Bakan Tekin adaylar için en doğru yöntem demişti: 98 puan alan Türkiye birincisi mülakatta elendi!

Bakan Tekin adaylar için en doğru yöntem demişti: 98 puan alan Türkiye birincisi mülakatta elendi!
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, yazılı sınavda 98 puan alarak Türkiye birincisi olan EGM personelinin haksız bir şekilde elendiğini açıkladı. Mülakatta elenenlerle ilgili konu Meclis gündemine taşındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü 2024 yılı “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sözlü Sınav” sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı ancak, tartışmalar devam ediyor.

Mülakat sistemi haksızlıkları her alanda devam ediyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının merak ettiği "mülakat" konusundaki söylemleriyle gündeme oturmuştu. Mülakatın kaldırılmayacağını belirten Tekin, öğretmenlerin seçiminde en iyi ve en donanımlı adayların belirlenmesinin önemli olduğunu ve mülakatın doğru bir yöntem olduğunu söylemişti. Öğretmen atamalarında olduğu kadar polislik sınavlarında da haksızlığa davetiye çıkaran mülakat sistemi Meclis gündemine taşındı.

Yazılı sınavda yüksek puan almasına, hatta Türkiye birincisi olmasına rağmen mülakatta düşük puan verilerek elenen yüzlerce EGM personeli olduğu belirtildi.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir verdikleri soru önergeleriyle, adayların neden elendiğinin açığa çıkarılmasını isterken ayrımcılığa neden olan mülakat sisteminin neden uygulanmaya devam edildiğini sordu.

'Yazılı sınavda yüksek puan alanlar mülakatta eleniyor mu?'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Ahmet Şık, bahse konu sınavlarda, yazılı sınav aşamasında Türkiye birincisi olan memur dahil olmak üzere en yüksek puanları alan birçok kişiye, sözlü mülakatlar sonucunda yuvarlak puanlar verilerek elendikleri ve çok daha düşük puan alanların yüksek mülakat puanlarıyla başarılı sayıldıkları iddiasını sordu.

egm.jpg

Mülakatta kamera kaydı alınmıyor mu?

Yazılı sınavlar kameralı kayda alınırken, sözlü mülakatların kayda alınmadığı iddiasının doğru olup olamadığını da soran Şık, "Kamuoyunda herkesçe şaibeli bulunan kayıtsız sözlü mülakat yönteminde ısrar edilme sebebi nedir" dedi.

Boş kadro kaldı mı?

Şık'ın sorularından bazıları şöyle:

- Yazılı sınavlarda Türkiye birincisi olanların dahi olağanüstü düşük ve yuvarlak mülakat puanlarıyla elendiği bu süreçlere rağmen, birçok boş kadro ve pozisyon kaldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise sebebi nedir?

emniyet1.webp

- Kimlerin seçildiği ve kimlerin elendiğinden bağımsız olarak, Danıştay tarafından defaten sözlü mülakat keyfiliğinin önüne geçilmesi için sıralanan kriterler olarak; notların gerekçelerinin ayrı ayrı kaydedilmesi, sınavda sorulan soruların ve adaylarca verilen cevapların tutanağa bağlanması, tek bir soru/birkaç sorudan ibaret tutulmaması gibi gereklilikler yerine getirilmiş midir? Getirilmemişse, genel itibarla, keyfiliği ortadan kaldıracak bu gibi yöntemler neden uygulamaya sokulmamaktadır?

Elenme sebepleri nedir?

- Soru zarfından çıkan soruları bilen ve dahi Komisyondan övgü alan, yazılı sınavda da Türkiye üçüncüsü olan bir aday ve benzeri adayların bu başarılarına rağmen elenme sebepleri nedir? Yazılı sınavlarda çok daha düşük puan alıp başarılı bulunmuş birileri mevcutsa, bu kimselerin mülakatlarda sergiledikleri marjinal performans farkı neye göre tayin edilmektedir?

'Torpilin önüne geçmek için çalışmanız var mı?'

- Sürekli olarak idari yargı mercilerine taşınan, nepotizm, torpil, kayırmacılık gibi düşünceleri gündeme getiren uygulamaların çözüme kavuşturulması amacıyla, sadece bahse konu sınavla sınırlı olmamak üzere, bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu gibi sınavlardaki sübjektif uygulamaların, ‘devlette kadrolaşma’ savaşları içinde yer yer iktidar ortaklarınız ile olan çatışmalarınızdan kaynaklandığı iddiasında doğruluk payı bulunmakta mıdır? Eğer bulunmuyorsa, başka bir kaynaktan tarafımıza şifahen aktarılan iddialar uyarınca, bazı memurların siyasi görüşleri uyarınca fişlendikleri ve bu doğrultuda orantısız düşük puanlı mülakatlar ile elendikleri savı, gerçeği yansıtmakta mıdır?

egm3.jpg

'Kazanacak adaylar önceden belli mi?'

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir de yazılı sınavda yüksek puan alarak derece yapmasına rağmen mülakatta haksız bir şekilde elenen yaklaşık 120 EGM personeli olduğunu belirterek "Kazanacak adaylar önceden belli mi" sorusunu gündeme getirdi.

egm2.jpg

Demir, “Elimize çok sayıda yazılı ve sözlü sınav sonucu ulaştı. Görüyoruz ki Emniyet Genel Müdürlüğü yazılı sınavda yüksek puanlar alarak derece yapanlara bile mülakatta düşük puanlar verip elenmesini sağlamış. Yapılan bu adaletsiz mülakat akıllara 'Acaba sınavı geçecek isimler önceden belli mi?' sorusunu getiriyor. Ismarlama sınav sonuçları ile yapılan bu kadro ve unvan değişikliklerini kabul etmemiz mümkün değil. Emniyet Genel Müdürlüğü bir an önce bu mülakat rezaletine bir açıklama getirmeli. Biz, konuyu Meclis gündemine de taşıyarak İçişleri Bakanına yapılan bu mülakatı soruyoruz. Yazılı sınavda derece yapan kişilere nasıl bir gerekçe ile sözlü sınavda bu notlar verildi? Bu sınavda kimlerin torpili araya girdi de yüzlerce EGM personeli mağdur edildi? Türkiye dördüncüsü, beşincisi, mülakatla 60-65 puan alarak elenirken, yazılıda 60-70 puan alanlar ise nasıl oluyor da mülakattan 100-99-98 puan gibi yüksek puanlar alarak sınavı kazanıyor? Bu sorulara cevap verilmeli” dedi.