BU KIŞ GIDAYA ERİŞİM DAHA PAHALI OLACAK

BU KIŞ GIDAYA ERİŞİM DAHA PAHALI OLACAK
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Suiçmez, artan maliyetler nedeniyle "Tüketiciyi daha pahalı ürünlere ulaştığı bir kış bekliyor" dedi. Independent Türkçe'de yer alan habere göre, maliyetleri arttığı...

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Suiçmez, artan maliyetler nedeniyle "Tüketiciyi daha pahalı ürünlere ulaştığı bir kış bekliyor" dedi. Independent Türkçe'de yer alan habere göre, maliyetleri arttığı ve devlet desteğinin yetersiz kaldığı dönemde çiftçiler topraklarını terk ediyor.

Baki Suiçmez, büyüme rakamlarına dikkat çekerek "Bu yılın ilk çeyreğinde 1,5, ikincide ise 2,9 küçülme var. Genel anlamda 7,6 büyüme yaşanırken tarımda 2,9 küçülme var. Üçüncü çeyrek önemli, geçen sene yüzde 6,8'lik küçülme vardı. Bu çeyrekte de veriler böyle gelirse uzun yıllar sonra tüm çeyreklerde tarımın küçüldüğü dönemi yaşıyor olacağız" şeklinde konuştu.

Baki Suiçmez, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek " Gıda enflasyonu ekimde yüzde 99 olarak açıklandı. Üretici fiyatlarındaki yükseliş gıda enflasyonuna da yansıyacak. Bizleri daha pahalı bir kış bekliyor. Ana nedenlerinden biri üretim sorununun çözülmemesi. Üretim maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda, ürünün çiftçiden alım fiyatının düşük kalması, onların alandan çekilmesine neden oluyor. Destekler hem yeterli değil hem de zamanında ödenmiyor" dedi.