Biden’ın savaşmaya niyeti yok: “Rusya, ABD ve Avrupa piyasalarında işlem yapamayacak”

Biden’ın savaşmaya niyeti yok: “Rusya, ABD ve Avrupa piyasalarında işlem yapamayacak”
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın doğusundaki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından Rusya’ya yönelik ilk yaptırımları açıkladı. İlk kısım yaptırımların hedefinde Rusya’nın iki büyük...

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın doğusundaki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından Rusya’ya yönelik ilk yaptırımları açıkladı. İlk kısım yaptırımların hedefinde Rusya’nın iki büyük bankası bulunuyor.

Voice of America’nın haberine göre Biden, Rusya’nın iki büyük mali kurumu olan VEB bankası ve Rusya’nın ordu bankasına yaptırım uygulanacağını, Rus hükümetinin kamu borçlarında Batı finansmanından yararlanamayacağını açıkladı. Biden, bu yaptırım adımıyla Rusya’nın Batı’dan para elde edemeyeceğini, ABD ya da Avrupa piyasalarında işlem yapamayacağını belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı Rusya’nın doğal bir parçası olarak nitelediği konuşmasına atıfta bulunan Başkan Biden, “Dünya Putin’in tarihi çarpıtılmış bir şekilde yeniden yazdığını net bir şekilde duydu. Putin doğrudan Ukrayna’nın var olma hakkına saldırdı” dedi.

Rusya’nın adımlarını “işgal” olarak niteleyen Başkan Biden, Moskova’nın işgali genişletmesi halinde yaptırımların da ilerletilmesine hazır olduklarını söyledi. Biden, Rusya’nın gerilimi tırmandırmaya devam etmesi halinde Ukrayna’ya savunma yardımını sürdüreceklerinin ve NATO’nun doğu kanadına güvence vermeye ve güçlendirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Baltık ülkelerinin güçlendirilmesi için takviye kuvvet ve ekipman gönderilmesi konusunda yetki verdiğini belirten Biden, bunun için Avrupa’daki Amerikan askerlerinin kullanılacağını söyledi. Biden, “Rusya’yla savaşmak gibi bir niyetimiz yok” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Artık manası olmadığı” gerekçesiyle Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yarın Cenevre’de yapmayı planladığı görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı.