Bloomberg: Kamu bankaları bugün piyasaya 1 milyar dolar sattı

Bloomberg: Kamu bankaları bugün piyasaya 1 milyar dolar sattı
Kamu bankalarının bugün öğle saatlerine kadar doları 26,07 lira seviyesinde tutmak için piyasaya 1 milyar dolar satış yaptığı ifade edildi.Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı toplantıda, bankacılara...

Kamu bankalarının bugün öğle saatlerine kadar doları 26,07 lira seviyesinde tutmak için piyasaya 1 milyar dolar satış yaptığı ifade edildi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı toplantıda, bankacılara dövizi tutmak için dolar satışının artık yapılmayacağını söylediği bildirilmişti. Ancak Bloomberg'te yer alan Kerim Karakaya ve Aslı Kandemir imzalı haberde kamu bankalarının bugün 1 milyar dolar satış yaptığı ifade edildi.

Habere göre ismini vermek istemeyen bazı kaynaklar kamu bankalarının, liranın dolar karşısında 26.07'yi geçmesini engellemek için öğlene kadar yaklaşık 1 milyar dolar sattığını söyledi.

TIKLAYIN- Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan bankacılara mesaj: Rezervlerden döviz satışına son

Reuters: Satış KKM'den dönüşler için yapıldı

Reuters Haber Ajansı da ekonomi yönetiminde üst düzey yetkili bir kişiye dayandırdığı haberinde 1 milyar dolarlık satışın gerçekleştiğini ve bunun Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri nedeniyle piyasada oluşan döviz likidite ihtiyacının karşılanması için yapıldığını vurguladı.

TIKLAYIN- Reuters: Kamu bankaları KKM’den dönüşler nedeniyle 1 milyar dolar sattı

Hakan Kara: Satış değil, alım yönünde müdahale var

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara yaşanan gelişmenin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. Kara şu ifadeleri kullandı:

"TCMB'nin döviz likiditesini kendinde topladığı bu sistemde döviz satması normal. Önemli olan satış değil alış-satış farkı. İşlemleri netleştirince döviz piyasasına satış değil bilakis alış yönünde ciddi müdahale olduğu görülüyor. TCMB son 8 iş gününde nette 13,4 milyar dolar almış."

Serkan Özcan: Bu iki haberi gören bir yatırımcı umutlanabilir mi?

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serkan Özcan da haberin ardından Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"Önce Merkez Bankası Başkanı’nın açıklaması, sonra Bloomberg’in haberi! Bu durumun en önemli sebebi ortada elle tutulur, kapsamlı, anlaşılır bir programın olmaması! Ayrıca para politikasında alınması gereken sert tedbirlerin muhtemelen siyasi baskı nedeniyle hala alınamıyor oluşu! Aynı gün bu iki haberi arka arkaya gören bir yatırımcının bu ülkenin ekonomisinden umutlanabilmesi mümkün mü? Bu halleriyle daha fazla kafa karıştırır ve yaşanmakta olan sürecin yaratacağı tahribatı daha da büyütürler!"

Bloomberg HT kaynakları: Kura müdahale amacı taşımıyor

Bloomberg HT'ye konuşan konuya yakın kaynaklar ise "Kamunun günlük döviz piyasasındaki hareketi kura müdahale amacı taşımıyor" dedi.

Kerim Rota: Bu satışlar gerekli

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ise yaşanan gelişmeyi şöyle yorumladı:

"İhracatçının dövizinin yüzde 40'ını satma zorunluluğu, KKM'den gelenler, Yuvam hesabı gibi uygulamalar nedeniyle döviz piyasası kendi dengesini kaybedeli çok olmuştu. Yabancı ve yerleşiklerin TL'ye güçlü dönüşü olmadığı zamanlarda TCMB'nin kendi pozisyonundan ithalat vb. talebi için döviz satması zaten artık gerekli. Zaman zaman da net alım yapması gerekebilir. Bunu şimdiki gibi şeffaf olmayan şekilde kamu bankaları aracılığıyla gizli kapaklı yapmak, Berat Albayrak, Nureddin Nebati, Murat Uysal, Şahap Kavcıoğlu politikalarını devam ettirmektir. Bu alım satımların TCMB bünyesindeki piyasalarda düzenli ihalelerle veya doğrudan müdahalelerle yapılması halindeyse şeffaflık adına bir irade ortaya koyulmuş olur. Bu tercih ekonomi politikalarının samimiyetini de ortaya koyacak."