Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü

Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü
Atalay kararını AK Partili Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu. Kararın okunmasının ardından Atalay’ın milletvekilliği düştü.TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin...
Atalay kararını AK Partili Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu. Kararın okunmasının ardından Atalay’ın milletvekilliği düştü.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararı, TBMM Genel Kurulu’nda bugün okundu.

Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Atalay’ın vekilliği düşürüldü.. Atalay kararını AK Partili Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu. Kararın okunmasının ardından Atalay’ın milletvekilliği düştü.

Böylece ilk kez TBMM Başkanlığı, AYM kararına rağmen bir milletvekili hakkında işlem yaptı

Milletvekilleri kürsüye yürüdü

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Yargıtay'ın kararı okutulduğu sırada TİP ve DEM milletvekilleri kürsüye yürüdü. Bazı milletvekilleri slogan atıp masalara vurarak Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

Erkan Baş: Adaleti katleden Bozdağ'a okuttular

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise oturumda şunları söyledi:

"Kimsenin açıkça ben bu kararı okuyacağım diyemediği bir şeyi danışma kurulunu topluyorlar kapkaçla bunu meclisten geçirelim diyorlar.

Bazen suçlu olduklarını bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işleri yaptırırlar. Bunu da Türkiye'de adaleti katleden Bekir Bozdağ'a yaptırırlar.

TİP eylem çağrısı yaptı

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi anında TBMM'nin internet sitesine yansırken Türkiye İşçi Partisi, bu akşam konuyla ilgili olarak Türkiye genelinde eylem yapacağını açıkladı.

Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş, karar onanmadan önce TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ancak AYM başvuruyu görüşmeden önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında aldığı cezayı onamıştı.

AYM'nin hak ihlali kararına uyulmadı

Yargıtay, AYM’nin daha sonra “hak ihlali” kararı vererek, hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliyesi yönünde karar vermiş ancak yerel mahkeme ve Yargıtay, Atalay hakkındaki bu kararı uygulamamıştı. Yargıtay, bu kararla anayasayı ihlal ettiklerini belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

AYM ise bunun üzerine Atalay hakkındaki kararın uygulanmamasının da hak ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. AYM’nin uyarısına rağmen yerel mahkeme bu dosyayı görüşmemiş ve Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay, bu kez de AYM kararının hukuki değerinin olmadığını belirterek, TBMM’ye Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için ikinci kez yazı göndermişti.

TBMM Başkanlığı, bütün bu tartışmalar sürerken Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı. TBMM Başkanlığı liderlerin kararlarıyla bağlı değil. Ancak AKP’li Usta’nın açıklaması, TBMM Başkanlığı’nın da bu yönde irade oluşturduğunu ortaya koydu. Böylece ilk kez TBMM Başkanlığı, AYM kararına rağmen bir milletvekili hakkında işlem yaptı.

Ayrıntılar geliyor...