Bütçe fazla verdi ama nasıl

Bütçe fazla verdi ama nasıl
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre geçen yıl ağustosta 576 milyon lira fazla veren merkezi yönetim bütçesi, bu ağustos ayında 28 milyar 220 milyon lira fazla verdi. Bütçe fazlasının yüzde 4.797 artmasının...

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre geçen yıl ağustosta 576 milyon lira fazla veren merkezi yönetim bütçesi, bu ağustos ayında 28 milyar 220 milyon lira fazla verdi. Bütçe fazlasının yüzde 4.797 artmasının arkasında yatan neden ise Özel Tüketim Vergisi gelirlerindeki artış ve bütçe giderlerindeki gerileme. Vergi kanadında en dikkat çekici artış ise yüzde 370,3 artış ile MTV’de yaşanırken bütçe giderlerindeki gerilemenin detayları ise bir hayli ilginç.
Bidebunuizle programına katılan Prof. Dr. Yalçın Karatepe bütçenin fazla vermesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karatepe, vergi gelirlerindeki artışın yanı sıra ‘’Devletin harcamaların kısılmasının altında yatan nedenler ne olabilir?’’ diye soruyor. Ve kısılan harcamaların da vatandaşın refahını olumsuz yönde etkileyecek harcamalar olduğuna dikkat çekiyor. İktidarın harcamaları kıstığı için bütçenin fazla verdiğini söyleyen Karatepe, ‘Cari Transferler’ kaleminin altındaki harcama azalmalarını işaret ediyor: SGK’ya devletin yaptığı destek ödemelerindeki azalma, bütçe harcamalarını da azaltıyor. Nedeni ise, daha az insan çalıştığı için daha az ödeme yapılması. Bu da kötü giden ekonominin bir göstergesi: işsizlik. Bu durum, ekonominin istihdam üretememe sorununu açıkça gösteriyor. ‘Sağlık, Emeklilik ve Sosyal Yardım Giderleri’ kalemi için geçen yıl ağustos ayında 27.966 milyar lira harcanırken, bu yıl ağustos ayında bu kalem için harcanan rakam ise 15.260 milyar lira.
Hane halkına yapılan harcamalar da dahil olmak üzere, harcamalardaki azalmanın ağırlıklı olarak vatandaşın refahını azaltacak yerlerde olduğuna dikkat çeken Karatepe, ‘Faturalı Ödemeler’ kalemine ilişkin ise ‘’Geçen yıl ağustos ayında 11.577 milyar TL harcama yapılırken; bu senenin temmuz ayında yine 11.721 milyar harcama yapılmış. Yani aylık ortalama 11.5 milyarın üzerinde harcama yapılırken bu yılın ağustos ayında 1.643 milyar TL harcanıyor. 10 milyar lira harcamada azalma var. Bu da gösterir ki devlet yapması gereken ödemeleri yapmamış. Büyük olasılıkla bütçede fazla vermek için harcamaları ötelediler’’ ifadelerini kullandı.