BİR İNAT UĞRUNA

BİR İNAT UĞRUNA
Birçok ülke parasını korumak için faiz artırırken TCMB faizi 15’ten 14’e düşürdü.Türkiye gibi “gelişmekte olan ülkeler” sınıfındaki neredeyse tüm ülkeler, ham madde ve tedarik sıkıntısı ile artan pahalılık karşısında...

Birçok ülke parasını korumak için faiz artırırken TCMB faizi 15’ten 14’e düşürdü.

Türkiye gibi “gelişmekte olan ülkeler” sınıfındaki neredeyse tüm ülkeler, ham madde ve tedarik sıkıntısı ile artan pahalılık karşısında sıkı para politikası izleyip gerekirse faiz artırarak ulusal paralarını korurken Türkiye’de Merkez Bankası “faizi indirme inadı” uğruna adım atmaya, TL de tarihi değer kayıpları yaşamaya devam ediyor.

Ekonomist İris Cibre, 2021 verilerini sosyal medyadan paylaştı: “2021 de, 40 Merkez Bankası arasında faiz indiren tek MB TCMB. 14 Merkez Bankası bu yıl faiz arttırırken 25 Banka sabit kalmış. Aralarında Enflasyonu en yüksek ülke bizimki. En yüksek faiz veren ülke bizimki. ⛔ Kuru en fazla değer kaybeden ülke bizimki. ⛔ Tek faiz indiren ülke bizimki.”

AYKIRI DÜŞÜNENLER “DÜŞMAN”!
Merkez Bankası (TCMB) yılın son faiz kararını açıkladı. Buna göre TCMB faizi 100 baz puan indirerek yüzde 15'ten yüzde 14'e çekti. Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını savunan kimse yok. Ancak piyasa şartlarına göre hareket edilmesini savunanlar ise dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir kez daha “düşman” ilan edildi.

“BELİRSİZLİKLER ARTMAKTA” DEDİ, AMA FAİZ İNDİRDİ
Merkez Bankası enflasyona ilişkin ise PPK metninde şu ifadelere yer verildi:
"Salgında yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlaması, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizlikleri artırmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır.”

“YÜKSEK ENFLASYON UZUN SÜRECEK” DEDİ, AMA KARAR YİNE İNDİRİM
“Gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

“CARİ İŞLEMLERDE İYİLEŞME GÜÇLENİYOR”
İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir.

“TAMAMLAMAYA KARAR VERDİK” MESAJI
Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.

MERKEZ’İN GERÇEKLİĞİ ÇOK FARKLI!
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

DÖVİZ KURLARI VE ALTIN YİNE UÇTU

Kararın ardından dolar kuru yükselişe geçerek 15,72'yle, euro 17,83 ile rekor çıtasını yükseltti. Dolar/TL sabah saatlerinde 15,28 lira, euro da 17,27 lira seviyesiyle rekor tazelemişti. Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını açıkladığı sırada ise dolar 15,21 TL’ydi. Altın da yeni bir rekora daha imza attı, gramı 900 lirayı gördü! Çeyrek altın ise aynı dakikalarda 1471 liraya tırmandı.

'BU ARTIK BİLEREK YAPILAN BİR KÖTÜLÜK, ÜLKEYE YAZIK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: "Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Zahmet etmeselerdi, Hazine ve Maliye Bakanı'nın kardeşi zaten dün açıklamıştı. Vatandaş yarın ne yiyeceğini bilmezken yandaşlar Merkez Bankası'nın kararını bile biliyor."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: “Dün bakan yardımcılarını görevden al, bugün ortam hazır değilken faiz düşür. Geleceğe dair hiçbir öngörü yok, akıl alır gibi değil! Tüm bunlar 'beceriksizlik veya cehalet' değil, artık millete düşmanlıkla açıklanabilir. 'Ya tutarsa modeli' ile düşük faizle enflasyon düşürme saçmalığının gideceği nokta, artık bilinçli olarak ülkeyi batırmaktır. Tek yol erken seçim."

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “Doların akıbeti açısından Erdoğan bugün konuşmasa daha iyi olur. Ülkeyi bitirdiler.”

Ekonomist, yazar Uğur Gürses: Bu artık bilerek yapılan bir kötülük… Ülkeye çok yazık.

Akademisyen Güldem Atabay: Bakın ne kadar ekonomi düzleminde bir açıklama. Sıkan ayakkabı yerine doğru numaralı ayakkabı alınır. Yoksa ayakta nasır ve kemik çıkması olur. Kalan hayat boyunca ızdırap verir sakatlık yapar. Yeni Ekonomi Modeli saçmalığı yerine Doğru Ekonomi Modeli istemekten vazgeçmeyin.

Prof. Dr. Erhan Erkut: Belçika'daki Brugge şehrinin tarihi belediye binası müzesini gezenler bilir. Bir odada, belediye hazinesinin konduğu ve kasa olarak kullanılan sandık sergilenir. Sandığın oniki ayrı kilidi vardır, her kilidin anahtarı oniki üyeli belediye yönetim heyetinin ayrı bir üyesinde durur. "Biz ise bir sandığı oniki kişiye değil, oniki sandığı bir kişiye nasıl emanet ettik, ta referandumdan beri hala birazcık bile aklıma sığdıramadım."