Araştırma: Yalnız hisseden insanların beyni "benzersiz" reaksiyonlar veriyor

Araştırma: Yalnız hisseden insanların beyni "benzersiz" reaksiyonlar veriyor
Kendini yalnız hisseden insanların beyinlerinin, bilgileri işleme biçiminde önemli farklılıklar olduğu tespit edildi.ABD'de bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde, 66 genç yetişkin ile yürütülen araştırmada elde edilen bulgular,...


Kendini yalnız hisseden insanların beyinlerinin, bilgileri işleme biçiminde önemli farklılıklar olduğu tespit edildi.

ABD'de bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde, 66 genç yetişkin ile yürütülen araştırmada elde edilen bulgular, neden bazı kişilerin çevresi tarafından anlaşılmadığını hissettiğini ve neden yalnızlık çektiğini açıklamayı sağlayabilir.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, çalışmada 18 ila 21 yaşlarındaki genç yetişkinlere bir dizi video izletildi. Bu videolar duygusal müzik kliplerinden spor müsabakalarına kadar uzanıyordu.

Beynin 214 farklı bölgesi incelendi

Katılımcılar bu videoları izlerken beyin dalgaları da fMRI makinesiyle görüntülendi. Araştırmacılar, beynin 214 farklı bölgesinin videolardaki uyaranlara zaman içinde nasıl tepki verdiğini analiz etti.

Daha sonra katılımcılara ne kadar yalnız hissettiklerini ölçmek amacıyla anket soruları yöneltildi.

Bunun ardından anket cevaplarıyla fMRI sonuçları kıyaslanarak anlamlı bir tablo ortaya kondu.

Yalnız hissedenler ne başkasına benziyor ne birbirine

Yalnız hissetmeyen kişilerin beyin tarama görüntüleri eşleşirken, yalnızlık çeken ve çevresindekiler tarafından anlaşılamadığını düşünenlerin sonuçları ne diğerlerine ne de birbirlerine benzemiyordu.

Beynin işleyişindeki bu farklılığın, yalnızlığın nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu henüz bilinmiyor.