Bu defa da umut, değerli Türk Lirası

Bu defa da umut, değerli Türk Lirası
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021’de yüzde 5 hedeflenen ancak TÜİK’e göre yüzde 36 olarak gerçekleşen enflasyonla ilgili hükümete açık mektup gönderdi. Merkez Bankası’nın paylaştığı mektupta, TCMB’nin...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021’de yüzde 5 hedeflenen ancak TÜİK’e göre yüzde 36 olarak gerçekleşen enflasyonla ilgili hükümete açık mektup gönderdi. Merkez Bankası’nın paylaştığı mektupta, TCMB’nin sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir yapıda olduğu, kalıcı ve uzun vadeli başarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir para politikası sürecini başlattığını bildirdi.

ASLİ UNSUR: LİRALAŞMA STRATEJİSİ
AKP iktidarı, neredeyse tüm ihaleleri dolar-euro kuruyla ve dolar-euro garantisiyle yaparken Merkez Bankası, TL sanki hayatımıza yeni girmiş gibi, mektupta, liralaşma stratejisinin yeni para politikası sürecinin asli unsurunu oluşturduğunu vurguladı. Mektupta, “Türk Lirası tasarruflar teşvik edilecek”, “Ekonomi politikaları arasındaki uyum mümkün olan en geniş tabanda oluşturulmalı” denildi.

TCMB’ye göre enflasyon ile mücadelede üretim kapasitesini geliştirerek kalıcı kazanımlar sağlayabilmek için, cari dengeyi destekleyen ve Döviz kazandırıcı sektörlere yönelik fonlama ihtiyaçlarının uygun vadelerle lira cinsinden karşılanabilmesi önem arz ediyor.

Mektupta mali politikalara da atıf yapılarak mali disiplinin enflasyonla mücadelede yüksek fayda sağlayacağı belirtildi.