Birleşmiş Milletler 7 ülkeye 100 milyon dolar yardımda bulunacak

Birleşmiş Milletler 7 ülkeye 100 milyon dolar yardımda bulunacak
Birleşmiş Milletler (BM), Afrika, Orta Doğu ve Amerika kıtalarında yaşanan krizlerle mücadele etmek ve yetersiz finansmanla karşı karşıya kalan 7 ülkede insani acil durumları desteklemek için 100 milyon dolarlık bir kaynak ayırdığını...
Birleşmiş Milletler (BM), Afrika, Orta Doğu ve Amerika kıtalarında yaşanan krizlerle mücadele etmek ve yetersiz finansmanla karşı karşıya kalan 7 ülkede insani acil durumları desteklemek için 100 milyon dolarlık bir kaynak ayırdığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, BM'nin Merkezi Acil Durum Fonu'ndan (CERF) sağlanacak olan 100 milyon dolarlık kaynağın krizlerin yaşandığı ülkelere tahsis edileceği belirtildi.

Açıklamada, bu kaynağın 20 milyon dolarının Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Suriye gibi krizlerle mücadele eden ülkelere verileceği, ayrıca Çad'a 15 milyon, Nijer'e 10 milyon, Lübnan'a 9 milyon ve Honduras'a 6 milyon dolarlık destek sağlanacağı ifade edildi.

2018'den bu yana en düşük seviyeye gerilediği belirtilen CERF'e 2023'te tahsis edilen fonun azaldığına ve bu yılın en düşük seviyesine ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun artan insani ihtiyaçları karşılamak için yeterli bağış sağlanmadığını gösterdiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, çatışmalar, doğal afetler, hastalıklar ve diğer krizlerden etkilenen 250 milyon kişiyi desteklemek için küresel fon gereksinimlerinin rekor seviyeye çıkarak 56,7 milyar dolara yükseldiği, ancak bu finansmanın yüzde 40'ından azının karşılandığı ve bu durumun savunmasız kişiler üzerindeki yükü artırdığı belirtildi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yeni acil fon akışının dünyanın en kötü krizleriyle karşı karşıya kalan insanlara hayat kurtaran insani desteğin sürdürülmesine yardımcı olacağını ifade ederken, üye ülkelerin CERF'e tam ve zamanında fon sağlamasının artık daha da kritik hale geldiğini vurguladı.