‘Bay ENAG’ Prof. Dr. Ulusoy: “Açlık sınırı 12 bin liranın altında değil”

‘Bay ENAG’ Prof. Dr. Ulusoy: “Açlık sınırı 12 bin liranın altında değil”
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye ekonomisinin pusulasının 2018’de şaştığını ve bozulmanın 5 yıldır devam ettiğini belirtti. Türkiye’de yaşananları ekonomik kriz değil fakirliği...

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye ekonomisinin pusulasının 2018’de şaştığını ve bozulmanın 5 yıldır devam ettiğini belirtti. Türkiye’de yaşananları ekonomik kriz değil fakirliği derinleştiren “ekonomik buhran” olarak değerlendiren Ulusoy “Ekonomimizde yaşadığımızı hiçbir kriz veya bunalımda Türkiye açlığı ve fakirliği konuşmadı” dedi. Ulusoy Türkiye’de açlık sınırının 12 bin liradan aşağı olmadığını belirtti. Halk TV’den İpek Özbey’e konuşan Prof. Dr. Ulusoy şu değerlendirmeleri yaptı:

· Açlık sınırı dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını kapsayan bir parasal eşik noktasıdır. Örneğin peynir, yoğurt, tavuk eti, kırmızı et, balık, meyve, sebze ve bakliyat, un, ekmek, makarna ve pirinçten oluşan sepetin fiyatı ve fiyat değişimini ifade eder. ENAG olarak bunu ayrı bir endeks olarak vermiyoruz ama bu sınırın 12 bin liradan aşağıda olmadığını belirtmek isterim.

· ENAG karşılaştırma yapabilmek için TÜİK’in belirlediği 409 ana maddeli enflasyon sepetinin aynısını alarak ve uluslararası metodolojileri uygulayarak; a. günlük, b.
aylık ve c. yıllık enflasyonu dinamik bir kapsamda ayda 7 milyona yakın fiyat verisi ile hesaplamaktadır. Kullandığımız metodoloji matematiksel ve istatistiki olarak aynısı ve günlük bazdadır. Harvard Üniversitesi’nden Prof. Alberto Cavallo’nun kullandığı günlük enflasyon hesaplama yönteminin (pricestats.com) daha kapsamlısını kullanan ENAG’ın bulduğu enflasyon oranları Türkiye’de yaşanan durumu birebir vermektedir. Toplum bu kadar fakirleşirken, TÜİK nasıl olur da ENAG’dan çok daha düşük bir enflasyon oranına ulaşmaktadır?