Bitcoin gündemi

İki tane bitcoin gündemi var. Dünyanın ki ve Türkiye’nin ki.
· Malum başka gezegenlerde yaşama fantezisi başka baharlara kalınca herkesin en büyük derdi iklim değişikliği oldu. 2050’ye kadar şirketler sıfır karbon ve minimum enerji vizyonlarını hızla açıklamaya başladılar. Enerji deyince herkesin aklına Bitcoin geliyor zira madenciliği muazzam enerji yiyor. Örnek olarak, dünyanın en büyük şehirlerinden, 19.3 milyon kişinin yaşadığı New York’da bir saatte harcanan enerji 161 Terrawatt (TWh) iken Bitcoin network’ü bir saatte 129 Terrawatt (TWh) enerji harcıyor. Üstelik bu enerjinin kaynağı ise yüzde 60 oranında hidro enerji yani en değerli varlığımız su.

Türkiye’de ise konumuz yine kaçak, göçek ve yasaklar!
· Bitcoin borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer bu hafta en son İstanbul Havalimanında uçağa binerken görüldü. Bir işim var döneceğim diyor ama 391 bin mağdur şikayetçi oldu. Son tahminlere göre operasyonun toplam değeri 2 milyar dolar. Gerçekten çok büyük bir para. Bir asgari ücretlinin bu parayı kazanması için 7 milyon 181 bin ay çalışması lazım. Ya da 7 milyon 182 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşı. Bu arada Türkiye’deki asgari ücretli sayısı 5 milyon. Yani yeter de artar!

Bu hafta televizyon programındaki konuğum Emre Alkin’di. Bitcoin’e gelen yasağı konuştuk. Emre bu durumun aslında münferit bir olay olmadığını, bitcoin’in genel olarak G20 zirvesinde konuşulduğunu yalnız Türkiye’nin hem hızlı hem de çok sert bir yaklaşımda bulunduğunu söyledi.
Geçen haftalarda da konuklarımla blockchain teknolojisinin etherium üzerinden oluşturulan sanatsal izdüşümü NFT’yi konuşmuştuk. Dünyada bir sürü güzel örneğe karşılık Türkiye’de NFT üzerinden onun kahkahası bunun esprisi garip satışlar olduğunu görmüştük.
Ülkenin bu her konuyu tersten alması çok üzücü. Bana hep Cem Yılmaz’ın şu ışın kılıcı bizde olsa herkes birbirini dürtmek için kullanır esprisini hatırlatıyor.

Apple doğru yolda

Tüketici elektroniği alanında toz duman karışmış durumda. Apple’da Steve Jobs’ın ölümünden sonra bayrağı devralan Tim Cook ise birkaç yıl pek işe yaramayan stratejileri denedikten sonra şimdi harika bir yola girdi.
· Öncelikle donanımda, her ürünün büyüğü fikrinden vazgeçti. Donanımın kalitesine yoğunlaştı. İlk örneği merkezi işlemcide oldu. M1 mikro işlemciler son derece başarılı. Apple kullanıcısı bu işlemcilerin performansına bayılıyor.
· Tüketicinin güvenliğini önemsiyor. En son çıkardığı laptop ve desktop işletim sistemi Big Sur ile Safari’den bağlandığınız her sitenin sizden hangi bilgileri aldığını size bildiriyor. Çağımızın kanayan yarası cookie’ler konusunda da gelen düzenlemeler ile birlikte bu tarafta tüketicinin bir soluk almasını sağladı.
Şimdi de iOS’un yeni versiyonu ile birlikte mobilde de uygulamaların aldığı bilgiler konusunda sıkı önlemler aldı. Bu tabi oraya buraya bilgimizi savuran ve reklamdan para kazanan şirketleri özellikle de Facecook’u fena halde kızdırdı.
Ne olursa olsun bu omurgalı duruşu için Apple’ı kutluyor ve yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
· Bir ara üretimden kaldırmayı bile düşündüğü Apple TV’ye yepyeni bir kumanda ile geldi. Böylece Tim Cook, bozduğu kumandayı da düzeltmiş oldu.
· iPad tarafında kendi işletim sistemine sahip olmasını sağladıkları tablet M1 işlemcisi ile gün geçtikçe bilgisayarlara yakın yeteneklere sahip oluyor. Hatta şu an iPhone yerine iPad almak fiyat performans açısından daha mantıklı hale geldi.
· Whatsapp krizi döneminde iMessage’ın iyi bir rakip olabileceğini söylemiştim. Aklın yolu bir. iOS 15’de bu konuda çalışmalar olduğu dolaşan söylentiler arasında.
Böyle giderse Apple, Samsung ve Çin’li rakipleri arasında girdiği kıskaçtan kısa zamanda çıkıp, “follower” pozisyonundan kurtulacak gibi görünüyor.

SEVDİM

· Samsung’un eski Galaxy modeli telefonlarını bebek monitörü olarak kullanmak üzere yazılım geliştirmesini.
· Apple’ın Spotify rakibi Podcast abonelik sistemini.
· Dünyanın ilk youtube video’sunun 23 Nisan 2005’de yüklenen “me at zoo” olmasını.
· Amazon’un yeni kuaför denemesini.
· Instagram’ın bu kişinin bundan sonra açacağı bütün hesapları blokla özelliğini.

SEVMEDİM

· Facebook’un bitmek bilmeyen güvenlik açıklarını. ( En son Zuckerberg’in birçok bilgisinin çalındığı söyleniyor. )
· Netflix’in hisselerinin düşmesini.
· Amazon’un avuç içi okutarak ödeme alma girişimini.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi