CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, partisinin LGBTİ+ haklarındaki sessizliğini eleştirdi: Parti elitlerinin politik cinlikleri

CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, partisinin LGBTİ+ haklarındaki sessizliğini eleştirdi: Parti elitlerinin politik cinlikleri
Haliç Kongre Merkezi’nde dün gerçekleşen CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde konuşan genel başkan adayı İlhan Cihaner, LGBTİ+ hakları konusundaki sessizliğini eleştirdi.İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin...
Haliç Kongre Merkezi’nde dün gerçekleşen CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde konuşan genel başkan adayı İlhan Cihaner, LGBTİ+ hakları konusundaki sessizliğini eleştirdi.

İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi, dün (9 Ekim) Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Genel merkezin desteğini arkasına alan eski İl Başkanı Cemal Canpolat ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel başta olmak üzere partide değişimi savunanların desteğini alan Özgür Çelik’in yarıştığı kongre sonuçlandı. Yapılan resmi açıklamaya göre; Özgür Çelik 342 oy, Cemal Canpolat 310 oy aldı. Çelik, 32 oy farkı ile CHP İstanbul İl Başkanı oldu.

“Asıl yenilen şu ön sıradaki parti elitlerinin politik cinlikleridir”

Cihaner, partisinin LGBTİ+ hakları konusundaki sessizliğini eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

“Dokunulmazlık meselesi, orada da şehvetle savundular. Niye? Çünkü Türkiye toplumu muhafazakardı ve biz siyaseti AKP’nin etrafımıza dizdiği mayınların içerisinde yapmak zorundaydık. Neydi o mayınlar? Bir, Kürt meselesi, oraya gidersen sana bölücü derler. İki, laiklik meselesi, laiklik adına o kadar az şey kaldı ki bu ülkede, bu arkadaşlarımızın tamamı bu politikalardan sorumludur. Şimdi etrafımıza yeni bir mayın ekliyorlar, aile kurumunun karşısına LGBT bireylerinin insan haklarını koyarak bizi oraya sıkıştırmak istiyorlar. Bu gibi durumlarda ne yapılabilir? Karşıt hegemonik durum oluşturulur. Siz o alandan çekildiğinizde orasını iktidar belirler bu nedenle Türkiye toplumu olduğu gibi sağ kaydı. Bunun sorumluğu bizde, CHP’yi yönetenlerde, daha doğrusu şu önde oturanlarda; (eliyle balkonu göstererek) sizlerin suçu yok, sizleri yenilmiş görmüyorum. Asıl yenilen şu ön sıradaki parti elitlerinin politik tutumlarıdır, politik cinlikleridir.

“Parti içi hukuku güvence altına almak zorundayız”

Parti içi hukuku güvence altına almak zorundayız. O tüzük, program oyalaması ile bizi nasıl ikna edecek. Mevcut tüzüğü uygulamayan, aynı AKP gibi ‘mevcut anayasayı uygulamayanlar anayasa görüşülmez’ diyoruz ya mevcut tüzüğü uygulamayan bir yönetim anlayışı nasıl bizi ikna edecek.

“Gerçekten ihtiyaç olan şey cesaret”

Partide bir üçüncü yol öneriyoruz; partiyi ne değiştirmekten ne muhafaza etmekten ne yenilmekten bahsediyoruz. Partiyi yeniden inşa etmek durumundayız. İdeolojisini sol, sosyal demokrat bir çizgiye çeken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne dönmüş siyasi parti elitlerinden ayrılmış bir yönetim yapısı ve en önemlisi de parti içi hukuk. Eğer bunlar sizler için bir şey ifade ediyorsa gelin omuz verin, gerçekten ihtiyaç olan şey cesaret.” (ANKA)