Birleşik Kamu-İş: 2024’te asgari ücrete tek seferlik zam yapılması kabul edilemez

Birleşik Kamu-İş: 2024’te asgari ücrete tek seferlik zam yapılması kabul edilemez
2024 yılı Genel Bütçesi’ni protesto eden Birleşik Kamu-İş, hükümetin asgari ücrete yılda bir defa zam yapma kararını 'kabul edilemez' diye değerlendirdi.Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş),...

2024 yılı Genel Bütçesi’ni protesto eden Birleşik Kamu-İş, hükümetin asgari ücrete yılda bir defa zam yapma kararını 'kabul edilemez' diye değerlendirdi.

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), AKP iktidarının 2024 yılı Genel Bütçesini Ankara’da Ulus Atatürk Heykeli’nin önünde protesto etti. Konfederasyona bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin katıldığı eylemde açıklamayı Birleşik Kamu- İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ yaptı. Toplu İş Sözleşmesi masasında kamu emekçilerine yapılan zammı eleştiren Yeşildağ, 2024 bütçesiyle emekçilere bir darbe daha vurulacağını öne sürdü. Hükümetin asgari ücrete yılda bir kere zam yapacağını hatırlatarak, “2024’te asgari ücrete tek seferlik zam yapılması kabul edilemez. Asgari ücrete, yüksek enflasyon koşullarında üçer aylık sürelerle zam yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretli, memur, işçi ve emekli maaşlarının bir seçim aracı haline getirilecğini kaydeden Yeşildağ, buna ilişkin şöyle konuştu:

“Biz trajikomik zamlı ücretlerimizi Şubat alında alacağız, seçim Mart ayında yapılacak, hemen sonrasında da bu hazırlanan bütçe çerçevesinde tüm fiyatlar ve vergilerdeki zamlar aracılığıyla kaşıkla verilen kepçeyle geri alınacaktır.”

“Yandaş müteahhitlerle kol kola gezenler bir yılın bütçesini hazırlıyor”

Yeşildağ, bütçenin sadece ekonomik haklar açısından mücadele konusu olmadığını, bir demokrasi meselesi olduğunu vurguladı. Bütçeyi hazırlayanların ev kirası ödemediğine dikkat çekerek, “Ev sahiplerinin bir araya gelip kiracılarla ilgili bir yasa çıkarması ne demekse, yandaş müteahhitlerle kol kola gezenlerin bir yılın bütçesini hazırlaması da o demek.” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun henüz asgari ücreti belirleyemediğini anımsatan Yeşildağ, asgari ücrete dair Birleşik Kamu-İş’in taleplerini yineledi. Asgari ücretin kamu işçilerinin 2024’te alacağı en düşük ücret seviyesine çıkarılarak 33 bin 266 TL olması gerektiğini söyledi. Yüksek enflasyonun dikkate alınarak 2024-2025 yıllarında bütün kamu emekçilerinin maaşlarının en az yüzde 115 oranında arttırılmasını istedi. Yeşildağ, Konfederasyon’un diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Yüzde 115 oranında artırılarak belirlenecek bu tutarlara 2024 ve 2025 yılında Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında (üçer aylık sürelerle) yüzde 15 zam yapılmalı, Ocak 2024’te yüzde 5 oranında refah payı eklenmeli,

-Birikimli enflasyonun yüzde 15’i aştığı aydan itibaren enflasyon farkı maaş ve ücretlere aylık olarak yansıtılmalı,

-Kamu çalışanlarına Ocak 2024’ten başlayarak aylık 10 bin lira barınma yardımı verilmeli, bu tutar memur maaş katsayısı artışı oranında arttırılmalı.