BİR GARİP KREDİ HİKAYESİ

BİR GARİP KREDİ HİKAYESİ
Sayıştay, Ziraat Bankası'nın vergi cenneti olarak bilinen British Virgin Adaları'nda kurulan bir şirkete 2014 yılında 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolar (Bugünkü kurlarla yaklaşık 12 milyar lira) kredi verdiğini, üstelik kredi...

Sayıştay, Ziraat Bankası'nın vergi cenneti olarak bilinen British Virgin Adaları'nda kurulan bir şirkete 2014 yılında 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolar (Bugünkü kurlarla yaklaşık 12 milyar lira) kredi verdiğini, üstelik kredi taksitlerinin ödenmediğini rapor etti. Olayın ortaya çıkması üzerine açıklama yapan  Ziraat Bankası yönetimi, krediyi Çukurova Grubu'na, Turkcell'deki dolaylı hissedarlığı münasebeti ile Türk ortaklığının devam edebilmesi amacıyla verdiklerini, bu sayede Turkcell'in çoğunluk hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'nda kaldığını açıkladı.

HİÇ ÖDEMEDİ

Kredi 3 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli verilmişti. İlk taksitin ödeme günü geldiğinde şirket kılını kıpırdatmadı. 31 Temmuz 2018 tarihine gelindiğinde firmanın ikinci taksitle birlikte ertelenen ilk taksitten oluşan toplam 288 milyon 644 bin dolarlık borcunu yatırması gerekiyordu. Ancak firma, bu borcunu da ödemedi. Sayıştay’a göre, firma ikinci, üçüncü ve dördüncü taksitleri de ödemedi.

KREDİYİ TEMETTÜYE BAĞLAMIŞLAR

Sayıştay, krediye teminat olarak 1 milyar 636 milyon dolar değerinde hissenin rehin alındığını, firmanın kredi borcunu kar dağıtımı yoluyla ödeyeceğini tespit etti. Ancak Sayıştay aynı raporda, kar beklentisi ile geri ödeme planının uygulanamaz olduğuna da dikkat çekti, başka yollar bulunmalı dedi. 

‘TÜRKCELL YABANCIYA GİTMESİN’ DİYE YAPTIK

Tartışma yaratan Sayıştay raporunun ortaya çıkması üzerine Ziraat Bankası yönetimi yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, kredi operasyonunun, Turkcell'in çoğunluk hisselerinin Türkiye'de kalması için yapıldığı savunuldu. Kredi yoluyla Turkcell'in çoğunluk hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na geçtiğine işaret eden Ziraat Bankası, kredinin de Ekim 2020’de tahsil edildiğini duyurdu.