Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink, felç hastaları için beyin implantına yönelik insan üzerinde deneylere başlayacak

Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink, felç hastaları için beyin implantına yönelik insan üzerinde deneylere başlayacak
Milyarder girişimci Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, felçli hastalarda kullanılmak üzere beyin implantının insan üzerinde ilk deney sürecinde yer alacak deneklerin seçimine başlama konusunda bağımsız bir inceleme kurulundan...

Milyarder girişimci Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, felçli hastalarda kullanılmak üzere beyin implantının insan üzerinde ilk deney sürecinde yer alacak deneklerin seçimine başlama konusunda bağımsız bir inceleme kurulundan onay aldığını açıkladı.

Açıklamada, servikal omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz nedeniyle felç geçiren kişilerin çalışmaya katılabileceği belirtilirken, tamamlanması yaklaşık altı yıl sürecek olan deneye kaç deneğin alınacağıyla ilgili bir bilgi verilmedi.

Çalışmada, koordinasyon merkezini kontrol eden bölgeye robot aracılığıyla cerrahi olarak bir beyin bilgisayar arayüzü (BCI) implantı yerleştirileceğini belirten Neuralink, ilk hedeflerinin insanların yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol edebilmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.

Mevcut ve eski çalışanlara göre, daha önce cihazı 10 hastaya yerleştirmek için onay almayı uman şirket, kurumun güvenlik endişelerini dile getirmesinin ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile hasta sayısını düşürmek için pazarlık yapıyordu.

FDA'nın nihayetinde kaç hastaya onay verdiği ise bilinmiyor.

Neuralink için büyük hedefleri olan Musk, obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi hastalıkların tedavisinde çiplerin cerrahi olarak hızlı şekilde yerleştirmelerini kolaylaştıracağını söylüyor.

Şirket hâlihazırda hayvanlar üzerinde Mayıs ayında gerçekleştirdiği deneylere ilişkin federal inceleme altındayken, insan üzerinde ilk klinik deney için FDA'dan izin aldığını açıkladı.

Uzmanlara göre, BCI cihazının insanlarda kullanımının güvenli olduğu kanıtlansa bile, girişimin ticari kullanım iznini alması muhtemelen on yıldan fazla sürecek.(REUTERS)