CHP’den istifa edip Memleket Partisi’nden aday olan Haluk Bozdoğan’ın adaylığı iptal edildi

CHP’den istifa edip Memleket Partisi’nden aday olan Haluk Bozdoğan’ın adaylığı iptal edildi
CHP’den istifa edip Memleket Partisi’nden Tarsus Belediye Başkan Adayı olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın adaylığı iptal edildi. Bozdağan AYM’ye başvuracak.Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP’den istifa edip Memleket...
CHP’den istifa edip Memleket Partisi’nden Tarsus Belediye Başkan Adayı olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın adaylığı iptal edildi. Bozdağan AYM’ye başvuracak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP’den istifa edip Memleket Partisi'nden aday olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın adaylığını düşürdü. 2019 yılında, Tarsus’ta 25 yıllık MHP dönemine son veren Bozdoğan, 2024 seçimlerinde aday olamayacak.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın adaylığının düşürülmesine uzanan süreç 11 Ocak’ta başladı.

CHP, Haluk Bozdoğan’ın yerine Tarsus Belediye Başkanlığına meclis üyesi Ali Boltaç’ı aday gösterince Bozdoğan, CHP’den istifa etti. Memleket Partisine katılan ve aday olan Bozdoğan’la ilgili ilk itiraz, CHP Genel Merkezinin talimatıyla CHP İl Başkanlığı tarafından Tarsus İlçe Seçim Kuruluna yapıldı.Tarsus İlçe Seçim Kurulunun siyasi parti temsilcileri, Haluk Bozdoğan’ın yasal sürede istifa etmediği gerekçesiyle adaylığın düşürülmesine karar verdi. İlçe Seçim Kurulu Başkanı karara şerh düştü.

İtirazı görüşen Mersin İl Seçim Kurulu, Haluk Bozdoğan’ın yasal sürede CHP’den istifa ettiğini belirtti ancak CHP’ye 'aday adaylığından çekiliyorum' dilekçesi vermediği için Memleket Partisi'nden aday olamayacağına hükmetti.

Artı Gerçek'ten Abidin Yağmur'un haberine göre, Son itiraz mercii Yüksek Seçim Kuruluydu. Haluk Bozdoğan ve Memleket Partisi itirazlarını Yüksek Seçim Kuruluna taşıdı ancak karar değişmedi. Haluk Bozdoğan’ın adaylığı düşürüldü.

Aym'ye başvuracak

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, YSK’nin kararını 'demokrasi ayıbı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi. Bozdoğan, "Hukuki olarak haklarımızı sonuna kadar arayacak ve bu kente hizmet etme azmimizi sürdüreceğiz" dedi.

Çalkantılarla geçen 5 yıl

Haluk Bozdoğan, Tarsus’ta 25 yıllık MHP dönemine 2019'da son verdi. Ancak görevde olduğu 5 yıl partisi CHP ile yaşadığı gerilimler ve tartışmalarla geçti.

Tarsus Belediye Meclisindeki CHP grubundan 5 üye, dönem boyunca Haluk Bozdoğan’a muhalefet etti. Bozdoğan’ın özellikle imar değişikliği, arsa satışı, toplu konut gibi alanlardaki talepleri bazen AKP-MHP grubunca, çoğu kez ise kendi partisince reddedildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen Haluk Bozdoğan’ın, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının sona ermesinden sonra aday yapılmayacağı söylentisi kurultaydan hemen sonra başlamıştı.

Aday adaylık sürecinde CHP Genel Merkezi, Tarsus Belediye Meclisi'nde 5 yıl boyunca Bozdoğan’a muhalefet yapan Ali Boltaç’ı aday olara belirleyince Bozdoğan CHP’den istifa etti. Bozdoğan, istifa ederken CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’a sert sözlerle yüklendi.