TÜBİTAK BİLGEM ve Kredi Kayıt Bürosu’ndan teknoloji iş birliği
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törende protokol, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan, TÜBİTAK BİLGEM Merkez Başkanı Dr. Ali Görçin, KKB Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Kurbanoğlu ve KKB Genel Müdürü Gökhan Şahin’in katılımıyla 9 Aralık 2024 tarihinde imzalandı.
Bu iş birliği kapsamında, TÜBİTAK’ın geliştirdiği bulut teknolojileri, güvenlik ve yapay zekâ çözümleri, KKB’nin desteğiyle finans sektörünün kullanımına sunulacak. Çalışmalar, sektörün dijitalleşme sürecini hızlandıracak ve teknolojik altyapıyı güçlendirecek.
TÜBİTAK: DİJİTALLEŞME SÜRECİ HIZLANACAK
TÜBİTAK BİLGEM Merkez Başkanı Dr. Ali Görçin, iş birliğine dair yaptığı açıklamada, yapay zekâ, büyük veri, bulut teknolojileri ve siber güvenlik gibi stratejik alanlardaki bilgi birikimlerini finans sektörüne yenilikçi çözümler sunmak için kullanacaklarını belirtti.
Ayrıca, bu iş birliğinin, Türk teknoloji ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek veri güvenliği, federe öğrenme ve Türkçe büyük dil modeli gibi konularda çalışmalar yapılacağını vurguladı. Dr. Ali Görçin “Kredi Kayıt Bürosu ile yaptığımız bu iş birliği, sadece finans sektörünün ihtiyaçlarına yanıt vermekle kalmayacak, aynı zamanda Türk teknoloji ekosistemine de önemli katkılar sunacaktır. Bu protokol kapsamında, veri güvenliği, federe öğrenme ve Türkçe büyük dil modeli gibi alanlarda gerçekleştireceğimiz çalışmalar, sektörün dijitalleşme sürecini hızlandıracak ve daha güçlü bir teknoloji altyapısına geçişe olanak sağlayacaktır. Bu anlamda, bilimsel ve teknolojik birikimimizi böylesine önemli bir iş birliğine yönlendirmekten gurur duyuyor, protokolün ülkemiz ve sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
KKB: SEKTÖRDEN BEKLENTİLER ARTIYOR
KKB Genel Müdürü Gökhan Şahin, finans sektörünün hızla dijitalleştiğini ve toplumun bu yöndeki beklentilerinin arttığını belirtti.
KKB’nin finans sektörüne hizmet sunarak teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve bu iş birliğiyle sektöre yönelik katma değerli çözümleri sürdürülebilir bir zemine taşıma hedefinde olduğunu ifade etti. Şahin, ‘’Finans sektörünün merkezinde konumlanıyor ve tüm paydaşları için katma değerli çözümler sunmaya çalışıyoruz. Bu amaçla, bilimsel ve teknolojik gelişimin bayraktarı olan en değerli kurumlarımızdan biri olan TÜBİTAK’ın köklü birikiminden ve deneyiminden faydalanmak istedik. İmzalanan bu protokolle özellikle siber güvenlik, bulut teknolojileri ve yapay zekâ çözümleri gibi başlıklarda çalışmalar yürütülecek” dedi.
TÜBİTAK BİLGEM:
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), TÜBİTAK çatısı altında bilişim, bilgi güvenliği, haberleşme, bulut teknolojileri, yapay zekâ ve ileri teknolojiler alanlarında yenilikçi çözümler geliştiren Türkiye’nin öncü araştırma merkezlerinden biridir. Bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve katma değer yaratan projelerle ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürüten TÜBİTAK BİLGEM, 50 yıla yaklaşan deneyimi, güçlü uzman kadrosu ve disiplinler arası yaklaşımıyla bilgi ve teknolojiye dayalı sürdürülebilir teknolojiler üretmeyi hedeflemektedir. Özel sektör ve kamunun ihtiyaçlarına yönelik teknolojik çözümler sunan TÜBİTAK BİLGEM, ülkemizde güvenli ve yenilikçi bir dijital gelecek inşa edilmesinde kritik rol oynayan bir kamu kurumudur.
KKB:
Dokuz bankanın ortaklığında 11 Nisan 1995 tarihinde kurulan ve finans sektörünün köklü kuruluşları arasında yer alan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla toplam 194 üyeye sahip.
30 yıldır, güvenli ticaret ortamını sağlayan, finans sektörünün güncel teknolojik gelişmelere ve inovasyona uyumlanmasına destek olan KKB, dijital dönüşüm ve Ar-Ge alanlarında reel sektöre ve bireylere yol gösteren çalışmalar gerçekleştiriyor.
Bankacılık sektörünün önemli ve başarılı katkı sağlayıcısı 9 banka ortaklığında kurulan Kredi Kayıt Bürosu’nun bugün; bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak birçok üyesine ticari hayatta sürdürülebilir güven sağlayan çözümler sunuyor.
Kaynak:Haber Merkezi