Boğaziçi’nde kara gün 159 gözaltı

Boğaziçi’nde kara gün 159 gözaltı
Boğaziçi Üniversitesi›nin rektörlük binasının bulunduğu ve öğrencilerin bir aydır protesto için çeşitli etkinlikler düzenlediği Güney Kampüs’e polis girdi. Oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale edildi.Gün içinde...

Boğaziçi Üniversitesi›nin rektörlük binasının bulunduğu ve öğrencilerin bir aydır protesto için çeşitli etkinlikler düzenlediği Güney Kampüs’e polis girdi. Oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale edildi.
Gün içinde üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği çadırların bulunduğu alana saat 21.30’da giren polis, “Saat 21.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı başlamıştır” anonsu yaptı.
Ardından öğrencilerin kampüsten yaptığı canlı yayınların bir kısmını sonlandıran polis, oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etti. Öğrenciler,polis tarafından kapılara doğru çıkarılırken sosyal medya platformlarına canlı yayın yapanlar başta olmak üzere bazı öğrenciler gözaltına alındı.
Güney Meydan’daki öğrencilerden alınan bilgiye göre çevik kuvvet, “slogan atarsanız hepinizi gözaltına alırız” deyince öğrenciler “şşş” sesleriyle kapıya doğru yürüdü.
BULU’YA POLİS ŞERİDİ
Rektörlük binasının önünde de ataması tepkilere sebep olan Melih Bulu’nun rektörlük binasından çıkışı için polis şerit oluşturdu.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan’da polisin öğrencilere müdahale etmesiyle ilgili İstanbul Valiliği de bir açıklama yaptı. Açıklamada, gündüz yapılan eylemlerde 108, akşam Rektörlüğün önünde yapılan polis müdahalesinde ise 51 öğrencinin gözaltına alındığı duyuruldu. Gözaltı sayısı toplamda 159 oldu.
CHP VE HDP MİLLETVEKİLLERİ EMNİYET ÖNÜNDE
Gözaltına alınan öğrenciler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. CHP ve HDP milletvekilleri emniyete giderek öğrencilere destek verdi.
Gün içinde, sergide bulunan bir resim sebebiyle tutuklanan iki öğrencinin serbest bırakılması için Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Hisarüstü’nde basın açıklaması yapmalarına izin verilmedi.
Öğrencilerin açıklama için üniversiteden çıkmalarına izin vermeyen polis, desteğe gelen öğrenci grubuna da Etiler’de müdahale etti. Polisin okula girmesinin ardından, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektörlük önüne yürüdü.
‘AŞAĞI BAK’
Öğrenciler polislerin gözetiminde yürürken hakarete maruz kaldı. Polisin biri, ”Terbiyesizler, aşağı bak, aşağı bak. Toplu gezmek yok” dedikten sonra gözaltılar yapıldı. Polisler ve öğrenciler arasında arbede yaşandı.
Gözaltıların ardından Boğaziçi Dayanışması’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Kayyum kampüsü terk edene dek Boğaziçi’ndeki nöbetimizi sürdürüyoruz” denildi.
BAHÇELİ ÖĞRENCİLERE ‘PROVATKATÖR’ DEDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yaptığı açıklamada,’’Boğaziçi Üniversitesi›nde süregelen habis eylemler mutat ve kanuna muvafık bir Rektör atanmasına gösterilen eften püften tepkilerden maksat itibariyle farklı ve fazla anlamlar taşımaktadır. Türkiye’nin boğazını sıkmak isteyen provokatörler Boğaziçi’ne tutunmanın arayışındadır” dedi.
AGD’YE YASAK YOK
Boğaziçili öğrencilerle aynı saatlerde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Beyazıt Meydanı’nda başka bir eylem düzenledi. AGD’li üyeler, Boğaziçi Üniversitesi›nde Cuma günü öğrenciler tarafından hazırlanan sergide üzerinde Kabe’nin olduğu bir resmin yer almasını protesto etti. Tekbirler eşliğinde sloganlar atan grup ayet yazılı bir pankart açtıkları eylemlerinde, Boğaziçili öğrencileri, “İslam düşmanı” olarak hedef aldı.
EYLEMLER NASIL BAŞLADI
Boğaziçi Üniversitesi›nde Cuma günü öğrenciler tarafından hazırlanan bir sergide, üzerinde Kabe’nin de olduğu bir resmin yer almasının ardından iki öğrenci tutuklandı. Boğaziçi öğrencileri arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle eylem yapmak istedi. Ancak Valilik eylemi pandemi gerekçesiyle yasakladı. Dün sabah saatlerinde itibaren üniversite ve çevresine çok sayıda polis ekibi yerleştirildi.

MUHALEFET TEK SES: AŞAĞI BAKMAYACAĞIZ

Polisin sert müdahalesi ve gözaltılara muhalefet liderlerinden sert tepkiler geldi. Bir polisin öğrencilere ‘aşağı bak’ sözlerine karşı #AŞAĞIBAKMAYACAĞIZ etiketi sosyal medyada gündem oldu. Liderler mesajlarında bu etiketi kullandı.
SANATÇILARDAN DESTEK
Hazal Kaya, Bülent Emrah Parlak, Rıza Kocaoğlu, Sıla Gençoğlu ve Derya Köroğlu gibi ünlü isimler de bu etiketle öğrencilere destek açıklaması yaptı.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gözaltına alınan Boğaziçili öğrencilerin serbest bırakılması ve üniversite rektörlerinin seçimle belirlenmesi çağrısı yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Boğaziçi Üniversiteli akademisyen ve öğrencilere destek mesajı gönderdi. Kılıçdaroğlu, Bulu’yu da istifaya çağırdı.
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise yaşananların kaygı verici olduğunu belirterek ‘aklı selime dönülmesi’ çağrısı yaptı. Davutoğlu, “Sorunlar, gözaltılarla değil konuşularak çözülür” dedi.
DEVA Partisi lideri Ali Babacan şu mesajı paylaştı:
“Yeter artık, inadınızdan vazgeçin. Gözaltına alınan Boğaziçili öğrencileri derhal salın, üniversitelerde de seçimi esas alın. Gençleri rahat bırakın. Duruşumuz budur.”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir mesaj paylaşarak “Birileri istedi diye gençler tutuklama kolaycılığına heba edilemez. Eşit, özgür, onları yere baktırmayan, fırsat eşitliği olan bir ülke sağlamalıyız. Boğaziçi’ndeki durumu yetkili makamlarla görüştüm. Dialoğun sağlanmasını talep ettim, girişimlerim sürecek.” dedi. İmamoğlu Boğaziçi’lileri bugün Saraçhane’de misafir edeceğini duyurdu.

DEVA Partili isim Melih Bulu’nun danışmanı oldu

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi›ne rektör olmasına karşı protestolar devam ederken, Bulu’nun yardımcılığını ve danışmanlığını üstlenecek isimler belli oldu.
Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nun Rektör Yardımcısı, Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören’in de Rektör Danışmanı olarak görevlendirildiği bildirildi. Oğuzhan Aygören DEVA Partisi kurucularından.
DEVA Partisi’nden bir çok isim Aygören’in görevi kabul etmesi halinde partiyle ilişkisinin sonlandırılacağını bildirdi. Ayrıca Aygören’in görevi kabul etmediği, bunu bir açıklamayla duyuracağı da iddia edildi.