Canlı | Filistin-İsrail çatışmasında 4. gün: Hamas, Aşkelon'a füze saldırısı başlattı

Canlı | Filistin-İsrail çatışmasında 4. gün: Hamas, Aşkelon'a füze saldırısı başlattı
Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ ile başlattığı saldırı 4. gününde. Hamas’ın Aşkelon’daki Yahudi yerleşimcilere verdiği süre bitti. Aşkelon’a füze saldırıları var.Hamas’ın başlattığı ve Gazze şeridi içinde bulunan...

Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ ile başlattığı saldırı 4. gününde. Hamas’ın Aşkelon’daki Yahudi yerleşimcilere verdiği süre bitti. Aşkelon’a füze saldırıları var.

Hamas’ın başlattığı ve Gazze şeridi içinde bulunan içlerinde Filistin solunun da önemli temsilcilerinden biri olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)’nin de bulunduğu 14 örgüt ile İsrail arasındaki çatışmalar devam ediyor.

İsrail denizden ve havadan bombardımana devam ederken Filistinli örgütler ise İsrail’e roket fırlatmayı sürdürüyor.

Öte yandan Lübnan-İsrail sınırında ise gerilim sürüyor. Hizbullah İsrail tarafına taciz ateşlerini sürdürürken İsrail sınır bölgesinde hava harekatı düzenledi.

İşte İsrail-Hamas çatışmalarında yaşananlar:

00.15 Hayatını kaybeden İsrailli sayısı 1200'ü geçti

Saldırıların dördüncü günü itibariyle ölen İsraillilerin sayısının 1200’ü geçtiği açıklandı.

23.17 Yakınları kaçırılan İsrailliler’den İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a tepki 

Hamas'ın rehin aldığı İsraillilerin aileleri 4 gün sonra görüşebildikleri Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a, yakınlarının kurtarılması için "Gerekirse ülkeyi sarsacağız" diyerek tepki gösterdi. 

Yedioth Ahronoth’un haberine göre; toplantıya, kaçırılan ve kaybolan kişiler dosyasından sorumlu emekli asker Gal Hirsch de katıldı.

Taraflardan esir alınanlara ilişkin net bir açıklama yapılmazken, İsrail basınında çıkan haberlerde Hamas'ın elindeki esir sayısının 100'ü aştığı iddia edildi. 

23.00 | Biden: ABD, İsrail'in arkasındadır 

ABD Başkanı Joe Biden"ABD, İsrail'in arkasındadır. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da Yahudi ve demokratik İsrail devletinin kendisini savunabilmesini sağlayacağız" dedi.

Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Biden, İsrail - Hamas savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hafta sonu Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik saldırılarında 1000'den fazla kişinin katledildiğini söyleyen Biden, hayatını kaybedenler arasında en az 14 ABD vatandaşının olduğunu bildirdi.

Biden, Hamas'ı "varoluş amacı Yahudileri öldürmek olan terör örgütü" şeklinde tanımladı. ABD Başkanı, "bebeklerin ve barışı kutlamak için müzik festivaline katılan gençlerin öldürüldüğü, kadınların da tecavüze ve saldırıya uğrayıp ganimet olarak sergilendiği" yönünde haberler olduğunu da belirtti. 

22.40 İsrail Ordu Sözcülüğü'nden "Hamaslıların bebeklerin başını kestiği" iddialarına ilişkin açıklama

İsrail Ordu Sözcülüğü, İsrail basınında çıkan ve sosyal medyada yayılan “Hamaslıların bebeklerin başlarını kestiği” yönündeki iddiaları için, ellerinde bunu teyit edecek bir bilgi bulunmadığını bildirdi.

21.30 İsrail vatandaşları Türkiye'ye geldi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, başkent Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı'nda da savaş sebebiyle yoğunluk yaşanıyor. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu İsrail vatandaşlarını taşıyan Türk Hava Yolları’na (THY) ait yolcu uçağı ile İstanbul Havalimanı’na indi.

Hamas-İsrail arasındaki çatışmalar sebebiyle İsrailli vatandaşların başkent Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havalimanı'ndan düzenlenen seferlerle ülkelerini terk edişi sürüyor. Özellikle kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda İsrailli yolcu, saat 18.00 sıralarında THY'ye ait uçakla İstanbul Havalimanı’na indi. Tel Aviv’de öğrenci olan ve savaş sebebiyle ülkesini geçici olarak terk etmek zorunda kalan Rebecca Satloff orada yaşananları anlattı.

Satloff, "Şu anda Türkiye’deyiz. Buradan ne yazık ki Amerika’ya gitmeye çalışıyoruz. Aktarma uçuşuyla oraya gideceğiz. Türkiye'de olmak güzel bunun için çok minnettarız. Tel Aviv’de havalimanında çok uzun kuyruklar var. İnsanlar uçuş için yalvarıyor. Bu uçuşlara çok para ödedik. Bazı hava yolu şirketlerinin bu durumdan yararlanmaya çalıştığını hissettim" diye konuştu.

22.00 İsrail: Tam taarruza geçiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gallant, Hamas’ın “pişman olacağını” ve Gazze’nin “asla eskisi gibi olmayacağını” söyledi.

Gallant, “Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi (Gazze Şeridi sınırını) kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz” ifadesini kullandı.

21.58 THY'nin ardından Pegasus da İsrail'e seferleri durdurdu

Pegasus'tan yapılan açıklamada "İsrail’deki mevcut koşullar sebebiyle tüm İsrail kalkışlı ve varışlı seferlerimize ikinci bir bildirime kadar ara verilmiştir" denildi

21.10 Hamas yetkilisi: Biz hedeflerimizi gerçekleştirdik. Her türlü istişareye ve siyasi diyaloğa hazırız

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre Bakan Katz, İsrail'den Gazze Şeridi'ne giden su borularındaki su akışının durdurulduğunu belirtti. Hamas yetkilisinden diyalog çağrısı da geldi. Al-Jazeera'ya demeç veren Abu-Marzouk, "Biz hedeflerimizi gerçekleştirdik. Her türlü istişareye ve siyasi diyaloğa hazırız. Hamas, müzakerelere kapalı değil" ifadelerini kullandı.

20.11 | İsveç, Filistin'e yardımı geçici olarak durdurdu 

İsveç Kalkınma Bakanı Johan Forssell, düzenlediği basın toplantısında, İsveç'in Filistin topraklarına yapılan kalkınma yardımını geçici olarak durdurduğunu söyledi.

İsveç'in kalkınma ajansı SIDA, Filistinlilere yapılan yardımları gözden geçirecek ve Aralık ayının başında konuya ilişkin İsveç hükümetine rapor sunacak.

19.55 THY İsrail seferlerini durdurdu

Türk Hava Yolları İsrail'de yaşanan mevcut durum sebebiyle seferlere ikinci bir bildirime kadar ara verildiğini açıkladı.

19.00 İsrail Enerji Bakanı açıklama

Israel Katz Gazze'deki duruma ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

“Bu günlerden önce Gazze Şeridi'ne günde 54.000 metreküp su ve 2.700 megavat elektrik sağlıyorduk. Şimdi durum böyle değil. Birkaç gün daha jeneratörlere yetecek yakıtları olacak ve elektrik olmayınca bir hafta sonra kanalizasyon sistemi tamamen duracak. Çocuk katilleri milletinin hak ettiği şey budur. Olanlar artık olmayacak."

18.10 İsrail: Hamas'ın üst düzey yöneticileri Ebu Şemale ve Ebu Muammer'i öldürdük

İsrail, Hamas'ın üst düzey yöneticileri Ebu Şemale ve Ebu Muammer'i öldürdüklerini açıkladı.

18.03İsrail Refah sınır kapısını vurdu

İsrail ordusu Gazze’de yaşayan sivillerin kentten çıkış yolu olan Refah sınır kapısını bombaladı. Mısır’a açılan sınır kapısı Kahire yönetimi tarafından sıklıkla kapatılıyor.

17.56- Lübnan sınırından İsrail'e roket atıldı

Lübnan'ın güneyinden İsrail’e füze atışları yapıldı. İsrail ordusu atılan roketlere toplarla karşılık verdi. Resmi İsrail Radyosu ise ‘Lübnan'dan Batı Celile'deki Şlomi'ye sızma olasılığı var’ İfadeleri kullanıldı. Öte yandan Demir Kubbe, Batı Celile bölgesindeki Lübnan 'dan gelen bir füze grubuna karşılık verdi.

17.50- Gazze'de kayıpların sayısı artıyor

İsrail'in hava saldırıları sonucu Gazze'de can kaybı 830'a, yaralı sayısı 4.250'ye ulaştı. Batı Şeria'da ise 19 kişi hayatını kaybetti, yüzden fazla yaralı var.

17.40 Aşkelon'a füze düştü

Hamas'ın saldırıları sonucu Aşkelon'a füze düştü. Görüntülerde halkın panik halde kaçıştığı görülüyor.

17.10- İsrail Büyükelçiliği'nden Türkçe 'Teşekkür' videosu

İsrail'in Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarından çatışmalar sonrası yoğun iyi niyet mesajları aldıklarını ifade ederek Türkçe teşekkür videosu yayınladı.

17.00- Hamas'ın İsrail'e verdiği süre bitti

Hamas’ın Aşkelon’daki Yahudi yerleşimcilere verdiği süre bitti. Gazze'ye yakın İsrail yerleşimi Aşkelon’a yoğun füze saldırısı gerçekleştirdi

15.57- Mısır'dan açıklama

Mısırlı üst düzey güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada "Saldırıların Filistin topraklarında yaşayanların tasfiyesine dayalı hedeflere hizmet eden açık bir plan" olduğunu ifade edilerek, işgal hükümeti Filistinlileri bombalama altında ölmek ya da topraklarından edilmek arasında seçim yapmaya zorluyor.

Dün ise Mısır’da yayın yapan Kahire Haber TV’de üst düzey Mısırlı kaynaklar saldırıların Filistinlileri Mısır sınırına doğru ittiğini ve bazı tarafların Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden kitlesel göçü körüklediğini söyledi.

15.52- İsrail'e uçuşlar devam ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tel Aviv'deki Ben Gruion Havalimanı'na Türkiye'den uçuşların devam ettiğini duyurdu.

15.30- Gazze'de bir gazeteci daha öldürüldü

Filistinli kadın gazeteci Selam Meymah, Eşi ve 3 çocuğu ile birlikte Gazze saldırısında hayatını kaybetti. Son 24 saat için 3 Filistinli gazeteci Gazze'de öldürüldü.

15.21- Putin'den İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklama

İsrail- Filistin çatışmasına ilişkin ilk kez açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "İsrail-Filistin çatışması ABD'nin Orta Doğu'daki politikasının başarısızlığını gösteriyor" dedi.

15.17: Hamas sözcüsü: Aşkelon'u terk etmeleri için süre veriyoruz

Hamas Sözcüsü Ebu Ubeyde açıklama yaptı: “Düşmanın Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde halkımızı yerinden etme ve onları evlerinden kaçmaya zorlama suçuna yanıt olarak, işgal altındaki Aşkelon şehrinin sakinlerine burayı terk etmeleri için bir süre veriyoruz. Bu akşam saat beşten önce uyarılanlar affedildi.”

15.10- Arabistan'ın Veliaht Prensi'nden Filistin'e destek

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Filistin Lideri Mahmud Abbas ile telefonda görüştü.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansına göre Bin Salman, ülkesinin "insan onuruna yakışır bir yaşam için meşru haklarını elde etmek, umut ve arzularına ulaşmak, adil ve kalıcı barışa ulaşmak için Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğini" söyledi. Ayrıca, çatışmanın "genişlemesini" önlemek için tüm uluslararası ve bölgesel taraflarla birlikte çalıştığını da ekledi.

14.50- Gazze'de can kayıpları artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail'in yoğun bombardımanı sonucu hayatını kaybeden Filistinlilerin toplam sayısının 788 kişiye, yaralı sayısının ise büyük çoğunluğu Gazze Şeridi'nde olmak üzere 4 bin 100'e ulaştığını duyurdu.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Filistin ve Mısır tarafları arasındaki Refah sınır kapısına baskın düzenleyerek yolcuların giriş ve çıkışlarını engellediğini duyurdu.

14.40- FHKC'den açıklama: İsrail bölgesel savaşa sürükleniyor

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya’nın İsrail’e yardım edeceklerini açıklamasına yanıt verdi. Açıklamada “Bu açıklamada sergilenen saldırgan tutum, halkımızı ve içindeki direniş güçlerini etkilemeyecek. Bu açıklamanın, saldırı karşısında Filistin halkına destek veren direniş güçlerine yönelik içerdiği tehdit, tamamen boş bir sömürgeci kibirdir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bizim bireysel olarak öldürdüğümüz dönem artık geride kaldı. Bu açıklama, işgalcileri kuşatmada, saldırganlıkta ve halkımıza karşı işlenen suçlarda destekleme ve Filistinlilerin meşru müdafaa amacıyla gerçekleştirdiği her eylemi şeytanlaştırma politikalarının bir uzantısını temsil ediyor. Bu tür pozisyonlar, kan dökülmesinin devamına, çatışmanın tırmanmasına ve herkesi ilk kaybedenin siyonist oluşum ve bu sömürgeci çete olacağı bölgesel bir savaşa sürüklemesine yol açıyor. Biz, Filistin halkının özgürlüklerinden ve meşru haklarından taviz vermeyeceğiz."

14.35- İsrail savaş kabinesi kuruyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Likud partisi, koalisyonunun tüm üyelerinin hükümetin muhalefetteki politikacıları da içerecek şekilde genişletilmesini ve bir savaş kabinesi kurulmasını onayladığını duyurdu.

13.25 Haniyye'den esirlere ilişkin açıklama

Hamas lideri İsmail Heniyye müzakere ve esir takası konusuna kapıyı kapatarak, bu konunun savaş bitmeden açılmayacağını belirtti.”

13.20- Hamas füzeleri tünellerde saklıyor

Hamas, yeraltı tünellerinde sakladığı füzelerin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde yüzlerce füzenini yer altı tünellerinde saklandığı görülüyor.. Gazze’de insani yardımlar da bu tünellerden sağlanıyor. Hamas kentin işgaline karşı bir tedbir olarak bu tünelleri kullanıyor.

12.56- Gazze'de İsrail'in ağır bombardımanı sürüyor

İsrail'in havadan ve karadan bombaladığı Gazze'de ölenlerin sayısı 770'e yükseldiği belirtildi.

12.50- Filistin Devlet Başkanı, Moskova’ya gidecek

Filistin’in Rusya Büyükelçisi Abdelhafiz Nofal, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Moskova’yı ziyaret edeceğini açıkladı. Rus devlet kanalı Rossiya 24’e konuşan Nofal, “Moskova ile günlük temaslarımızı sürdürüyoruz. Şu anda devlet başkanımız Mahmud Abbas'ın Moskova ziyareti için hazırlıklar sürüyor” dedi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre, Filistinli diplomat, ülkesinin, Moskova'nın İsrail ile yaşanan gerilimin çözümü konusundaki tutumunu takdir ettiğini ifade etti.

Daha önce Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Mahmud Abbas'ın bu yılın sonuna kadar Rusya'yı ziyaret etmeyi planladığını bildirmişti. Maliki, aynı zamanda kendisinin de yakında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile müzakereler için Moskova'ya gitmeyi planladığını söylemişti.

12.10- Hamaney'den açıklama: İran ile saldırı arasında bağ kurmak hata

İran'ın dini lideri Ali Hamaney İsrail-Filistin arasında yaşanan çatışmalra ilişkin açıklama yaptı. “İsrail'e saldırıyı planlayan Filistinlilerin ellerini öpüyoruz” diyen Hamaney “Hamas'ın saldırısı ile İran arasında bağlantı kurmak bir hata. Filistin'i destekliyor ve onlarla gurur duyuyoruz. İsrail, onarılması imkansız bir askeri ve istihbarı yenilgi aldı” şeklinde konuştu

12.00- Hamas: Biz de şaşırdık, biraz ilerleyip takas için birkaç esir almayı düşünüyorduk

Hamas'ın üst düzey yetkilerinden Ali Barakeh, cumartesi günü İsrail'e yaptıkları son 50 yılın en büyük saldırısının planlanmasına İran'ın destek verdiği iddialarını yalanladı, ancak yıkımın boyutuna göre Tahran ve Lübnan Hizbullahı'nın ileride savaşa katılabileceğini ifade etti.

Barakeh, İsrail kontrolündeki topraklarda ne kadar ilerleyebildiklerinin "kendilerini bile şaşırttığını" ifade etti.

"Bu büyük çöküş bizi şaşırttı" diyen Barakeh, "Biraz ilerleyip takas için birkaç esir almayı düşünüyorduk. Orduları kağıttan kaplan çıktı" dedi.

Barakeh, İranlı güvenlik yetkililerinin saldırının planlanmasında rol aldığı iddialarını da yalanladı. Öte yandan Barakeh, "Gazze bir imha savaşına maruz kalırsa İran ve Lübnan Hizbullahı'nın savaşa katılacağını" ifade etti

11.40- Kuzey Kore: Çözüm bağımsız Filistin devleti

Kuzey Kore  İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin "İsrail'in aralıksız suç teşkil eden eylemlerinin sonuçları" olduğu ifade etti.

Kuzey Kore’den Yonhap'ın haberine göre, iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesinin yayın organı Rodong Sinmun'da yer alan makalede, Hamas ve İsrail arasında büyük çaplı silahlı çatışma çıktığı belirtilerek "Uluslararası toplum, çatışmanın İsrail'in Filistin halkına karşı aralıksız suç teşkil eden eylemlerinin sonucu olduğu görüşünde." değerlendirmesinde bulunuldu.

Makalede, temel çözümün "bağımsız Filistin devleti" olduğuna vurgu yapıldı.

11.30- Likud Milletvekili Tally Gotliv, 'Gazze'de nükleer bomba atılsın' dedi

İsrail’de sağcı Likud Milletvekili Tally Gotliv, Gazze'de nükleer bomba kullanılması gerektiğini söyledi. Öte yandan Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması uluslararası insancıl hukuka göre yasaktır.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin yaptığı açıklamada ise “ Gazze'ye İsrail saldırıları okulları ve konut kulelerini vurdu ve sivil kayıplara yol açtı” denildi

11.20- Gazze'de gün ışığı ile birlikte yıkım gözler önüne serildi

Gazze'de havadan çekilen görüntüler, İsrail bombardımanının etkilerini ve yıkımın boyutunu gözler önüne serdi. Filistin Sğalık Bakanlığı sivil kayıpların arttığını ifade ederken Gazze’de 2 milyondan fazla sivil yaşıyor.

10.50- ABD İsrail'e savunma desteği verecek

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, gazetecilere İsrail ve Filistin'deki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu. Yetkili, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle İsrail'e olan savunma desteğini artırdıklarını ve buna hava savunma sistemleri ve mühimmatların da dahil olduğunu belirtti.

Joe Biden yönetiminin İsrail ile temasını sürdürdüğünü ve en acil ihtiyaçları belirlemeye çalıştığını belirten yetkili, "Her şeyden önce İsrail'in savunmasına desteğimizi arttırıyoruz. Buna hava savunma sistemleri ve mühimmatlar da dahil" ifadesini kullandı. Yetkili, İsrail'e bir an önce ihtiyaç duyduğu mühimmatın ulaştırılması için çalıştıklarını kaydederek, İsrail'in talep ettiği bazı malzemeleri taşıyan uçakların yola çıktığını kaydetti.

10.40- Mısır'ın sınır kapısı kapalı

srail ordusu, Gazze'den ayrılmak isteyen Filistinlilerin bölgeden Mısır'ın sınır kapısını kullanarak çıkmasını önermişti. İsrail, şimdi de bu kapının kapalı olduğunu açıkladı.

09.45- Gazze'de ölü ve yaralı sayısı artıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cumartesi gününden bu yana düzenlediği hava saldırılarında en az 687 Filistinlinin öldüğünü ve 3 bin 726 kişinin yaralandığını açıkladı.

08.50- İsrail, gece boyunca Gazze'de 200'den fazla noktaya saldırdı.

İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nde, Gazze Şehri'ndeki Rimal mahallesi ve Han Yunus şehri de dâhil olmak üzere 200'den fazla noktaya saldırı düzenlediğini açıkladı.

08.15- İsrail, Gazze çitinde tam kontrolü yeniden sağladığını duyurdu.

İsrail ordusu, Cumartesi günü İsrail'in güneyine sızan Hamaslı silahlı kişilerin aştığı Gazze bariyerinde "tam kontrolü" yeniden sağladığını açıkladı.

07.00 - İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki gazeteci hayatını kaybetti

Filistinli gazeteciler Said et-Tavil ve Muhammed Subh İsrail hava saldırısında yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarına göre, iki gazeteci Gazze'nin batısındaki Rimal semtinde İsrail savaş uçaklarının bir binayı hedef almasına ilişkin çekim yaptıkları sırada, hava saldırısına maruz kalarak hayatlarını kaybetti. Ayrıca, bombardımanın takibi sırasında aynı bölgede yaralanan başka gazetecilerin de olduğu belirtildi.

06.20 -İsrail, Gazze'yi denizden de vurmaya başladı

İsrail donanmasına ait hücum botlarının, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu öğrenildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı.

Akdeniz kentlerinden Gazze Şeridi'nde, İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, bu kez şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu.

Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

23.50 - Netanyahu: Hamas, IŞID'dir

Netayanhu yaptığı açıklamada şunları dedi:

"Bu savaşı biz istemedik. Bize en vahşi yol dayatıldı. Ancak bu savaşı İsrail başlatmadıysa da İsrail bitirecek. Bir zamanlar Yahudi halkı vatansızdı.
Bir zamanlar Yahudi halkı savunmasızdı. Hamas bize saldırarak tarihi boyutta bir hata yaptığını anlayacaktır. Onlara ve İsrail'in diğer düşmanlarına onlarca yıl hatırlanacak bir bedel ödeyeceğiz.

Hamas'ın masum İsraillilere karşı gerçekleştirdiği vahşi saldırılar akıllara durgunluk veriyor: aileleri evlerinde katletmek, yüzlerce genci bir açık hava festivalinde katletmek, çok sayıda kadın, çocuk ve yaşlıyı, hatta Holokost'tan sağ kurtulanları kaçırmak.

Hamas teröristleri çocukları bağladı, yaktı ve idam etti. Onlar vahşiler. Hamas IŞİD'tir. Ve tıpkı medeniyetin güçlerinin IŞİD'i yenmek için birleşmesi gibi, medeniyet güçlerinin de Hamas'ı yenmek için İsrail'i desteklemesi gerekiyor. Başkan Biden'a kesin desteği için teşekkür etmek istiyorum. Bugün İsrail'in yanında yer alan dünya çapındaki liderlere teşekkür etmek istiyorum.

Amerika Birleşik Devletleri halkına ve kongresine teşekkür etmek istiyorum. İsrail, Hamas'a karşı savaşırken sadece kendi halkı için savaşmıyor. Barbarlığa karşı duran her ülke için mücadele ediyor. Bu savaşı İsrail kazanacak ve İsrail kazandığında tüm uygar dünya da kazanmış olacak."

23.00 ABD: Askerlerimiz Ukrayna ve İsrail'e destek verebilir

NTV, Washington Temsilcisi Hüseyin Günay X hesabından ABD'den yapılan şu açıklamayı paylaştı:

"Hamas’ın yaptığı IŞİD tarzı vahşilik. ABD İsrail’e hava savunma sistemi ve mühimmat verecek. Saldırıların arkasında İran olduğuna dair iddiaları gördük, bunu destekleyen kanıt henüz yok. ABD askerleri Ukrayna ve İsrail’e destek verebilir, hazır"

22.50 İspanya'dan AB'nin Filistin kararına tepki: Avrupa'nın kurucu ilkelerine ihanet

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail ve Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulmasına ilişkin, "Bu karar, Avrupa'nın kurucu ilkelerine ihanetidir." sözleriyle tepki gösterdi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz,  X'te yaptığı paylaşımda, AB Komisyonu'nun, kalkınma yardımlarında ödemeleri dondurma ve bu tür projeleri gözden geçirme kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu kararı, "çok çirkin" olarak nitelendiren Diaz, bunun, "Avrupa'nın kendi kurucu ilkelerine gerçek bir ihanet olduğunu" ifade etti.

Yolanda Diaz, Komisyona kararı düzeltme çağrısında bulunurken, "Avrupa, bütün bir halkı cezalandırmak yerine barış için uluslararası eyleme öncülük etmeli." görüşünü paylaştı.

Yerel basındaki diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere göre, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, kararın, üye ülkelere danışılmadan alındığına dikkati çekerek, Komisyon'daki muhataplarına karardan duyulan memnuniyetsizliğini iletmişti.

22.00 İsrail, Gazze'nin suyunu kesti

Al jazeraa'nin haberine göre İsrail, Gazze'de suyu tamamen kesti

20.30 - Kassam Tugayları sözcüsü: Her saldırıda bir rehine öldüreceğiz

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El Cezire'ye konuştu. Ubeyde "İsrail'in halkımıza uyarı yapmadan düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehine infaz edilecek ve görüntüsünü yayınlayacağız. İşgalle anladığı dilden konuşacağız" dedi.

19.50- İsrail Ordusu: 2 bin 400 Hamas hedefi vuruldu

İsrail ordusu, Hava Kuvvetleri'nin "Gazze'de Hamas'a karşı şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından birini" düzenlediğini söyledi.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımda yalnızca bugün en az 2 bin 400 Hamas hedefinin vurulduğu söylendi.

Hedefler arasında silah depolama ve üretim tesisleri ile komuta ve kontrol merkezlerinin de bulunduğu belirtildi.

19.40- Gazze'ye bombardıman devam ediyor

İsrail savaş uçakları, Gazze şehrini bombalamaya devam ediyor. Son bombardımanda bakanlıklara ait binalar, telekomünikasyon şirketi ve Gazze'nin ticari merkezinde sayılan binalar hedef alındı.

18.30- Netanyahu: İsrail kazanacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından "Biz başladık" diyerek "İsrail kazanacak" açıklamasını yaptı.