CANLI| Gazze'ye yönelik saldırılarda 12. gün: Mülteci Kampında bulunan camiye saldırıda ölü ve yaralılar var

CANLI| Gazze'ye yönelik saldırılarda 12. gün: Mülteci Kampında bulunan camiye saldırıda ölü ve yaralılar var
İsrail dün akşam saatlerinde Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 471 sivil yaşamını yitirdi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden İsrail'e gitti. Biden 'Anladığım kadarıyla hastane...

İsrail dün akşam saatlerinde Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 471 sivil yaşamını yitirdi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden İsrail'e gitti. Biden 'Anladığım kadarıyla hastane bombalamasını İsrail değil diğer tarafın yaptı' ifadelerini kullandı

Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail dün akşam saatlerinde Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 471 sivil yaşamını yitirdi. İsrail saldırıdan İslami Cihad örgütünü sorumu tuttu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "saldırının arkasında İsrail ordusunun değil, Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu" ileri sürdü.

Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde olayın ardından gösteri düzenlendi. Ankara'da bir grup dün gece İsrail Büyükelçiliğine giderek binaya havai fişek attı. Polisle arbede yaşanmasının ardından kolluk kuvvetleri biber gazıyla kalabalığa müdahalede bulundu.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

23.40 | Suudi Arabistan’dan vatandaşlarına 'Lübnan’ı terk edin' çağrısı

Suudi Arabistan‘ın Lübnan’daki Beyrut Büyükelçiliği, Suudi Arabistan vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu.

23.35 | Kudüs hastanesi yakınına bomba düştü

Gazze'de yaşanan hastane saldırısının ardından bu kez de Kudüs Hastanesi'nin 100 metre yakınına bomba düştü. İsrail bombası hastanede paniğe yol açtı.

23.14 | BM İnsan Hakları Komitesi'nde katılımcılar ABD Büyükelçisi'ne sırtını döndü

BM İnsan Hakları Komitesi'nde çok sayıda katılımcı, İsrail'in Gazze'yi bombalamasını protesto etmek amacıyla ABD Büyükelçisi Michelle Taylor'a sırtını döndü.

23.05 | Muhammed Salah, Gazze için dünya liderlerine seslendi!

Liverpool'un Mısırlı futbolcusu Mohamed Salah, Gazze için yardım çağrısında bulundu. Salah, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda "Böyle bir zamanda konuşmak kolay değil. Gazze halkının acil şekilde gıdaya, suya ve tıbbi malzemeye ihtiyacı var. Oradaki insanlar çok kötü durumda. Liderleri, masumların katledilmesini engellemeye çağırıyorum. İnsanlık kazanmalı" dedi.

22.15 | Biden: Adalet yerini bulmalı

ABD Başkanı Joe Biden sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Hamas teröristlerinin geçtiğimiz iki hafta boyunca İsrail'de gerçekleştirdiği vahşete bakıp da adalet diye haykırmamak mümkün değil. Adalet yerini bulmalı." açıklaması yaptı.

22.15 | BM: Hastane İsrail'in 'boşaltın' çağrısından bir gün sonra vuruldu

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, İsrail'in Gazze'deki hastane katliamına ilişkin "Boşaltın' çağrısının ertesi günü hastane vuruldu. Düşüncesi bile korkunç" dedi.

20..00 | Yunanistan'da Filistin'e destek eylemi

Gazze hastane katliamının ardından dünyadan da protesto gösterileri düzenleniyor. Yunanistan’ın başkenti Atina’da Filistin’e destek gösteri yapıldı. On binlerce kişinin katıldığı gösterilerde Gazze katliamı kınandı, Filistin ile dayanışma mesajı verildi.

19.36 | Beyaz Saray: Gazze'deki ölümcül hastane patlamasından İsrail sorumlu değil

AP: Beyaz Saray, Gazze'deki ölümcül hastane patlamasından İsrail'in sorumlu olmadığını ancak ABD'nin halen kanıt toplamaya devam ettiğini açıkladı.

Biden bugün İsrail ziyaretinde Gazze'de El Ehli Baptist Hastanesi'nde meydana gelen patlamanın İsrail tarafından kaynaklanmamış gibi göründüğünü söylemişti.

19.23 | İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı açıyor: Gazze'ye yardımlara izin verilecek

Tel Aviv yönetimi, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım geçişlerine izin verileceğini duyurdu. Karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretinin ardından açıklandı. 

19.15 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: Nusayrat Mülteci Kampında bulunan bir camiye düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar var

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda Ayn Calut Kuleleri yakınında bir camiyi hedef aldığı duyuruldu.

Açıklamada, İsrail ordusunun saldırısı sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu kaydedildi.

Sağlık ekiplerinden isminin açıklanmasını istemeyen kaynak da AA muhabirine, İsrail ordusunun, Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Aksa Şehitleri Camisine saldırdığını belirtti.

17.30| ABD BM'de Gazze'ye insani yardım için ateşkes önerisini veto etti

ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

17.20| Biden İsrail'de ikinci kez açıklama yaptı

A BD Başkanı Joe Biden İsrail’de açıklama yaptı. Biden, ABD’nin de 11 Eylül saldırıları sonrası çok öfkelendiğini ama bunun aklımızın önüne geçmesine izin vermememiz gerekiyor dedi. Biden Gazze'ye 100 milyar dolar yardım göndereceklerini açıklayarak 'İnsani yardım Mısır'dan geçmeli' dedi

Biden'ın açıklamaları şöyle:

"İki devletli bir çözüm için uğraşıyoruz. Başta söylediğimi tekrar söylemek istiyorum ABD İsrail ile birliktedir."

16.45| Biden 'Pentagon kanıt gösterdi' dedi

ABD Başkanı Joe Biden, hastane saldırısını İsrail’in yapmadığına dair Pentagon’un kendisine kanıt gösterdiğini iddia etti.

16.40| ABD'den 10 Hamas üyesine yaptırım kararı; Türkiye'de var

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Hamas'ın Gazze'deki ve Sudan, Türkiye, Cezayir ve Katar'ın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerdeki 10 üyesine yaptırım uygulamaya karar verdi.

Ofisin açıklamasında, "Bu eylem, gizli bir Hamas yatırım portföyündeki varlıkları yöneten üyeleri, İran rejimiyle yakın bağları olan Katar merkezli bir finansal kolaylaştırıcıyı, kilit bir Hamas komutanını ve Gazze merkezli bir sanal döviz borsasını ve operatörünü hedef almaktadır" denildi.

Ofis, bölgesel ortaklarla yakın koordinasyon içinde alındığı belirtilen bu kararla ilgili açıklamasını, "Bugünkü atamalar, ABD'nin Hamas'ın Batı Şeria ve Gazze'deki ve bölgedeki gelir kaynaklarının kökünü kazımaya yönelik sürekli çabalarının bir parçasıdır ve bölgesel ortaklar ve müttefiklerle yakın koordinasyon içinde gerçekleştirilmektedir" ifadeleriyle sürdürdü.

Yaptırım uygulananlardan birisinin de Türkiye’de olduğu metinde ifade edildi.

16.30| ABD'den Filistin'e telefon

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X hesabından yaptığı açıklamada Filistin lideri Abbas'la bir telefon konuşması gerçekleştirdiğini ve El Ehli hastanesinde yaşanan Filistinli can kayıpları için başsağlığı dilediğini belirtti.

15.50| Beyrut'ta ABD Büyükelçiliği önünde protesto

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ABD Büyükelçiliği önünde Lübnan Komünist Partisi, FHKC ve Hizbullah bayrakları ile saldırıları protesto etmek isteyen kitleye Lübnan polisi müdahale etti

15.30| Hastane katliamında hayatını kaybedenlerin sayısı açıklandı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün gece saldırıya uğrayan El-Ehli Baptist Hastanesi'nde 471 Filistinlinin öldüğünü ve 314'ten fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Reuters, hastane sözcüsü Eşref El-Kidra'nın olayı "İsrail katliamı" olarak nitelendirdiğini bildirdi.

14.00| Ürdün'de İsrail Büyükelçiliği'ne girmeye çalışanlara müdahale

Ürdün’de yüzlerce insan, Amman'da bulunan İsrail Büyükelçiliği'ni kuşattı. Polis, büyükelçiliğe girmeye çalışan halka müdahale etti.

13.50| Filistin'de ölü sayısı artıyor

Filistin Sağlık Bakanı, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de ölenlerin sayısının 3 bin 300'e yükseldiğini ve 13 binden fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

13.30| FHKC'den açıklama: Mücadeleyi yükseltin

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), El-Ahli Hastanesi'ni bombalanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklama şu şekilde: "Bugün, Salı günü, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Gazze Şeridi'ndeki sebatlı halkımıza dönük soykırım savaşının baş sürdürücülerinden, Amerikan savaş suçlusu Joe Biden'la herhangi bir toplantıya katılan Arap ya da Filistinlileri kınıyor.

Hastaneyi bombalama kararı bugün savaş suçlusu müttefiklerini ziyaret eden fail Joe Biden'ın bulunduğu aynı siyonist savaş karargahında alındı. Diğerlerini de aşan bu katliamlar, siyonist entitenin liderleri ve müttefikleri Amerika & Avrupa Birliği liderlerinin özünde yatan ırkçı cani eğilimlerin sonucudur. Arap onuru ve kimliği için asgari düzeyde saygı göstermek, Arap yetkililerin çocukların, kadınların ve yaşlıların katili Biden'la utanç zirvesinden çekilerek, Amerikan yönetimini boykot ederek ve bölgedeki büyükelçiliklerini kapatarak birleşik bir duruş sergilemeyi gerektirir. Elbette bundan önce saldırıların ve siyonist savaş suçlarının devletine ait tüm büyükelçilerin tamamen kapatılması zorunludur”

13.20| İslami Cihad: İddialar asılsız

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yapılan saldırıda işaret ettiği İslami Cihad Hareketi, İsrail iddialarını yalanlayarak, hastaneyi bombaladıkları yönündeki iddiların “asılsız olduğunu” belirtti.

13.15| İsrail ordusu hastaneyi bombalamadıklarını iddia ediyor: Ses kaydı yayınladılar

İsrail ordusu Gazze'de hastanenin bombalanmasıyla ilgili İslami Cihad örgütünü adres gösterdi. Hamas üyesi olduğunu iddia ettiği iki kişi arasındaki ses kaydını yayınladı.

13.10| Yahudiler İsrail'in saldırılarını protesto ediyor

Anti-Siyonist Yahudiler, İsrail'in Gazze'deki hastane katliamını New York'ta protesto ediyor.

13.00| Hamas: İsrail yalan söyleyerek katliam gerçeğini saptırmaya çalışıyor

Hamas'tan, El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama paylaşıldı.

İsrail'in "yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı" kaydedilen açıklamada, "Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25'ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70'i çocuk ve kadındı." ifadesi kullanıldı.

Saldırının ABD'nin verdiği ve İsrail'den başkasının da sahip olmadığı silah gücü desteğiyle gerçekleştiği aktarılan açıklamada, Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm ülkelere, İsrail ordusunun işlediği "bu suçu kınama" ve İsrail yönetiminin "kararlarıyla gerçekleştirilen saldırıları durdurma" çağrısında bulunuldu.

12.50| Sisi'den açıklama: İsrail Filistinlileri Mısır’a nakletmek istiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, lmanya Başbakanı Olaf Scholz  ile bir görüşme yaptı. Burada açıklama yapan Sisi, milyonlarca Mısırlının Filistinlileri Gazze’den çıkarıp Sina’ya göndermeye yönelik her türlü girişimi protesto etmeye hazır olduğunu belirtti.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre Sisi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u kabul ederken düzenlediği basın toplantısında, Sisi, “Bu, İsrail’e yönelik saldırıların Mısır topraklarına kaydırılması anlamına geliyor” diyerek, Gazze Şeridi’ndeki kuşatmanın nihai amacının Filistinlileri Mısır’a nakletmek olduğunu dile getirdi.

12.10| Suriye 3 gün yas ilan etti

Suriye, İsrail ablukası altındaki Gazze’de Baptist Hastanesi’ne yapılan saldırıda ölenler için 3 günlük yas ilan ettiğini ve tüm dünyadaki diplomatik misyonluklarında bayrakların yarıya ineceğini duyurdu.

11.47| Biden ve Netanyahu'dan ortak açıklama

İsrail Başbbakanı Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden ortak açıklama yaptı. Burada konuşan Netanyahu “İsrail Hamas’ı yenmek konusunda birleşmiştir. Barış ve güvenliğin bölgemizde yerleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Hamas IŞİD kadar kötü, dünyanın yeni Nazileri onlar” dedi.

Netanyahu "İsrail’in insanları için İsrail’in sizin gibi dosta ihtiyacı var. Ziyaretiniz bizim için çok önemli. Bütün İsrail halkı adına size teşekkür ederim" cümleleri ile konuşmasını bitirdi.

ABD Başkanı Biden ise burada yaptığı açıklamada İsrail’in yanında olduklarını ifade ederek “ABD İsrail’in yanında yer aldığını tüm dünyanın bilmesini istedik. Hamaslı teröristler bin 300 kişiyi katletti. Hamas çocukları esir aldı. Amerikalar sizinle aynı fikirdeler. Amerikalar endişeli” dedi.

Hastane katliamı

Başkan Biden ‘Gazze’deki hastanenin bombalanması da anladığım kadarıyla sizin tarafınızdan yapılmamış. Ancak bunun tam tersi olduğunu düşünen insanlar da var. Filistinli sivilleri korumamız lazım’ dedi.

11.30| İsrail saldırıları devam ediyor

Filistin Haber Ajansı’nın haberine göre  İsrail saldırıları El-Ehli Baptist Hastanesi yakınındaki Yermuk ve El-Zaytun mahallelerinin yanı sıra Nuseyrat Kampı ve Han Yunus bölgelerinde devam ediyor.

11.10| Filistinli sağlıkçılar Ramallah'ta yürüyüş yaptı

Filistin Ramallah ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkarm şehir merkezindeki sağlık personelleri, İsrail'in ordusunun sivillere ve meslektaşlarına dönük saldırılarını protesto etti.

11.00| ABD Başkanı Biden, İsrail'e geldi

ABD Başkanı Joe Biden'ın uçağı İsrail'e indi. Biden’ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı.

10.43| İsrail hastaneyi bombalamasının etkisi gün ışığında ortaya çıktı

Gün ışığı ile birlikte katliamın boyutları da ortaya çıktı... İşte İsrail'in bombaladığı hastane

10.40| ABD'de binlerce insan Filistin için sokağa çıktı

İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik uyguladığı saldırıyı protesto etmek için ABD’de binlerce insan sokağa döküldü. Teksas’ta halk Filistin bayrakları ile dayanışma yürüyüşü yaptı

10.00| Hastaneyi vurduklarını kabul ettiler

İsrail ordusu sözcüsünden açıklama geldi: Hastanenin garajını bombaladık ama hastaneye doğrudan isabet olmadı.

Basın toplantısında konuşan sözcü Hagari, Hamas'ı, hastanede "gerçekte ne olduğunu gizlemek için küresel bir medya kampanyası başlatmakla" suçladı. Hagari ayrıca, "Hava görüntülerimizin analizi, hastanenin kendisinin doğrudan vurulmadığını doğruluyor" dedi. Sözcü, "Burada gördüğümüz hasarın büyüklüğü İslami Cihad roketinin savaş başlığından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

08.00| İsrail ordusu Gazzelilerden bir kez daha şehri boşaltmalarını istedi

İsrail ordusu bir kez daha Gazze Şehri sakinlerini güneye doğru hareket etmeye çağırdı.

Açıklamada, sahilin 17 mil aşağısındaki Al-Mawasi'de yardım sağlanabilecek bir "insani bölge" bulunduğu belirtildi. Ordu, "IDF, Gazze Şehri sakinlerini korunmaları için güneye doğru tahliye etmeye çağırıyor" dedi.

05.41| İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar dağıldı

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar, sabaha karşı yağmurun başlamasının ardından binanın önünden ayrılırken, emniyet görevlilerinin nöbeti sürüyor.

05.00| Lübnanlılar İsrail'in Gazze'deki hastaneye saldırısını kınamak için sokaklara döküldü, Ürdün'de saldırının yanı sıra Biden protesto edildi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta toplananlar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı protesto etti. Ellerinde Filistin bayrakları ile sokaklara dökülenler, ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği binası önünde toplandı.

Ürdün'ün başkenti Amman'da ise , İsrail saldırıları ile ABD Başkanı Joe Biden protesto edildi.

01.07| İsrail Savunma Kuvvetleri: Hastanenin vurulmasından İslami Cihad terör örgütü sorumludur

Gazze'de hastaneye saldırıyla ilgili açıklama yapan İsrail Savunma Kuvvetleri şunları belirtti:

"IDF'in operasyonel sistemlerinin analizi, hastanenin vurulduğu esnada, hastanenin yakınından İsrail'i hedef alan bir roket yağmurunun geçtiğini göstermektedir. Birden fazla kaynağımızdan gelen istihbarat bilgilerine göre hastanenin vurulmasından başarısız saldırı girişiminde bulunan İslami Cihad terör örgütü sorumludur."

02.00| ABD Başkanı Biden, İsrail'e gidiyor

İsrail, Gazze'de hastaneye düzenlenen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırının ardından dünyanın tepkisini çekti. ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) İsrail'e destek açıklamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu'ya gitmek üzere yola çıktı.

00.00 |Filistin polisinden Batı Şeria'da İsrail’i protesto edenlere müdahale

Batı Şeria'nın El Halil, Beytüllahim, Ramallah ve Tubas kentlerinde Filistinliler, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurmasını protesto ederek, gösteri düzenledi.

Reuters ajansının haberinde göstericilerin Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas aleyhine de sloganlar attığı belirtildi.

Filistin basınında yer alan haberlerde, Filistin güvenlik güçlerinin, çeşitli kentlerde merkezlere yürüyen göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

Sosyal paylaşım sitelerinde de polisin, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde göstericilere göz yaşartıcı gaz kullandığı görüntüler yer aldı.