Birleşik Kamu-İş: Asgari ücret, 33 bin TL olmalı

Birleşik Kamu-İş: Asgari ücret, 33 bin TL olmalı
Birleşik Kamu-İş, 2024 yılı için asgari ücretin net 33 bin 266 TL olarak belirlenmesini hükümetten istedi.Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), sekiz gündür süren asgari ücret görüşmeleriyle...

Birleşik Kamu-İş, 2024 yılı için asgari ücretin net 33 bin 266 TL olarak belirlenmesini hükümetten istedi.

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), sekiz gündür süren asgari ücret görüşmeleriyle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Genel Sekreter Özgür Aras’ın imzasını taşıyan açıklamada asgari ücretin açlık ücreti haline geldiği ve asgari ücretle çalışanların borç batağına sürüklendiği belirtildi.

Aras, asgari ücreti belirlemek için görüşmelere 11 Aralık’ta başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun şu ana dek asgari ücreti belirleyemediğine dikkat çekti. İktidarın asgari ücreti hedef enflasyonu ve yılın tamamı için tek zam yapacağı açıklamalarını hatırlattı. Sendikalarla iktidar arasında seçimlerden önce imzalanan toplu sözleşme dikkate alınarak asgari ücretin belirlenmesini ve çalışanların yanı sıra ailelerinin de temel ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmasını talep etti. Aras, “Asgari ücretin de kamu işçilerinin 2024 yılında alacağı en düşük ücret seviyesine çıkarılarak 33 bin 266 lira olarak belirlenmesi gerekiyor.” dedi.

Ne olmuştu?

Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret belirlenirken sendikalarla iktidar arasında seçimlerden önce imzalanan toplu sözleşmeyle kamuda işçi olarak çalışanların en düşük maaşı önce 15 bin TL, daha sonra ise 2023 yılının ilk altı ayı için 21 bin 750 TL olarak belirlenmişti. Söz konusu sözleşmeyle işçilere yılın ikinci yarısı için yüzde 15 zam yapılarak en düşük kamu işçisinin net maaşı 25 bin 12 TL olmuştu.