Bir garip ihale

Bir garip ihale
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na yönelik rüşvet iddiaları ve sonrasında başlatılan soruşturmayla gündeme gelen kurum bu defa bir ihalede yapılan yolsuzlukla gündeme geldi.Sayıştay,...

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na yönelik rüşvet iddiaları ve sonrasında başlatılan soruşturmayla gündeme gelen kurum bu defa bir ihalede yapılan yolsuzlukla gündeme geldi.

Sayıştay, SPK’nin dünyada var olmayan bir araç tanımıyla açtığı ihaleyi ortaya çıkardı. SPK, araç kiralama ihalesi açtı. Ancak dünyada, kurumun açtığı ihalenin şartnamesine uygun bir otomobil olmadığı anlaşıldı. Firmalar teklif veremeyince ihale istenen firmaya verildi. SPK tarafından tarif edilen aracın Toyota Corolla (1.6 Passion/Flame X-Pack Multidrive S) modeli olduğu, ancak söz konusu modelin 2020 sonu itibarıyla üretimi sonlandırıldığı, başka bir ifade ile 1 Ağustos 2021 tarihinde sıfır kilometre olarak teslim edilmesi istenen aracın 2021 model üretimi bulunamadığı belirlendi.

3 firma ihale öncesinde aracı piyasadan temin etmenin mümkün olmadığını, teknik şartnamede düzeltme yapılması gerektiğini SPK’ya bildirse de SPK bir işlem yapmadı. İhaleyi 01.07.2021-31.07.2021 tarih aralığı için doğrudan temin yöntemi ile araç kiralanan yüklenici firma kazandı ancak firma ihalede istenen araçları temin edemediğini bildirerek o aracın yerine yerine Passat (1.5 Tsı Act 150 DSG Business) marka araçları teslim etti.