Brezilya: Çin aşısı yüzde 90 etkililik oranına ulaşmadı

Brezilya: Çin aşısı yüzde 90 etkililik oranına ulaşmadı
Brezilyalı yetkililer, Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in geliştirdiği CoronaVac aşısının yüzde 50 ile 90 arasında etkili olduğunu duyurdu. Sağlık Bakanı Koca önceki gün aşının Türkiye'deki Faz 3 denemelerinin ara değerlendirmesinde...

Brezilyalı yetkililer, Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in geliştirdiği CoronaVac aşısının yüzde 50 ile 90 arasında etkili olduğunu duyurdu. Sağlık Bakanı Koca önceki gün aşının Türkiye'deki Faz 3 denemelerinin ara değerlendirmesinde yüzde 91,25 oranında başarılı olduğunu açıklamıştı.

Sinovac'ın Brezilya'da Covid-19 aşısı deneyleri ve üretimi için iş birliği yaptığı Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas ile Sao Paulo Eyaleti Sağlık Sekreteri Jean Gorinchteyn klinik deneyleri hafta başında tamamlanan aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gorinchteyn, CoronaVac'ın etkinlik oranının, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir aşı adayının bağışıklık kazandırabilmesi için alt sınır olarak değerlendirdiği yüzde 50 eşiğini geçtiğini ve bunun "kutlanması gereken bir şey" olduğunu aktardı. Aşılama planının olduğu gibi devam ettiğini söyleyen Gorinchteyn ayrıca Sao Paulo eyaleti için aşılama programına 25 Ocak'ta başlanacağını duyurdu. Covas ise Türkiye'de de deneyleri yapılan CoronaVac'ın, ülkede acil kullanımına izin verecek etkinlik eşiğine ulaştığını dile getirdi.

DÜŞÜNMEDEN ATILAN BU ADIMLARIN SONUCU NE OLACAK?

Çin aşısının yüzde 91,25 oranında başarı sağlamasının açıklamasının ardından Halk Sağlığı Uzmanı Nuriye Ortaylı, şaşkınlık yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’deki çalışmada hiç olmazsa önceden belirlendiği söylenen 40 hasta sayısına ulaşmak için neden birkaç hafta daha beklenmiyor? Aşıyla ilgili sürecin iyi yönetilmemesi aşı konusunda duyulan kaygıları pekiştiriyor ve pekiştirecek. Bugün, fazla düşünmeden yapılan bu hatalar çok yakında ayağımıza dolanacak diye korkuyorum.”