‘Beni siz delirttiniz’: Can Ozan ve Paranoyak

‘Beni siz delirttiniz’: Can Ozan ve Paranoyak
Can Ozan ‘Paranoyak’ şarkısında her gün defalarca yaşadığımız olayların bizi getirdiği hali ironik bir dille anlatıyor. Şarkı videosuyla dinlendiğinde içinde bulunduğumuz durumu daha iyi yansıtıyorDünya olarak ‘delirmemeye’...

Can Ozan ‘Paranoyak’ şarkısında her gün defalarca yaşadığımız olayların bizi getirdiği hali ironik bir dille anlatıyor. Şarkı videosuyla dinlendiğinde içinde bulunduğumuz durumu daha iyi yansıtıyor

Dünya olarak ‘delirmemeye’ çalışma safhasını çoktan geçtik. Herkesin ‘devrelerde’ yanma oluşmuş durumda. Bunun müsebbibi malum, Korona. Aylardan beri tüm dünyayı etkisi altına alan, insanlığın elini kolunu bağlayan ve ne zaman biteceği belli olmayan bu salgın sadece fizyolojik olarak değil psikolojik olarak da herkesi etkiliyor.

Ancak duruma anında müdahale eden bir el var elbette: Sanat. O, ne zaman susmuş ki şimdi sussun.

Kitaplar yazılmaya, sergiler, tiyatrolar online olarak meraklılarının evine gelmeye devam ediyor. Ve elbette müzik. O hiç susmuyor.

Özellikle dijital platformların sanatçılara ilaç gibi gelmesinin ardından bu platformlarda yayınlanan iyi şarkılar, albümler dinleyiciye rahat bir nefes aldırıyor. Bunlardan bir tanesi de Can Ozan’ın ‘Paranoyak’ isimli teklisi.

Can Ozan müziğe 13 yaşında klasik gitar çalarak başlamış. Ve sürekli üretmeye devam etmiş. Biriken bestelerini 2015 yılında çıkardığı ‘Delirmiyorsan Tebrikler’ ve ‘Bisey Var’ albümünde toplamış. 2017 yılında da ‘Derlemeler’ albümünü piyasaya sürmüş.

Can Ozan bunların yanında Sedef Sebüktekin, Nova Norda, Damla Eker, Dolu Kadehi Ters Tut, Eda Senceylik, Yiğit Seferoğlu, Ne Jüpiter ve Umut Döven gibi son dönemlerin alternatif müzik piyasasında hayli popüler olan isimlerle ortak projelerde de yer almış. Müziğini herhangi bir kategoriye sokmayı reddeden genç sanatçının şu ana kadar yayınladığı 61 tane şarkısı bulunuyor.

Söz ve müziği Can Ozan’a ait ‘Paranoyak’ şarkısı, içinde bulunduğumuz karantina durumundan önce yazılmış ve videosu çekilmiş. Ancak işlerin sarpa sarmasıyla videoya birkaç görüntü eklenmiş ve şarkı son halini almış.

Savaşlarla, kullanımı tavan yapan ilaçlarla başlayıp Hitler’e, Stalin’e, akşamları (rakı sofrasında) dünyayı kurtaran sabah ise günlük yaşamına devam eden, aslında her gün tecrübe ettiğimiz durumları ve tavırları ironik bir dille anlatıyor ‘Paranoyak’.

Burçin Turna’nın çektiği kliple dinlenmesini tavsiye ederiz.

Söz ve müziği Can Ozan’a ait ‘Paranoyak’, içinde bulunduğumuz karantina durumundan önce yazılmış ve videosu çekilmiş. Ancak işlerin sarpa sarmasıyla videoya birkaç görüntü eklenerek şarkı son halini almış

Can Ozan’la 3’te 3

Müziğini kategorize etmeyi reddetmenin sebebi, müziği bir bütün olarak görmen mi?

Aslında yaptığım müziğin bir kategoriye uymaması bakış açımdan çok maymun iştahlı olmam ile ilgili sanırım. 11-12 yaşıma kadar Türkçe ve yabancı pop dinlediğimi (belki de maruz kaldığımı) hatırlıyorum. Daha sonrasında Eminem ve Ceza sağ olsunlar, yoğun bir şekilde rap dinlemeye, şarkıları ezberlemeye başladım. Sonra Duman, Nirvana, Red Hot Chilli Peppers, Radiohead ile devam eden bir rock’çı dönemi lisenin ortalarına doğru kendini prog rock ve metal esintilerine bıraktı. Metallica, Dream Theater, Lamb of God gibi grupları cover’ladığımız bir müzik grubumuz vardı. Hatta o zamanki solo gitaristimiz Deniz Kabu, şu an elektronik müzik sektöründe saygın bir Prodüktör/Dj. Üniversiteye geçtiğimde ise dinlediğim müzikler çok daha çeşitlenmeye başladı. Yüzyüzeyken Konuşuruz’dan tutun da Röyksopp’a kadar. Deadmau5’tan Rammstein’a kadar. Cem Karaca’dan Bob Dylan’a kadar her şeyi yoğun bir şekilde dinledim. Sanırım haftada 20 saatten fazla müzik dinliyor ve yapıyordum. Bugün bile dinlediğim çoğu tür beni heyecanlandırıyor ve o müziği yapmak, yapabilmek istiyordum, hala da istiyorum. Bu sene yayınlanmış şarkılarım arasında Progressive house, Indie elektronik, Akustik pop, alternatif rock ve ambient tekno olarak kategorize edilebilecek farklı şarkılar var. Ben genel olarak müziğin belli bir türüne değil, her türüne ilgi duyuyorum.

‘Paranoyak’ın hikayesini anlatır mısın? Zira videosuyla içinde bulunduğumuz ortama çok uyan bir şarkı olmuş…

Paranoyak şarkısının ilk sözlerini 2020’nin ilk aylarında yazdım. Silahlı çatışmalar, ticaret savaşları gibi olaylar derken şu dizeleri yazdım: “Çekmecemde ilaçlar, haberlerde savaşlar, sevdiğim büyük aşklar, filmlerde mi sadece…”  Bol bol twitter’da gündemi takip etmenin getirdiği bir ruh hali diyebiliriz sanırım. Daha sonra koronavirüsün dünyayı etkisi altına almasıyla yazdığım sözler gelişti ve bu şarkıyı hemen paylaşmam gerektiğini düşündüm. Çünkü tam olarak içinde bulunduğumuz ruh halini yansıttığını düşündüm. Karantinada olduğumuz için stüdyoya gitmek yerine evde kayıt alıp arkadaşlarıma yolladım, onlar üstüne kaydedip geri yolladılar. Bu şekilde yaptık şarkıyı. Daha sonra Avrupa Müzik’ten yayınladık.

Çok üretken bir sanatçısın. Single üzerinden gitmek mi daha iyi albüm üzerinden mi?

Duruma göre değişir diyebilirim. Yeni çıkan ve özellikle belirgin bir konsepti olmayan bir sanatçı için single daha mantıklı olabilir. Streaming servislerinin algoritmaları single için optimize edilmiş diyebilirim. Ancak konsept bir albümün de getirisi yüksek olabilir. İyi pazarlanırsa ve konserlerle desteklenirse zaman içinde single’dan çok daha iyi bir yere getirebilir.

HAZIRLAYAN: Burak Soyer