Cengiz Çandar: İslam ile demokrasi bir arada olmadı, olmayacak, olmamalı

Cengiz Çandar: İslam ile demokrasi bir arada olmadı, olmayacak, olmamalı
Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır milletvekili adayı olan gazeteci Cengiz Çandar, " İslam ile demokrasi bir arada olmadı, olmayacak, olmamalı" değerlendirmesinde bulundu. Çandar, "AKP'yi meşrulaştıran biz değiliz, ulusalcı laikler"...

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır milletvekili adayı olan gazeteci Cengiz Çandar, " İslam ile demokrasi bir arada olmadı, olmayacak, olmamalı" değerlendirmesinde bulundu. Çandar, "AKP'yi meşrulaştıran biz değiliz, ulusalcı laikler" şeklindeki görüşünü dile getirdi.

T24'ten Cansu Çamlıbel, Cengiz Çandar ile bir söyleşi yaptı.

Cengiz Çandar'ın söyleşide öne çıkan ifadeleri şöyle:

(Erdoğan) İslam dışı her şeyi yaptı. Bir kere Türkiye'deki seçiminin adı zulüm rejimi. Gerçekten Müslümanlığın bir sürü akidesini benimsiyorsanız İslami bir zulüm rejimi olmaması gerekirdi, ama var. Dolayısıyla benim açımdan hazin bir durum çünkü yıllarca İslam ile demokrasinin olabilirliği üzerine kafa yormuş, buna enerji harcamış biriyim. Olmadı, olmayacak ve olmamalı.

(AKP) Türkiye toplumunda 2002 yılında yüzde 34 oy almış, ondan önce hükümet etmekteyken 28 Şubat gibi kumpasla iktidardan edilmiş bir partiden bahsediyoruz. Seçilmiş belediye başkanıyken adamı tutup hapse atıyorsunuz, bir sürü milletvekilini yasaklı hale getiriyorsunuz, 2002 yılında yüzde 34 ile iktidara geliyorlar. 2007'de tamamen sizin yazdığınız kurallara göre oyunu oynarken maç yapılırken kural değiştirip 367 ölçeğini dayatıyorsunuz. 2007 seçiminde yüzde 49 oy alıyorlar. Yetmiyor. Ertesi sene kapatma davası açıyorsunuz. Bana sorarsanız bütün bunları yapanlar meşrulaştırdı AKP'yi. Biz değil, onlar meşrulaştırdı. Adamların attığı her adıma bu müdahalelerle adamları anayasa ve yasa değiştirmeye zorladınız. Siz yaptınız bunu… Ey askeri vesayet yanlısı ulusalcı, laik kardeşlerimiz. Gidin aynaya bakın önce.

Çandar, "AKP’den 2001’de teklif gelseydi kurucuları arasında olmayı kabul eder miydiniz" sorusuna ”Edebilirdim” yanıtını verdi.

Çandar, şunları söyledi:

"Ederdim diyecek kadar net değil kafam, ama edebilirdim. Çünkü ben oldum olası bir itiraz adamı oldum. Neyse o günün rejimi, ona itiraz eden oldum. O dönemdeki AKP, 28 Şubat süreci sonu ortaya çıkan bir parti olacaktı. Ben 28 Şubat’ta Mehmet Ali Birand ile birlikte andıç yemiş bir ’28 Şubatzede’ olarak, İslam ile ve Müslümanlarla mutlaka bir mutabakat zamanı bulunması gerektiğini savunmuş biri olarak, onların ayrımcılığa uğramasına zaten itiraz eden bir demokrat olarak edebilirdim teklifi belki de."

Söyleşinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.