Bir Tablonun Anlattıkları “Yürümek”

Asıl adı Moishe Shagal olan Rus asıllı Fransız ressam Marc Chagall, 7 Temmuz 1887’de Belarus (Beyaz Rusya) sınırları içinde kalan Vitebsk kasabasında, kendi deyimiyle ayakçı bir baba, otoriter bir anne, birkaç kardeş, anneanne, babaanne ve dedelerden oluşan geniş bir Yahudi ailesinde dünyaya gelir.

Marc Chagall (Hayatım: Marc Chagall) adlı otobiyografisinde, “Ama, her şeyden önce, ölü doğmuşum” diye anlatır. Çünkü doğduğu gece kasabada çok büyük bir yangın çıkar, durumu umut kesilecek derecede kötü bebeği şehrin öbür ucundaki daha güvenilir başka bir yere taşırlar. Chagall çocukluğunda, Yahudilerin sosyal ve kültürel yaşamlarını iyi gözlemler, bunlar daha sonra eserlerinde yerini bulacaktır.
Sanat eğitimine 1906’da Vitebsk’te Yehuda Pen ile başlar ve 1908-1910 arasında, St. Petersburg’da Krallık Güzel Sanatları Geliştirme Derneği tarafından yönetilen avangard resim ve çizim okulu Zvantseva’ya gider. Burada hocası Léon Bakst aracılığıyla Cézanne, Van Gogh ve Gauguin’in yapıtlarını tanır. Kentte, Yahudilere uygulanan sınırlamalardan dolayı hayatı zorlaşsa da ilk resimlerini yapar.
"Aşk kanatlandırır" ifadesine aşina olmayan birini bulmak belki de zordur. Neredeyse hepimiz aşkla gelen hafiflik hissini biliyoruz: havada uçuyormuş gibi hissettirir. Bambaşka bir andır ve hafif bir rüzgar sizi ufkun ötesine bir yere götürecek gibidir. Marc Chagall, bu hissi aktarmayı başaran bir sanatçıydı. Resimlerinin çoğunda havada süzülen karakterleri, mutluluk ve sevgiyle parlayan yüzlerini görebilirsiniz.

Marc Chagall'ın Bella Rosenfeld ile olan yakınlığı önemliydi: Rosenfeld sayesinde, "Yürüyüş" tablosu dahil olmak üzere büyük ustanın birçok eseri ortaya çıktı. Onun deniz feneri, modeli ve karısıydı. Sanat tarihçileri, karısının görüntüsünün Chagall tarafından 2 binden fazla resminde görülebileceğini tahmin etmektedirler.
Rus Atasözlerinin büyük hayranı olan sanatçı, eserlerinde onları kullanmıştır. Böylece, Marc Chagall'ın "Yürüyüş" resminde, eldeki kuş ve gökyüzündeki turta hakkındaki atasözünün yorumunu görüyoruz. Genç, sevgi dolu bir çift bir ülke yürüyüşüne çıkar. Şehrin eteklerinde rahat bir yer buldular: Yeşil bir çim, ağacın dalları, gölge veren, kilisenin pembe duvarlarının üzerinden yükselen şehrin doğal manzaraları… Sevgi ve neşe ile aydınlatılan gençler o kadar duygu dolu ki neredeyse yerin üzerinde süzülüyorlar.

Sanatçı kendini sürekli yerde dururken ve sevdiği kadının elini sıkıca tutarken tasvir etmişti. Sağ elinde kuş sessizce oturuyor, bu nedenle Chagall, izleyiciye, ünlü bir atasözünden bir baştankara ile turna arasında seçim yapmanın gerekmediği zamanlar olduğunu söylüyor gibi görünüyor: hayattan her şey alınabilir.
Devrim sonrası ruh halleri, mutlu bir geleceğe inanç, genç aşkı romantizmi - tüm bunlar tuval üzerine yansır. Sovyetler ülkesinin yeni sosyal değerlerindeki hayal kırıklığı henüz tam da bu noktada olmamasına rağmen gelmedi. Bununla birlikte, zamanın yeni ideallerinin en sadık takipçilerinden biri sanatçı Marc Chagall'dı. "Yürümek" - parlak umutlarla dolu iyimser bir resim, karakterler olumsuz düşünmüyor. Tuvalde tasvir edilen kadın gerçeklik üzerine geliyor, genç adam da yerden ayrılmaya hazır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kubilay Kaptan Arşivi