BİR KAŞIK SUDA FIRTINA

BİR KAŞIK SUDA FIRTINA
Türkiye’de 104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop›un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ile Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği...

Türkiye’de 104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop›un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ile Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili bir açıklama yayımladı. Hükümet temsilcileri ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bildiriye tepki gösterdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamayla ilgili soruşturma başlattı.
JET HIZIYLA SORUŞTURMA
Anadolu Ajansı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının resen başlattığı soruşturmayı güvenlik birimleriyle koordinasyon halinde sürdürdüğünü bildirdi. AA’nın haberine göre, açıklamanın organizasyonuna öncülük eden kişiler tespit edildi ve bu isimlerin kısa süre içinde ifadeye çağrılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün 15.00’te bir değerlendirme toplantısı yapacağını açıkladı. AK Parti MYK da açıklama nedeniyle bugün toplanacak.
AÇIKLAMADA NELER VAR
VeryansinTV.com adresinde yayımlanan açıklama metninde, Montrö Sözleşmesi’ne ilişkin şu ifadeler var:
“Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir.
“(…) Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.”
Açıklamada Tuğamiral Sarı’nın görüntülerine dair de şu ifadeler yer aldı:
“(…) Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur.
TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda; çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders; TSK’nin, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.”
TSK KİŞİLERİN EMELLERİNE ARAÇ YAPILAMAZ
MSB ise açıklamanın, “Demokrasiye zarar vermekten ve askeri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramayacağını” savundu. MSB açıklamasında, “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz” denildi.

Muhalefet ne dedi

AK Parti ve ortağı MHP tek ses bildiriyi kınarken, muhalefet partilerinden farklı açıklamalar yapıldı. CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden yapılan açıklamalarda “ifade özgürlüğü” vurgusu ön plana çıkarken, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA hem emekli amiralleri hem de hükümetin tavrını eleştirdi.
HALKIMIZIN TEK GÜNDEMİ SOFRASIDIR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’daki paylaşımında, “Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır” dedi. “Büyük ve ünlü ekonomist” diyerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı etiketleyen Kılıçdaroğlu, “Yarattığın ekonomik yıkım ile seni yüzleştireceğim. Geleceğini kararttığın gençlerimizin hikayelerini buradan paylaşacağım” dedi.
VATANSEVER ELEŞTİRİLERİ TEBRİK EDERİM
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise emekli amirallerin açıklamasına tepki gösteren hükümet temsilcilerini eleştirdi.
Twitter’da İletişim Başkanı Altun’a cevap veren Özkoç Tuğamiral Mehmet Sarı’nın fotoğrafını paylaşarak, “Siz önce kendi yarattığınız vesayetçilerle savaşın. O eleştirdiğiniz amiraller 15 Temmuz’un önünde de sonunda da dimdik durdular. Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum» dedi.
BU BİR ZEVZEKLİKTİR
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise yaptığı açıklamada, «Sabah bir uyandık, emekli amirallerin canı sıkılmış, bildiri yayınlamışlar» dedi. Akşener, bildiri için «Bu bir zevzekliktir» ifadesini kullandı, «ülkenin bu zevzekliklerden çok çektiğini» söyledi.
Gece yarısı bildirilerinin muhtıraları akıllara getirdiğini söyleyen Akşener, “Dolayısıyla iktidar partisinin üzerinde tepinme fırsatı doğmuştur” diye konuştu.
İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray ise açıklamaya destek vererek, “Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum” dedi.
DARBECİ ARIYORSANIZ AYNAYA BAKIN
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AK Parti’liler tarafından getirilen “darbecilik” yorumlarını işaret ederek, “Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkamı kesmek riyakarlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın” paylaşımını yaptı.
DAVUTOĞLU’NDAN BİLDİRİYE TEPKİ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da partisinin milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanında olduğunu ifade etti. Davutoğlu, “Bildiri ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan; kötü niyetli bir sorumsuzluk örneğidir” dedi.
KARAMOLLAOĞLU ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE’ SAHİP ÇIKTI
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, emekli amirallerin açıklamasını ‘ifade özgürlüğü’ bağlamında değerlendirdi. Karamollaoğlu, “Düşünce ve ifade özgürlüğü önemlidir. Sorumluluk sahibi herkes sorunlara odaklanmalı, toplumu kutuplaştıracak davranış kalıpları ile sorunların konuşulmasını engellememelidir” ifadelerini kullandı.
SUNİ MAĞDURİYET KAMPANYASI
DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur. Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli ‘düşman’ belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir.”

HÜKÜMETTE KINAMAYAN KALMADI

Emekli amirallerin açıklamasına, hükümetten arka arkaya tepki mesajları geldi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından şu sözlerle tepki gösterdi:
“Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir ‘bildiri’ yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin.”
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, “Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. Haddinizi bilin” dedi.
Hükümet tarafından bir diğer tepki de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu, “Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz… Ya diğerleri…” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİNE BAĞLI KURUMLAR YİNE DEVREDE

Açıklamayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ardından Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Polis Teşkilatı Twitter hesaplarından ortak bir metin yayımlandı. Açıklamada, “Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla; Geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve Milletin verdiği şerefin farkında olmayanların, demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir” denildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bildiriyi “darbe çağrışımlı” olarak tanımlayıp, “Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka” dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI KESİLSİN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de emekli amirallere tepki gösterdi. Bahçeli, “Anti demokratik ve vesayetçi” olarak nitelendirdiği açıklamanın, tarafından nefretle lanetlendiğini ve reddedildiğini söyledi.
Açıklamada imzası bulunan amirallerin rütbelerinin sökülerek, emeklilik haklarının kaldırılması ve maaşlarının da kesilmesi gerektirdiğini savunan Bahçeli, “Bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır” dedi.