Türkiye tercihini yaptı: Seçimin ikinci turunda dakika dakika neler yaşandı?

Türkiye tercihini yaptı: Seçimin ikinci turunda dakika dakika neler yaşandı?
Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 14 Mayıs’ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için bugün tekrar sandık başına gitti. Tüm yurtta sabah 08.00’de başlayan oy...

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 14 Mayıs’ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için bugün tekrar sandık başına gitti. Tüm yurtta sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi 17.00’de sona erdi. Bugün gerçekleştirilen seçimle 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde seçmenler ilk kez ikinci tur için oy kullandı. Seçimin ikinci turunu resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 52 oy oranı ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu kaybetti.

TIKLAYIN - İşte seçimin ikinci turunda yaşanan usulsüzlükler, engelleme girişimleri ve saldırılar

TIKLAYIN - İlk seçim sonuçları geldi… Sandığa katılım birinci tur ile aynı

CANLI BLOG

00: 35 l Özdağ, seçim zaferini kutlayanlara seslendi: Siz neyi kutluyorsunuz kardeşler

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferini kutlayanlara Suriyelilere seslendi. Özdağ, “Siz neyi kutluyorsunuz kardeşler” dedi.

Özdağ sosyal medya hesabından Ayşegül Erdoğan’ın, “Meydanda toplanan Akp'li ve Suriyeli grup Zafer Partisi bayraklarını  kopararak ayaklar altına  aldı. Türk  Milliyetçilerinin  Bayrağını Kaçak Suriyelilere çiğnetmeyiz... @umitozdag @zaferpartisi” paylaşımını alıntıladı. Özdağ'ın paylaşımı şöyle:

Suriyeliler işgali kutluyor. İşgale direnen Zafer Partisi’nden nefret ediyorlar. Siz AK Partililer neyi kutluyorsunuz? Suriyeliler için harcayacağımız yılda 11 milyar doları mı? Suriye’nin kuzeyinde şehit olacak askerlerimizi mi? Sokaklarda taciz edilecek kızlarımızın acısını mı? Suriye kaynaklı uyuşturucu çetelerinin çocuklarımıza uyuşturucu satmasını mı? Kiraların yükselmesini mi? Hayatın pahalılaşmasını mı? Yarın veya 3 gün sonra gerçekleşecek dövizin kontrol edilemez yükselişini mi? Elimizde son kalan devlet kuruluşlarının satılmasını mı? Siz neyi kutluyorsunuz kardeşler.

00:17 l Yeneroğlu’ndan Erdoğan'ın konuşmasına tepki

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasından atıfta bulundu. Yeneroğlu, “Anlaşılan o ki toplumun yarısını düşman gören kötülük siyasetinden bir milim geri adım atma niyeti yok” dedi.

Yeneroğlu’nun  sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

Anlaşılan o ki toplumun yarısını düşman gören kötülük siyasetinden bir milim geri adım atma niyeti yok.

Bu anlayışla biriktirdiği sorunları çözme iddiası yerine o sorunları derinleştireceğini ortaya koymaktadır ki yazık gerçekten...

00: 09 l İyi Partili Aydın: Kılıçdaroğlu siyasi jübilesini Akşener'den özür dileyerek yapmalıdır

İyi Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Cumhurbaşkanı 2. tur seçimleri sonrası sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu.

Paylaşımında Yavuz Aydın, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu siyasi jübilesini Sayın Meral Akşener'den özür dileyerek yapmalıdır" dedi.

00:01l Liderler CHP Genel Merkezi'nden ayrıldı

Millet İttifakı'nın toplantısı sona erdi; liderler CHP Genel Merkezi'nden ayrıldı.

23.26 l Karamollaoğlu'ndan ilk değerlendirme

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Seçim sonuçlarının ülkemize ve coğrafyamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Gönül isterdi ki, adil bir seçim dönemi yaşansın ancak ne yazık ki olmadı. Her şeye rağmen kararlı bir şekilde mücadelemize omuz veren teşkilatlarımıza ve sandığa giderek oy kullanan vatandaşımızın her birine teşekkür ediyorum. Bizler, ahlaktan ve adaletten hiçbir zaman taviz vermeden “Yaşanabilir bir Türkiye” için kararlılıkla mücadelemize devam edeceğiz. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki; bu ülke bizim, hepimizin!

23.23 l Erdoğan'dan Twitter mesajı

22.38 | YSK Başkanı: Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener basın açıklaması yaptı. Yener, "Sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğu, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,86 oy aldığı görülmüştür. Geçici sonuçlara göre Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir" ifadelerini kullandı.

22.20 | Babacan’dan seçim sonucu değerlendirmesi: Bu mesajı iyi tahlil edeceğiz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun resmi olmayan sonuçlara göre ikinci turu kaybetmesinin ardından açıklama yaptı. “Vatandaşımız bu seçimlerde DEVA Partisi’ne demokratik denetim yapma görevi vermiştir” şeklindeki görüşünü dile getiren Babacan, “seçim sonuçlarıyla verilen mesajı iyi tahlil edeceklerini” bildirdi.

22.15 | Demirtaş: Asla teslim olmak yok, mücadeleye devam, devam, devam…

Edirne F tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçim sonucu ile ilgili, “Asla teslim olmak yok. Mücadeleye devam, devam, devam…” dedi.

22.10 | Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na, Atatürk'ün kalpaklı posteri asıldı

22.00 | Akşener: Milletimiz söyleyeceğini söyledi, bize düşen mesajı anlamak ve gereğini yapmak

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun resmi olmayan sonuçlara göre ikinci turu kaybetmesinin ardından açıklama yaptı. Akşener, Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti, aynı zamanda Kısıklı’daki konuşmasından dolayı üzüldüğünü sile getirdi.

21.42 | Kılıçdaroğlu: Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız!

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, resmi olmayan sonuçlara göre ikinci turu kaybetmesinin ardından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Benim asıl üzüntü sebebim ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntıların karşısında da ilk olarak bizlerin duracağını bilmenizi isterim. Şu andan itibaren öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı dimdik ayakta görmek istiyorum, yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız!" ifadelerini kullandı.

21.51 | Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşması için vatandaşlar Külliye'nin önünde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşmasını dinlemek isteyen vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Bayraklarla alana gelenler slogan atarak beklemeye başladı.

21.12 l Erkan Baş: Hiçbir çaba boşa gitmedi, gitmeyecek

TİP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Seçim sonucu ne olursa olsun… Hiçbir çaba boşa gitmedi, gitmeyecek. Mücadele devam edecek. Halkımızı, ülkemizi saltanat sevdalılarının, para babalarının keyfine teslim etmeyeceğiz. Örgütlü gücümüzü büyütecek, emekçileri birleştirecek, bu sömürü ve yolsuzluk düzenini yıkacağız. Mutlaka kazanacağız!" ifadelerini kullandı.

20.55 l Sinan Oğan: Kazanan Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti ve Türk dünyası, kaybeden linç kültürü ile terör terör iltisaklı partiler ve onlara güvenenler olmuştur

Sinan Oğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlanmıştır. Bu sonuca göre ilk turda bizden desteğini esirgemeyen seçmenimiz ikinci turda da önemli ölçüde desteğini devam ettirmiş ve Türkiye’nin istikrarı yönünde oyunu kullamıştır. Seçmenimiz bu oylar Sinan Oğan’a verilmedi diyenlerin heveslerini kursağında bırakmış, bize güvenmiş ve önemli ölçüde bizim olduğumuz yeri seçmiştir. Buradan PLANA SADIK KALan tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Artık yeni bir dönem başlıyor, Kazanan Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti ve Türk dünyası, kaybeden linç kültürü ile terör terör iltisaklı partiler ve onlara güvenenler olmuştur" dedi.

20.30 l Gelecek Partisi’nden ilk yorum: Millet iktidarı değiştirmedi, inşallah iktidar zihniyetini değiştirir

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İdari ve Mali İşler Başkanı Feramuz Üstün, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Üstün, “Seçim sonuçları milletimize hayırlı uğurlu olsun. Millet İktidarı değiştirmedi inşallah iktidar zihniyetini değiştirir ve liyakatli kadrolarla milletin ağır sorunlarını çözmeye odaklanır” dedi.

20.10 l Erdoğan’dan seçim sonuçları sonrası ilk açıklama

Resmi olmayan sonuçlara göre 13. Cumhurbaşkanı Seçimi 2. turunu kazanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kısıklı’da halka hitap etti. Erdoğan seçim boyunca kullandığı sert dili sürdürdü. “Önümüzde 2024 var” diyen Erdoğan, böylelikle yerel seçim kampanyasını da başlatmış oldu. Beklenen balkon konuşması ise Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.

20.00 l İstanbul'da bazı vatandaşlar Kısıklı'ya gidiyor

Sözcü TV muhabiri Meral Danyıldız'n Twitter hesabından paylaştığı görüntülerde, İstanbul'da bazı vatandaşların Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Üsküdar Kısıklı'daki evinin önüne gittiği görüldü.

19.55 l Vatandaşlar, tekbir getirerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne koşmaya başladı.

Gazeteci Adem Metan'ın Twitter hesabından paylaştığına göre vatandaşlar, tekbir getirerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne koşmaya başladı.

19.50 l Nebati: Adam kazandı, bay bay Kemal

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından "Adam kazandı, bay bay Kemal" ifadelerini kullandı.

19.45 l AKP Sözcüsü Çelik: Suyu bulandıran yegane açıklama 14 Mayıs gecesi iki belediye başkanından gelmiştir

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın 'Hiç kimse balkon konuşması yapmasın, suyu bulandırmasın' açıklamalarına ilişkin "Bu süreçte suyu bulandıran yegane açıklama 14 Mayıs gecesi CHP Genel Merkezi'nde iki belediye başkanından gelmiştir. 14 Mayıs gecesi çıkıp 'kazandık ve 13'üncü cumhurbaşkanı adına konuşuyoruz' diye açıklama yaptılar. Bütün resmi verileri ve diğer partilerin verilerini aşağılayarak 'aramızda kalsın, kazandık' gibisinden son derece sorumsuz, yakışıksız millet iradesine saygısız bir biçimde bir tavır koydular" dedi.

19.29 l Nevşin Mengü: Adam kazandı, muhalefet için muhasebe zamanı başlıyor

Gazeteci Nevşin Mengü, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Adam kazandı, muhalefet için muhasebe zamanı başlıyor" ifadelerini kullandı.

19.25 l YSK Başkanı Yener'den açıklama

YSK Başkanı Ahmet Yener, "An itibarıyla 26 milyon 781 bin 551 oy sayılmış olup, geçerli oy 26 milyon 412 bin 590, geçersiz oy ise 368 bin 961'dir. Şu an oyların yüzde 54.60'ı sayılmış vaziyettedir. Veri girişimiz devam etmektedir kamuoyuna saygıyla duyurulur" açıklamasını yaptı.

19.20 l TBMM Başkanı Şentop: Büyük Türkiye yürüyüşü kesintisiz devam edecek

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin kesin olmayan ikinci oylaması sonuçlarına ilişkin olarak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletimizin kararı nettir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğiyle yeniden büyük Türkiye yürüyüşü kesintisiz devam edecektir. Neticenin milletimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik ettim. Milletimiz için hayırlı ve mübarek olsun" ifadelerini kullandı.

19.12 l Fatih Altaylı: Türkiye’yi kimin yöneteceğine Suriyeliler karar verdi

Gazeteci Fatih Altaylı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Farklara bakılırsa Türkiye’yi kimin yöneteceğine Suriyeliler karar verdi" ifadelerini kullandı.

18.55 l Erdoğan'ın oy kullandığı sandığın sonuçları belli oldu

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullandığı Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'ndaki 3279 numaralı sandıktan Erdoğan'a 213, Kemal Kılıçdaroğlu'na 134 oy çıktı.

18.35 l YSK Başkanı Yener: Veri akışında bir problem yok

YSK Başkanı Ahmet Yener, "YSK verilerine ilçe ve seçim kurullarımızda şu ana kadar yüzde 25 oranında veri akışı olmuştur. Veri akışlarımız siyasi parti temsilcileriyle paylaşmaktadır. Veri akışında bir problem yok. Az önce belirttiğimiz gibi siyasi partilerimizle paylaşılmaktadır" açıklamasını yaptı.

18.35 l Kılıçdaroğlu, oy kullandığı sandıktan 1'inci çıktı

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullandığı sandıkta 224, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 90 oy aldı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 2'nci turu için Çankaya ilçesindeki Arjantin İlkokulu'nda 4221 numaralı sandıkta oy kullandı. 318 seçmenin oy kullandığı sandıktan Kılıçdaroğlu'na 224 oy, Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ise 90 oy çıktı. Sandıktan 2 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı. 

14 Mayıs’ta yapılan seçimde Kılıçdaroğlu'na 229 oy, Erdoğan'a 90 oy, Sinan Oğan'a ise 6 oy çıkmış; 5 oy boş çıkarken, 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

18.30 l Muharrem İnce'nin oy kullandığı sandıktan Kılıçdaroğlu çıktı

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Ankara’da oy kullandığı sandıktan Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 1’inci çıktı.

18.25 l Bakan Muş: Çok sakin bir oy kullanma dönemi yaşıyoruz

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylaması için oyunu kullandığı Samsun'un İlkadım İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Ortaokulu'ndaki 1039 nolu sandık açıldı. 277 oyun kullanıldığı sandıktan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 181 oy çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu'na ise 92 oy çıktı. 4 oy ise geçersiz sayıldı. Bakan Muş, “Çok sakin bir oy kullanma dönemi yaşıyoruz” dedi.

18.20 l Akşener: Elbette temennimiz bu ucube sistemin değişmesine dair umudumuz

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener açıklama yaptı. Akşener, “Elbette temennimiz bu ucube sistemin değişmesine dair umudumuz, inancımız, temennimiz var” dedi.

18.15 l Yayın yasağı kaldırıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna yönelik yayın yasağının saat 18.15 itibarıyla kaldırdı.

18.13 l YSK Başkanı Yener: Yayın yasağı 18.15'te kalkıyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "18.15 itibarıyla yayın ve veri girişine izin verilmiştir" açıklamasını yaptı.

17.50 l Başak Demirtaş: Ben sandığımın başındayım, ya siz?

Edirne F Tipi Cezaevi'nde 6,5 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, "Oy sayımı başladı. Ben sandığımın başındayım. Ya siz?" paylaşımında bulundu.

17.40 l Faik Öztrak: Görevlilerimiz ve vatandaşlarımız sandıkları korumayı beklesin

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Devletin resmi ajansı tarafından açıklanan ilk sonuçların nasıl manipüle edildiğini ve ne kadar hızlı değiştiğini, bu seçimin ilk turu dahil, AK Parti dönemindeki bütün seçimlerde gördük. Bu yüzden, tekrar ediyorum; görevinizin başından ayrılmayacaksınız. Ayrıca buradan net bir uyarıda bulunuyoruz; sonuçlar kesinleşinceye kadar kimse bir oldubitti yaratmasın, balkon konuşmalarıyla suyu bulandırmaya kalkışmasın. Milletimiz, saat 19:00’da yapacağımız açıklamayı beklesin. Görevlilerimiz ve vatandaşlarımız, sandıkları korumaya devam etsin” dedi.

17.30 l İlk seçim sonuçları geldi: Sandığa katılım birinci tur ile yakın

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu tamamlandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarıştığı seçimde katılım oranları birbirine yakın gerçekleşti.

17.15 l YSK Başkanı Yener'den açıklama

YSK Başkanı Ahmet Yener, oy verme işleminin sona ermesinin ardından Kurul'da açıklama yaptı. Yener, "Kurulumuza şu ana kadar yansıyan ve oy verme işlemlerine etkisi olan herhangi olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır. Süreç içerisinde Kurulumuza verilen itirazlar da değerlendirilmiş, ilgili il ve ilçe seçim kurullarına gönderilmiştir. Seçimlere sağduyuyla katılım gösteren seçmenlerimize, Cumhurbaşkanı adaylarımıza, temsilcilere, siyasi partilere, YSK'nın değerli üyelerine, kurulumuzdaki siyasi parti temsilcilerine, kurulumuzun merkez teşkilatında görevli olan personelimize il, ilçe seçim kurulu başkanlıklarımıza, personelimize sandıklarda görev alan tüm görevlilere ve bu süreçte bizimle birlikte olan ilgili bakanlıklarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, güvenlik görevlilerimize ve süreci baştan beri bizimle birlikte takip eden siz değerli basın mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum. Seçimlerin, Türk milletine ve demokrasimize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.

Yener, seçim yasaklarının ne zaman kaldırılacağının kurulda değerlendirileceğini bildirdi. 

17.05 l Erdoğan: Şimdi, milletimizin başımız üzerine olan iradesini son ana kadar koruma vakti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylamasının bitmesinin ardından, vatandaşları sandıklara sahip çıkmaya davet etti.

Erdoğan, Twitter'dan verdiği mesajda, "Sabahın erken saatlerinden beri sandıklarda fedakârca görev yapan her bir dava arkadaşıma teşekkür ediyorum. Sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimi sandıklara sahip çıkmaya davet ediyorum. Şimdi, milletimizin başımız üzerine olan iradesini son ana kadar koruma vakti!" dedi. 

17.00 l Oy verme işlemi sona erdi

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için sabah saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi, saat 17.00 itibarıyla tamamlandı, sandıklar kapandı.

16.55 l Kaftancıoğlu: Şimdi atılan her oya sahip çıkma zamanı

Yargıtay’ın siyasi parti üyeliğini düşürdüğü eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Vatandaşlarımıza oy kullandıkları sandıklarda oylarını takip etme çağrısında bulunuyorum. Şimdi atılan her oya sahip çıkma zamanı" dedi.

16.40 l Karamollaoğlu: Şimdi oylarımıza sahip çıkacağız

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Eşim Ayşe Yasemin Hanımla birlikte oyumuzu kullandık. Şimdi oylarımıza sahip çıkacağız. Ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

16.30 l Kaftancıoğlu: Seçimi bir savaşa dönüştürme eğiliminde olanlara attığınız ve sahip çıkacağınız her oyla engel olacaksın İstanbul!

CHP Esenler İlçe Başkanı Kemal Şahin, ilçedeki bir okulda görevli müşahidin AKP ve MHP’li Üyeler tarafından darp edildiğini açıkladı. Şahin, müşahidin kaburgalarının kırıldığını, hastanede müşahade altında olduğunu kaydetti.

Yargıtay’ın siyasi parti üyeliğini düşürdüğü eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Seçimi bir savaşa dönüştürme eğiliminde olanlara attığınız ve sahip çıkacağınız her oyla engel olacaksın İstanbul! Olaya müdahale ederken saldırganlar tarafından darp edilen kolluk kuvvetlerimize de çok geçmiş olsun" dedi.

16.00 l Tunç Soyer: Umutsuzluk, küskünlük, kırgınlık, kaygılar geleceğimizi esir almasın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, oy kullanma işlemleri devam eden Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için vatandaşlara sandıklara gitme çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için oy kullanma işlemleri saat 17.00’de sona erecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden yurttaşlara sandıklara gitme çağrısında bulunarak “Umutsuzluk, küskünlük, kırgınlık, kaygılar geleceğimizi esir almasın, çare sandıkta! Hala 1 saat var… Bir gayret…” paylaşımını yaptı.

15.45 l Bakan Dönmez, oyunu Eskişehir'de kullandı: "An itibarıyla da herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, cumhurbaşkanı seçimi ikinci tur için oyunu Eskişehir'de kullandı.

Seçimin sakin geçtiğini ifade eden Dönmez, şunları söyledi:

"Türkiye ilk defa ikinci tur seçimleri tecrübe ediyor. Ama sonunda demokrasimiz, halkımız kazanacak ve sandıktan çıkan herkes tabii ki saygı gösterecek. Öte yandan enerjiyle ilgili olarak da seçimlerin yapıldığı okullarda ve oyların sayılacağı noktalarda seçim kurullarında da gerekli tedbirleri birinci turda olduğu gibi almıştık. An itibarıyla da herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Planladığımız şekliyle devam ediyor. Vatana millete tekrar hayırlı uğurlu olsun inşallah. Sandık numarası 2023'tü inşallah uğurlu gelir. Geçtiğimiz seçimde de burada önde çıkmıştık. İnşallah bunda da öyle olur."

15.30 l İsmail Saymaz: AK Parti, seçmeni etkilemek için Rize’de okula TOGG getirmiş

Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter hesabından AKP'nin Rize'de oy kullanılan bir okula TOGG getirdiği görüntüleri paylaştı. Saymaz, "AK Parti seçmeni etkilemek için Rize’de okula TOGG getirmiş. TOGG’un koltuğunda AK Parti Mv. Muhammet Avcı var. Bir kısım vatandaş, almaya güçlerinin yetmeyeceği TOGG’a bakarken… TOGG’un önünde bir vatandaş annesini el arabası içinde oy vermeye götürüyor. Vekile TOGG, bize yok" ifadelerini kullandı.

15.30 l Erdoğan'dan "sandığa gidin" SMS'i: Vakit rehavet vakti değil

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara SMS göndererek sandığa gitmelerini istedi. Erdoğan'ın gönderdiği mesajda "Sayın üyemiz, Türkiye Yüzyılı için her birimizin sandığa giderek oyunu kullanması büyük önem arz etmektedir. Sen oyunu kullanırsan biz kazanacağız, Türkiye kazanacak" ifadelerine yer verildi.

15.18 l Kılıçdaroğlu'ndan sandık çağrısı: "Geleceğin yürüyüş mesafesi kadar yakın..."

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hala oy kullanmamış kardeşim, sandığa git, üşenme, oyunu kullan. Geleceğin yürüyüş mesafesi kadar yakın..." paylaşımında bulundu.

15.18 l HDP'li Saymadi: AKP’de oyun bitmez; Kasımpaşa Kadı Mehmet Semt Konağı’nda 6 sandık var, bahçeye TOGG getirmişler

HDP Parti Meclis Üyesi Ahmed Saymadi Twitter hesabından paylaştığı mesajda "AKP’de oyun bitmez. Kasımpaşa Kadı Mehmet Semt Konağı’nda 6 sandık var. Bahçeye TOGG getirmişler. Vatandaşa arabayı gösterip oy istiyorlar. Her türlü hileye, oyuna, zora başvuruyorlar. Kaybedecekler. Katılım artıyor" ifadelerini kullandı.

15.15 l Bakan Karaismailoğlu: Yarım kalan maçı bitireceğiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, memleketi Trabzon'da oyunu kullanarak, "Demokrasinin olmazsa olmazı sandık başındayız şu anda. 14 Mayıs'ta yarım kalan maçı bugün bitireceğiz inşallah, memleketimiz için hayırlı olsun. Tabii bunlar güzel günler. Memleketin geleceği için adım atıyoruz. Vatandaşımız kararını veriyor.  En büyük takdiri vatandaşımız verecektir. Memleketimize, milletimize hayırlı olur inşallah. Daha mutlu, daha güzel, daha müreffeh bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Milletvekili seçimlerimizi 14 Mayıs'ta tamamlamıştık. Şimdi de Cumhurbaşkanlığı seçimini tamamlıyoruz. Bundan sonra işimize bakacağız. Hayırlı olsun. Sabah saatlerinde biraz tenhaydı. Şimdi ise biraz yoğunlaşmaya başladı. Katılım ne kadar yüksek olursa, demokrasimiz için daha iyi olacaktır. Vatandaşlarımız kalan süre içerisinde mutlaka sandığa ulaşmalı ve tercihini yapmalı" diye konuştu.

15.10 l AKP Sözcüsü Çelik: Türkiye bir kere daha büyük bir demokrasi sınavını, bütün gücünü göstererek veriyor

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'da oy kullanıp, "Türkiye bir kere daha büyük bir demokrasi sınavını, bütün gücünü göstererek veriyor. Herkes sandığa gitmeli, oyunu kullanmalı ve sandıklara sahip çıkmalıyız" dedi. Çelik, ilk turda bütün dünyaya katılım oranıyla huzur ve güven içerisinde seçimler yapılabileceğini gösterdiklerini söyledi.

15.10 l MHP Dilovası İlçe Başkanvekili mükerrer oy kullanırken yakalandı

MHP Dilovası İlçe Başkanvekili Yücetan Dilmaç iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı.

15.05 l Bakan Koca oyunu kullandı: "Hastalar, yaşlılar, milletim ve onun istikbali çocuklar için..."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turu için oyunu kullanacağı Saffet Çebi Ortaokulu'na geldi. Bakan Koca'ya eşi Hale Koca ve oğulları Zahid Esat ile Abdülaziz Emir Koca da eşlik etti.

Oy verme işleminin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, “Hastalar için, yaşlılar için, milletim ve onun istikbali çocuklar için Türkiye Yüzyılı için oyumu kullandım. Hayırlı olsun. Dilerim bugün Türkiye Yüzyılı’nın ilk günü olsun" ifadelerini kullandı.

14.55 l Erbakan oyunu kullandı: Milletimizin 14 Mayıs'ta verdiği mesajı daha da güçlü bir şekilde bir kez daha vereceğine inanıyoruz

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Ankara'da eşi ile birlikte oyunu kullandı.

Fatih Erbakan ve eşi Beyza Erbakan, Cumhurbaşkanı Seçimi 2'nci tur oylaması için Çankaya ilçesindeki Dr. Binnaz Ege-Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi'ne geldi. Bir süre bekleyen Erbakan çifti, daha sonra 4446 numaralı sandıkta oylarını verdi. Ardından gazetecilere konuşan Fatih Erbakan, seçimlerin hayırlı olmasını dileyerek, "Milletimiz 14 Mayıs'ta hem yasama hem de yürütme noktasında önemli mesajlar vermişti. İnşallah bugün yürütme noktasında 14 Mayıs'ta verdiği mesajı daha da güçlü bir şekilde, bir kez daha vereceğine inanıyoruz. Yarından itibaren yeni kurulacak hükümetin de yeniden büyük Türkiye yolunda önemli adımlar atmasını; ülkemize, milletimize faydalı, hayırlı hizmetler gerçekleştirmesini diliyoruz" dedi.  Erbakan, "Türkiye demokrasisi gerçekten güzel sınavlar veriyor. 14 Mayıs'ta da güzel bir sınav verdi. Bugün de herhangi bir sorun olmadan, suhuletle gayet güzel bir şekilde seçimin tamamlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

14.50 l Özgür Özel, Şanlıurfa'da Ali Şeker'in darp edildiği sandıkta yaşananları anlattı

Şanlıurfa'da Ali Şeker'in darp edildiği sandıkta yaşananları Özgür Özel anlattı. Özel, "Milletvekillerimizi görevlendirdik. Ali Şeker de bunlardan birisi olarak görevini yapıyordu. Ali Şeker'in bana aktardığı şu; "Hiçbir kadın gelmiyor. Kadınların nüfus cüzdanlarını getiriyorlar ve onların yerine oy kullanmak istiyorlar. Biz buna itiraz ediyoruz" diyor. Bunun üzerine 20 kişilik bir grup Ali Şeker ve yanındaki iki arkadaşımızı darp etmişler" dedi.

14.30 l Zarftan Erdoğan’a “evet mührü basılmış pusula” çıktı

Tekirdağ Çorlu’da içinde oy kullanma öncesi Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’a “Evet” mührü basılmış pusula çıktı ve tutanak tutuldu.

14.20 l Erkan Baş oyunu kullandı

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, oyunu İstanbul’da; Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullandı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, oyunu eşi Gülçin Baş ile birlikte İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullandı.

14.15 l Bingöl'de toplu oy iddiaları üzerine köye giden CHP heyetine saldırı

Bingöl’ün Çavuşlar köyünde toplu oy iddiaları üzerine köye giden CHP heyetine “Burası Çavuşlar giremezsiniz. Biz açık da kullanırız kimseyi ilgilendirmez” denilerek saldırıldı. Jandarma ise CHP heyetini köyden çıkardı.

14.10 l Mansur Yavaş oyunu kullandı: Maalesef seçimlerimiz çok kirli geçiyor, birçok yerde partiye ait olmayan sahte broşürler halen dağıtılıyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, oyunu kullandıktan sonra; "Oyumuzu kullandık. Hayırlı uğurlu olsun. Maalesef seçimlerimiz çok kirli geçiyor görüyorsunuz. Bugün de birçok yerde partiye ait olmayan sahte broşürler halen seçim günü bile dağıtılıyor. İnsanlar oylarını kendi hür vicdanlarına göre kullanacaklar, kimse kimseye baskı yapmayacak inşallah güzel günler göreceğiz. Her şey çok güzel olacak diyorum" açıklamasını yaptı.

14.05 l Atatürk rozeti ve Türk bayrağı AKP'nin itirazı üzerine siyasi simge sayılarak yasaklandı

Bursa Mudanya’da, AK Parti’nin itirazı üzerine Atatürk rozeti ve Türk bayrağı siyasi simge sayılarak İlçe Seçim Kurulu tarafından yasaklandı. Yıldırım ilçesinde ise aynı itiraz reddedildi.

13.50 l Kılıçdaroğlu: Tüm milletimizi önce oy kullanmaya, sonra sandığa sahip çıkmaya davet ediyorum

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Eşim Selvi Hanımla birlikte oyumuzu kullandık. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Tüm milletimizi önce oy kullanmaya, sonra sandığa sahip çıkmaya davet ediyorum. Vatanını seven sandığa gelir" ifadelerini kullandı.

13.50 l Ümit Özdağ, oyunu kullandı

ZAFER Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, oyunu Ankara'da kullandı.

Ümit Özdağ, Çankaya TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza Ortaokulu'nda 4003 numaralı sandıkta oy kullandı. Özdağ, seçimin hayırlı olmasını diledi. Türk halkının 14 gün içerisinde 2 kez sandığa gittiğini hatırlatan Özdağ, "Netice itibarıyla ülkemiz bu seçimden, sonuç ne olursa olsun bir başka zorlu sürecin içine girecek. Kim cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin, çok ağır sorunları üstlenecek bir yönetimle yola devam edeceğiz. Dileriz, 21 yıllık yorgun bir yönetimden sonra Türkiye, yeni bir yönetimle yola devam etme şansını bulur. Seçimler de bunun için Türk halkının iradesini gösterdiği anlar. Umarım, Türk halkı bu anı doğru değerlendirir, doğru tercihi yapar. Her zaman doğru tercih yapmıyoruz, inşallah bu sefer yaparız" diye konuştu.

Özdağ ayrıca, seçim sonuçlarını Zafer Partisi Genel Merkezi'nde takip edeceğini söyledi. 

13.30 l DP Başkanı Gültekin Uysal, oyunu kullandı

 Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, oyunu memleketi Afyonkarahisar'daki Selçuklu İlkokulu'nda kullandı.

13.28 l Provokatif paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turuna ilişkin sosyal medya hesapları yolu ile provokatif paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmada 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

13.25 l Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda oyunu İstanbul'da kullandı

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda oyunu İstanbul'da kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu.

13.18 l Tansu Çiller oyunu kullandı

Eski Başbakan Tansu Çiller Cumhurbaşkanı seçiminin 2. turu için oyunu Sarıyer Yeniköy'de bulunan Yeniköy İlkokulu'nda kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına konuşan Çiller, "Milletimiz çok büyük bir olgunlukla bu seçimleri idrak etti. Katılım çok yüksek oldu genel olarak. Demokrasi şölenini idrak eder gibi sandık başına gidildi. Aslında milletimizin bu duruşu demokrasi standardı çok yüksek ülkelerin teveccühünü toplamıştır. Bunun için milletimizi bir kez daha canı gönülden tebrik etmek istiyorum. Bugün herkes sustu artık milletimiz konuşuyor. Milletimiz ne derse iyi diyecektir, güzel diyecektir. Tüm milletimiz için herkes için kadını erkeği genci yaşlısı herkes için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

12.53 l CHP İstanbul Başkanlığı'ndan açıklama

Çekmeköy ilçesinde bulunan seçmen listelerinin bir kısmının elle dokunması ile silinmesi üzerine tüm sandıklarda kontroller yapılmış, sıkıntılı listelerin olduğu sandıklarla ilgili tutanaklar tutulmuş, şikayette bulunulmuştur.

12.43 l Toplu oy kullanımına engel olmak isterken darbedilen Ali Şeker, açıklama yaptı

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde toplu oy kullanımına engel olmak istediği için kalabalık bir grup tarafından darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Korkmuyoruz, yılmıyoruz, vazgeçmiyoruz. Son saatler; oy kullanın. Sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz, son oy kullanılana ve yasalara uygun şekilde sayılıp tutanaklar imzalanana kadar sandıkları terk etmeyin. Ben iyiyim, merak etmeyin. Değiştireceğiz” açıklamasını yaptı.

12:39 l Muharrem İnce oyunu kullandı: Kim nerede ne yanlış ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısı ile anlatacağım

Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimine sayılı günler kala adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eşi Ülkü İnce ile birlikte Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oyunu Yaşamkent Şener Çakmak Anadolu Lisesi'nde kullandı.

İnce, “Şuanda seçim devam ederken siyasi bir açıklama yapmam doğru olmaz ben şimdi buradan dinlenmeye gidiyorum. Köyüme gidiyorum torunlarımı seveceğim. Siyasi değerlendirmeyi birkaç gün sonra bir basın toplantısı ile yapacağım. Cumhuriyetimiz tarihimiz boyunca ilk kez bir farklı seçim yaşıyoruz iki turlu bir seçim.  Buna alışacağız artık, maden bu sistem devam ederse eğer bu iki türlü seçimin. Hep bunu anlatmaya çalışmıştım. Artılarını eksilerini, kim nerede ne yanlış yaptı, ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısı ile anlatacağım. Memleketimize ve milletimize hayırlı olsun” diye konuştu.

12.20 l Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, oy kullandı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Ordu'da oy verdi. Altınordu ilçesine bağlı Şahincili Mahallesi'ndeki Vakıfbank Ortaokulu'na gelen Özer, bir süre vatandaşlarla sohbet ettikten sonra 1396 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Ordu'da oy verdi. Altınordu ilçesine bağlı Şahincili Mahallesi'ndeki Vakıfbank Ortaokulu'na gelen Özer, bir süre vatandaşlarla sohbet ettikten sonra 1396 numaralı sandıkta oyunu kullandı. ( Eyüp Elevli - Anadolu Ajansı )

12.10 l Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu kullandı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’na geldi. Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte oyunu kullandı.

Erdoğan’ın oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklama şöyle:

Öncelikle Türk demokrasi hayatımızın ilk defa iki turlu bir seçime şahit oluyoruz. Tabii burada partiler yok, sadece iki aday söz konusu. Bu iki adaya halkımız oylarını vereceği için inanıyorum ki çok seri bir şekilde bugünkü oylama da bitecektir. Ancak Türk demokrasi hayatının Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa böyle bir oylama şahit olduğumuz bir vaka. Bu dünya tarihinde yüzde 90’a varan bir katılımla gerçekleşen bir seçim. Ama Türkiye yüzde 90’a varan katılımla demokratik mücadelesini en güzel şekilde verdi. Bugün de inanıyorum ki aynı şekilde gerçekleştirecektir. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılımın son ana kadar rehavet olmadan gerçekleşmesini rica ediyorum.

12.10 | Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da oyunu kullandı

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile beraber Ankara Çankaya'da 4221 No'lu sandıkta oyunu kullandı.

CHP lideri de şunları söyledi:,

Baskıdan kurtulmak için, bu ülkeye demokrasi ve özgürlüğün gelmesi için vatandaşlarımı sandığa davet ediyorum. Oylarını kullansınlar, sandığa sahip çıksınlar. Her türlü karalama, iftira yapıldı ama ben halkın sağduyusuna güveniyorum. Mutlaka bu ülkeye demokrasi gelecek. Sandığa gidip oy kullanan ve hakkını arayan herkerse teşekkür ediyorum.

12.03 l Bahçeli oyunu kullandı: Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır. İnşallah seçim hayırlara vesile olacaktır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. 

Bahçeli, "Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

11:58 | Ankara'da Sol Parti'li müşahitlere polis engeli

Ankara'da Kütükçü Alibey Ortaokulu'nda SOL Parti'li müşahitler polis müdahalesi ile engellenmeye çalışıldı. SOL Parti'den yapılan açıklamaya göre; itirazlar sonucu müşahitler görevlerinin başına geri döndü.

Yapılan açıklamada, "Ankara Seyranbağları Kütükçü Alibey Ortaokulu'nda sandık kurulu başkanı müşahit bulunamaz gerekcesiyle SOL Parti'li müşahitleri polis eliyle şiddet uygulayarak uzaklaştırdı. İtirazlarla sandıkta müşahitlerimiz görevini yapiyor" ifadeleri kullanıldı.

11.57 l Sinan Oğan oyunu kullandı: Bu seçimin ülkemize istikrarı getireceğini, bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum

Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçiminde ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan, ikinci tur için oyunu kullandı.

Oğan, "Seçim sonucuyla ilgili değerlendirme yapmam söz konusu değil ama ülkemizde bu seçimin istikrar getireceğini ve hayırlı olacağını ve bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum" diye konuştu.11:30 | Mithat Sancar oyunu Ankara'da kullandı 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’da oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Sancar, ‘Bizler aydınlık bir gelecek için üstümüze düşeni yaptık. Yarın başka bir güne uyanacağımıza inanıyoruz’ dedi. 

11:28 | HÜDA PAR bir çocuğu müşahit yaptı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Bağcılar İmam Hatip Ortaokulu’nda 1075 nolu sandıkta 17 yaşında bir çocuk HÜDAPAR müşahidi yapıldı.

MA’nın haberine göre durumu fark neden Yeşil Sol Parti müşahitleri itiraz etti. İtiraz üzerine çocuk okuldan uzaklaştırıldı.

Olayı okuldaki görevli hukukçular doğrularken, olaya dair tutanak tutulmadığı belirtildi.

11:25 | Pervin Buldan oyunu kullandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul’un Bakırköy ilçesinde bulunan Metin Kölük İlkokulu’nda oyunu kullandı. Buldan'a, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ve çok sayıda kişi eşlik etti.

11.15 l Yalova'da dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığı tespit edildi

HDP: Yalova Çınarcıkta sandık görevlimiz dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığını tespit etmiştir. İlgili şahsın bilgilerini içeren tutanak tutularak sandığa yapılan müdahale kayıt altına alınmıştır.

11.15 l HDP: Yalova Çınarcıkta sandık görevlimiz dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığını tespit etmiştir.

HDP: Yalova Çınarcıkta sandık görevlimiz dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığını tespit etmiştir. İlgili şahsın bilgilerini içeren tutanak tutularak sandığa yapılan müdahale kayıt altına alınmıştır.

10.50 l 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer oyunu kullandı.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tur oylaması için Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde oyunu kullandı.

10:40 l Mahmut Tanal: Yaşanabilecek her türlü istenmeyen olayın sorumlusu vali, emniyet müdürü ve jandarma komutanıdır

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Twitter’dan “Şanlıurfa’da sandık başlarında güvenlik tedbiri alınmaması nedeniyle yaşanabilecek her türlü istenmeyen olayların sorumlusu, Şanlıurfa Valisi’dir, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü’dür, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı’dır” açıklamasını yaptı.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, bugün Twitter hesabından Şanlıurfa’da sandık güvenliğinin sağlanması için Şanlıurfa Valiliği’ne, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı’na seslendi. Tanal’ın açıklaması şöyle:

“Şanlıurfa Valiliği’ne, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı’na sesleniyorum. Şanlıurfa’da sandık başlarında güvenlik tedbiri alınmaması nedeniyle yaşanabilecek her türlü istenmeyen olayların sorumlusu, Şanlıurfa Valisi’dir, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü’dür, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı’dır!”

11.38 l İmamoğlu oyunu kullandı, açıklama yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte oy kullandı. 

İmamoğlu "Oy milletimiz adına bir namustur. O namusun korunması burada başlar YSK'ya kadar devam eder. Lütfen hassas olalım doğusundan batısına. Bu süreçte toplumun güvenliğini sağlayan sorunsuz süreci tamamlamalarına katkı sağlayan güvenlik güçlerimize de başarılı bir gün geçirmelerini diliyor, onlar bizim canımız hepsini allah korusun diyeyim.

Ne yazık ki seçim öncesi arzu ettiğimiz gibi geçmedi. İçi yalan dolu birçok hususla karşı karşıya kaldık. Benim içimi yakıyor. Ben kimse hakkında yalan konuşamam, iftira atamam. Seçim turnusol kağıdı gibidir insanın içindekini ortaya çıkarır" dedi.

10.38 l Özgür Özel: Usulsüzlüklere itiraz eden milletvekilimiz Ali Şeker, müşahitlerimizle birlikte darbedildi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için bölgede bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile müşahitlerin darbediliğini, telefonlarının kırıldığını duyurdu. Özel, şöyle yazdı:

"İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, ilk turda bütün oyların kullanıldığı ve tek adaya çıktığı Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde görev yapıyor.  Kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı. Köyde jandarma var ancak sayısı yeterli değil. Buradan yetkilileri uyarıyoruz, sandık güvenliğini sağlayın, görevli arkadaşlarımızın ve müşahitlerin can güvenliğini sağlayın. Kanuna aykırı emir, talimat, talep ve uygulamalar karşısında görevinizi yapın."

10:35 l YSK Başkanı'ndan açıklama

YSK Başkanı Ahmet Yener, oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu. Yener, "Vatandaşlarımız ilk turda olduğu gibi hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir katılım göstermektedir. Şu ana kadar seçimler sıkıntısız problemsiz devam etmektedir. Bu seçimde sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için, sonuçları daha erken sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. Saat 17.00'dan sonra kurul yayın yasağının ne zaman kaldırılacağını kararlaştıracak" diye konuştu.

10:32 | Meral Akşener oyunu kullandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise İstanbul’da Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı.

Akşener yaptığı açıklamada, "Hepimiz için özellikle gençlerin geleceği için çok önemli bir seçimde oylarımızı kullandık. Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder" ifadelerini kullandı.

12.30 | Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Oyunu Kullandı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı. 

11.30 l Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, oyunu kullandı


Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Başakşehir Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Sabah 10.30'da parti yöneticileriyle birlikte okula gelen Yapıcıoğlu, vatandaşlarla selamlaştıktan sonra 1250 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından gazetecilere açıklama yapan Yapıcıoğlu, "14 Mayıs'ta sandıkların başına gittik, seçimler tamamlandı ama cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. İlk defa ikinci tur oluyor, bu da ikinci seçim. Hayırlı olsun kazasız belasız kavgasız görüntüsüz bir şekilde seçimler sonuçlanır. Milletimizin iradesi en sağlıklı şekilde tamamıyla sandığa yansır ve sandığa yansıyan irade neyse olduğu gibi oradan çıkar. Sonuç ne olursa olsun sanıktan çıkanı herkes kabul etmeli. Ben inanıyorum ki milletimiz engin sağduyuyla en hayırlı olanı takdir edecektir" dedi.

10:20 l Babacan oyunu kullandı, sandık görevlilerine çağrı yaptı


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile oyunu kullandı. Ali Babacan, sandık görevlilerine son ana kadar işlerinin başında olmaları konusunda çağrı yaptı.

Babacan, “Seçim sürecinin şeffaf olmasının, adil olmasının ve hakkaniyetli olmasının demokrasimiz için son derece büyük önemi var. Ankara’da 25 ilçede 25 teşkilatımız var. Ankara’daki tüm teşkilatlarımızda arkadaşlarımızı okul binalarında görevlendirdik. CHP’nin ortak sandık güvenlik sistemi var. Ona biz kendi arkadaşlarımızı yazdırdık. Yaklaşık 48 bin isim verdik biz ortak havuza, bin 166 tane de avukat ismi verdik. Dolayısıyla da bütün sandıklarda 6 partinin ortak seçim güvenlik sistemi çalışacak. Bizim de arkadaşlarımız bu seçim güvenlik sistemine katkıda bulunacak" dedi.

10:17 l Tutanaklar imha edildi

Manisa Şehzadeler, Vicdan Karaosmanoğlu İlkokulu'nda 1232 numaralı sandıkta seçim başlamadan tutanaklar imzalatıldı. CHP'li görevlilerin tespiti sonrası tutanaklar yakılarak imha edildi.

10:10 l CHP'den Erdoğan logolu afişlere suç duyurusu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, dün akşam saat 18.00 itibarıyla başlayan seçim yasaklarının ardından Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan logolu afişlerin kaldırılmadığını ve suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

10:00 l CHP İstanbul, "seçim hattı"nı duyurdu

CHP İstanbul İl Başkanlığı, seçimde yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı telefon hattını duyurarak vatandaşları uyardı.
CHP İstanbul sosyal medyadan, "Sevgili yurttaşlarımız; sandık başında karşılaşabileceğiniz olası tüm olumsuzluklarla ilgili 0 (212) 706 12 80 numaralı Sandık Güvenliği Çağrı Merkezi Hattımızı arayabilirsiniz." dedi.

09:40 l Demirtaş'tan oy çağrısı

6,5 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan "Oy verme hakkınızı kullanın lütfen." dedi.

09.17 I Cem Yılmaz İstanbul'da oyunu kullandı

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, TSYD İstanbul Topkapı Üniversitesi’ne gelerek oyunu kullandı. Oy kullanımı öncesinde sandık görevlileri ile ünlü komedyen arasında renkli diyaloglar yaşandı.

09:12 | Kadıköy'de polis ve bekçiler belge olmadan oy kullanmaya çalıştı

İstanbul Kadıköy'de bulunan İhsan Sungu İlkokulu'nda belgesi olmayan bir polis ve bir bekçi oy kullanmaya çalışırken müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

TKP müşahitlerinin verdiği bilgiye göre, sandık başkanının belgesi olmayan polis ve bekçi için oy kullanabilir demesine karşılık, olay, itiraz sonucunda YSK'ye iletildi. YSK'den karar çıkmadan oy kullandırılmayacağı bilgisi iletildi.

Sol'un haberine göre; İstanbul Sarıyer Reşitpaşa'daki Karacapaşa İlkokulu'nda da belgesi olmayıp oy kullanmak isteyen polislerin müşahitler tarafından engellendiği aktarıldı.

09:05 | İçişler Bakanı Süleyman Soylu oyunu kullandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, oyunu İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Dobruca Ortaokulu'nda kullandı. Soylu, "Hayırlı uğurlu olur inşallah. Milletimizin tercihi başımızın üzerinedir" dedi.

08:50 | Adalet Bakanı Bozdağ Oyunu Urfa'da kullandı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu Urfa'da kullandı. Bozdağ, "Seçimin 2. turunda oyumu milletimizin geleceği için, huzur, refah, güven ve istikrarın devamı için kullandım. Hayırlı olmasını diliyorum. Gördüğüm kadarıyla Şanlıurfamızda ve ülkemizin dört bir yanında, seçimin başladığı şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Katılımın yüksek olacağını görebiliyoruz. Ben milletimizin sandığa gelerek iradesini yansıtacağını düşünüyorum. Geleceğimiz için yol gösterici olmasını diliyorum" diye konuştu.

08:00 | Oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi, ülke genelinde 191 binden fazla sandıkta saat 08.00 itibarıyla başladı.

Oy verme, saat 17.00'ye kadar devam edecek.

07:30 | Görevliler sandık yemini etti

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda sandıklarda görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti.

İlk turda seçime katılma oranı

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi’nde yurt içinde 60 milyon 721 bin 745 kayıtlı seçmenden 53 milyon 993 bin 683’ü oy kullandı. Oyların 52 milyon 972 bin 934’ü geçerli, 1 milyon 20 bin 749’u geçersiz sayıldı. Seçime katılma oranı ise yüzde 88,92 oldu.

Yurt dışında 3 milyon 423 bin 759 kayıtlı seçmenden 1 milyon 691 bin 287’si oy kullandı. Oyların 1 milyon 676 bin 268’i geçerli, 15 bin 19’u geçersiz sayıldı. Yurt dışında seçime katılma oranı yüzde 49,40 olarak gerçekleşti.

İlk turda hangi aday ne kadar oy aldı?

Adaylardan Recep Tayyip Erdoğan toplam 27 milyon 133 bin 849 oy alırken, yüzde 49,52’lik oranla en yüksek oyu alan aday oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ise 24 milyon 595 bin 178 oyla yüzde 44,88’de kaldı.

Oy nasıl kullanılır? Oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Seçmenler, oylarını kullanırken aşağıda yer alan 6 adıma dikkat etmeli. İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

1-Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınıza bakın
2- T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın
3- Cep telefonuyla oy kullanma kabinine girmeyin
4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın
5- Oy kullandıktan sonra pusulayı zarfa koyun
6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın