CHP’den BM’ye Pile-Yiğitler yolu tepkisi: Adil ve meşru değildir...

CHP’den BM’ye Pile-Yiğitler yolu tepkisi: Adil ve meşru değildir...
CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan,  Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Yeşil Hat’ta bulunan Pile köyüne yaptığı yol çalışmasına  müdahalesine tepki gösterdi.CHP İstanbul...

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan,  Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Yeşil Hat’ta bulunan Pile köyüne yaptığı yol çalışmasına  müdahalesine tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı emekli Büyükelçi Namık Tan, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Yeşil Hat’ta bulunan Pile köyüne yaptığı yol çalışmasına müdahale etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tan, “Yine tampon bölge dahilinde benzer bir yolu Pile’de yaşayan Rumlar için inşa etmek amacıyla vaktiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yaptığı başvuruya BM karşı çıkmamış, yolun yapımına müsaade etmişti” dedi.

“Adil ve meşru değildir”

Tan açıklamasında şunları kaydetti:

“KKTC – GKRY sınırındaki tampon bölgede yer alan Pile köyüne KKTC yönetimi tarafından yol götürülmesine BM Barış Gücü tarafından fiilen engel olunması, BM’nin tarafsızlığı ile bağdaşmamıştır. Zira, yine tampon bölge dahilinde benzer bir yolu Pile’de yaşayan Rumlar için inşa etmek amacıyla vaktiyle GKRY’nin yaptığı başvuruya BM karşı çıkmamış, yolun yapımına müsaade etmişti. BM yetkilileri, ayrıca, GKRY’nin aynı bölgede gerçekleştirdiği sinema, tiyatro ve kampüs gibi ara bölge rejimine aykırı yapılaşmalara da göz yummuştu. Dolayısıyla, BM’nin yolun yapımına engel olması adil ve meşru değildir.

Olay mahallindeki güvenlikten sorumlu KKTC yetkilileri de BM güçlerinin fiziki müdahalesine doğal olarak mümasil bir karşı koyuş göstermişlerdir. KKTC, böylesine haklı olduğu bir konuda, hakkına ve hukukuna elbette sonuna kadar sahip çıkacaktır. Fakat, bunu yaparken tahriklere kapılmadan, soğukkanlılık içinde hareket etmek KKTC’nin menfaatleri açısından en doğrusudur.”