CHP heyeti Dersim'e gidiyor: Maçoğlu'nun yanında olacağız

CHP heyeti Dersim'e gidiyor: Maçoğlu'nun yanında olacağız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim'de günlerdir kontrol altına alınamayan orman yangınına ilişkin, "Belediyelerimiz Tunceli halkının yanında olacak" dedi. Kılıçdaroğlu, Dersim'de günlerdir süren orman yangınlarıyla...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim'de günlerdir kontrol altına alınamayan orman yangınına ilişkin, "Belediyelerimiz Tunceli halkının yanında olacak" dedi. Kılıçdaroğlu, Dersim'de günlerdir süren orman yangınlarıyla ilgili açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Yangınlarla mücadelede ve sonrasında ne yapılması gerekiyorsa yapacağız" dedi.

CHP lideri Twitter'dan yaptığı açıklamada, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nu etiketleyerek, "Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba önderliğindeki heyetimiz Tunceli'ye gidiyor. Yangınlarla mücadelede ve sonrasında ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Belediyelerimiz tüm gücüyle Tunceli Halkının ve Sayın Başkan @FatihMacoglu’nun yanında olacak" ifadelerinde bulundu.

İMAMOĞLU: HER TÜR DESTEĞE HAZIRIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Tunceli'deki orman yangınının hâlâ kontrol altına alınamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. "Munzur Vadisi ve bu bölgedeki ormanlarımız ülkemizin biyolojik zenginliği açısından çok kıymetli" diyen İmamoğlu, "İBB olarak her türlü desteği vermeye hazırız" dedi. İmamoğlu, "Yangının bir an önce söndürülmesi en büyük dileğimiz" ifadesini kullandı.

"Bugün bu topraklarda bir yangın var!"

Tunceli Valiliği tarafından önceki gün yapılan açıklamada, "kente bağlı Hozat ve Ovacık ilçeleri arasında yer alan Buzlutepe köyü mevkisinde örtü yangınının başladığı ve Ovacık Kaymakamlığının izni olmaksızın alana girilmemesi gerektiği" bildirilmişti. Yangına gerekli müdahalenin yapılmadığını söyleyen Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yangın haberini aldıktan 10 gün sonra, hala müdahale edilmediğini daha da çok büyüdüğünü; Buzlutepe köyüne 1 kilometre kadar yaklaştığını, dün köylülerle yapılan görüşmeler sonrasında teyit edildi. Bizler bu süreçte Türkiye’de olan bütün yangınların insanların içini nasıl acıttığını biliyoruz. Bugün bu topraklarda bir yangın var!"

Dersim yanınca Batı’daki kadar gündem olmuyor

Dersim'in Ovacık ilçesinde 3 gün, Hozat ilçesinde 11 gün önce çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılıyor. Valilik yangının 3 noktadan çıktığını ve 2 bölgenin söndürüldüğünü açıkladı fakat Hozat, Ovacık belediye başkanları ve Dersim Kültürel Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım, yangın bölgesine giderek yangının yayıldığını, görüntüleri de yetkililerle paylaştıklarını aktardı. Bazı alanların mayınlı olduğunu, bazı alanlara iş makinelerinin girmesinin mümkün olmadığını anlatan başkanlar, yangına havadan müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede, korunması gereken pek çok vahşi yaşam türü barındırıyor.

Başkan Mustafa Sarıgül, Ovacık ilçesinde dumandan dolayı görüş mesafesinin olmadığını anlatarak “Şu an itibariyle yangının daha da yaygınlaştığını görüyoruz” diye konuştu.

Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, vali ile konuştuğunda bölgede o gün çatışma olduğunu, iş makineleri gönderemeyeceklerini söylediğini de aktardı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de yangına müdahale edilmediğini savundu:

“Ne yazık ki Dersim’de yakılan ormanlar, Batı’daki kadar kamuoyunun gündemine girmemektedir. Konu Dersim olunca kamuoyu sessizliğe kapılmakta, Dersim halkı yalnız bırakılmaktadır. Yangını söndürmek için bölgeye gitmek isteyen siviller ise asker ve polis zoruyla engellenmektedir.”