Biden 'zehirli' tren kazasının yaşandığı Ohio'da musluk suyu içti

Biden 'zehirli' tren kazasının yaşandığı Ohio'da musluk suyu içti
ABD Başkanı Biden, Ohio'da bir yıl önce kimyasal madde taşıyan trenin raydan çıkarak infilak ettiği East Palestine'ı ziyaret etti. Biden, kimyasalların doğaya karıştığı bölgede musluk suyu içti.ABD Başkanı Joe Biden, 3 Şubat...
ABD Başkanı Biden, Ohio'da bir yıl önce kimyasal madde taşıyan trenin raydan çıkarak infilak ettiği East Palestine'ı ziyaret etti. Biden, kimyasalların doğaya karıştığı bölgede musluk suyu içti.

ABD Başkanı Joe Biden, 3 Şubat 2023'te Norfolk Southern'e ait kimyasal madde taşıyan 150 vagonlu trenin 50 vagonunun raydan çıkarak infilak ettiği Ohio eyaletindeki East Palestine kasabasını ziyaret etti. Biden, çevre felaketi olarak değerlendirilen olaydan bir yıl sonra gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, kameralar önünde musluk suyu içti.

Trenin taşıdığı kimyasal maddeler kazanın ardından havaya, suya ve toprağa karışırken, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ziyaretten bir gün önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın 'suyu içme konusunda hiçbir endişesinin olmadığını' söylemişti.

Biden'ın kazadan bu yana ilk ziyareti

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD Başkanı Biden, bir halk sağlığı ve çevre krizinin yaşandığı bölgeye kazanın yaşandığı günden bu yana yaptığı ilk ziyarette, kazanın yaşandığı ve halkı evlerinden ayrılmak durumunda kaldığı kaza bölgesini gezdi. Trenin raydan çıktığı ve kimyasalların doğaya karıştığı zamandan bu yana pek çok kişinin döküntü, nefese alma sorunları ve diğer rahatsızlıklardan mustarip olduğu ifade edildi.

Biden, burada yaptığı açıklamada, yaşanan olayın 'yüzde 100 önlenebilecek bir açgözlülük eylemi' olduğunu söyledi. Demiryollarına daha fazla önlem almaları için baskı yaptıklarını anlatan ABD Başkanı Biden, "Norfolk Southern, sorumluluğunu yerine getiremedi" dedi.

''Suda yüksek kirlilik seviyelerine rastlanmadı''

Öte yandan, Biden'ın ziyareti sırasında bazı Cumhuriyetçiler ve bölgede yaşayan kişiler, ABD Başkanı'nı bölgeyi daha önce ziyaret etmediği için eleştirdi. Biden'ın konvoyu kasabada eylemcilerin yanından geçerken bir kişinin, "Bir yıl geç kaldınız" dediği duyuldu.

Biden, kasabadaki bir mum mağazasını da ziyaret etti. Biden, burada bir bardak yerel musluk suyu ve bir bardak kahve içti. ABD Çevre Koruma Ajansı yöneticisi Michael Regan, basına yaptığı açıklamada, ajansın kuyulardaki suyu ve belediye suyunu izlediğini ve 'trenin raydan çıkması sebebiyle yüksek kirlilik seviyelerine rastlanmadığını' söyledi.