmasının kaçınılmaz bir görev olduğunu ifade eden Bahçeli, yeni anayasanın ön koşulunu “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri ve kurucu felsefeleri kıskançlıkla muhafaza edilmelidir” diye açıkladı.
100 madde 4 bölüm
Bahçeli’nin verdiği bilgiye göre partisinin yeni anayasa önerisinin temel özellikleri şöyle:
Yeni anayasa önerisi “Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları ve Son Hükümler” şeklinde dört kısım ve 100 maddeden oluşuyor.
Devletin genel esasları ilk beş maddede düzenlenen, “Devletin şekli ve nitelikleri” mevcut anayasadaki gibi aynen korunarak birinci maddede düzenleniyor, maddenin son fıkrasında “Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” hükmü düzenleniyor.
Anayasa’nın ikinci kısmında “Temel Hak ve Ödevler” düzenlendi. Birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen “Genel Hükümler” yer alırken, ikinci bölümde “Haklar ve Hürriyetler” başlığı ile temel hak ve hürriyetler “sınıflandırılmadan” en geniş şekilde güvenceye kavuşturulması hedefleniyor.
Anayasa’nın üçüncü kısmında, üç bölüm halinde “Cumhuriyetin Temel Organları”, yasama, yürütme ve yargı başlıkları ile düzenleniyor. Yasama organı için “Milli birliği sağlama”, yürütme için “kurumsallaşmış başkanlık sistemi”, yargı için “bağımsız ve tarafsız yapılanma” anlayışı ön plana çıkarılıyor.