Çanakkale’ye 307 milyon euroluk suç duyurusu

Çanakkale’ye 307 milyon euroluk suç duyurusu
CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, yap-işlet-devret modeliyle yapılan Çanakkale Köprüsü'nün yapımında kamu zararının 306 milyon 819 bin 90 Euro olduğunu söyledi.Twitter hesabından yaptığı...

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, yap-işlet-devret modeliyle yapılan Çanakkale Köprüsü'nün yapımında kamu zararının 306 milyon 819 bin 90 Euro olduğunu söyledi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Yavuzyılmaz, "Çanakkale Köprüsü İşi’nin yapım süresinin, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı yapıldığını tespit ettik" dedi. Yavuzyılmaz, suç duyurusunda bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Sayıştay raporuna göre; resmi olarak işin yapım süresinin başlayabilmesi için, uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise -uygulama sözleşmesinin imzasından sonra, şirketin bazı şartları 180 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor.

Şirket 180 gün içinde bu şartları yerine getirmiyor. Ayrıca şirketin kusurları nedeniyle bir 180 gün daha geçiyor. Sayıştay raporunda; sözleşmeye göre, şirket kusuruyla ilave geçen 180 günlük süre için şirketin ceza alması gerektiği belirtiliyor.

Bu gecikmeler nedeniyle Uygulama Sözleşmesi ancak 360 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Resmi olarak yapım süresi başlangıç tarihi de bu tarih oluyor. Ancak sahada fiili durum farklı! Özet olarak; resmi olarak işin yapım süresi başlatıldığında zaten işin 360 günlük kısmı yapılmış durumda. İşletme süresi uzuyor. Görevli şirkete bu süre kadar garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor! Oluşturulan kamu zararı (153.409.545+153.409.545)= 306.819.090 Euro!"