CHP'li Gürer: Vatandaşın alım gücü, esnafın da sermayesi kalmadı

CHP'li Gürer: Vatandaşın alım gücü, esnafın da sermayesi kalmadı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu Beldesinde tarımsal üretim de kullanılan malzemeleri satan esnafı ziyaret ederek geçen yıla göre ürünlerdeki fiyat artışlarını sordu.Cumhuriyet...
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu Beldesinde tarımsal üretim de kullanılan malzemeleri satan esnafı ziyaret ederek geçen yıla göre ürünlerdeki fiyat artışlarını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin farklı ilçe, kasaba ve köylerine gerçekleştirdiği ziyaretlerde üretici, esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor.

Gürer, Çukurkuyu Kasabasında tarımsal üretimde kullanılan malzemelerin satışını yapan esnaf Sedat Memilli ile görüştü. Gürer, geçen yıla göre her malzemenin fiyatının %100 ve üzerinde arttığını belirterek, “Vatandaşın alım gücü, esnafın da sermayesi kalmamış” dedi.

Sulama hortumunun fiyatı yüzde yüz arttı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, görüştüğü esnaf Sedat Memilli’ye sattığı ürünlerin geçen seneki fiyatları ile güncel fiyatlarını sordu.

Sedat Memilli, “Sulama amaçlı kullanılan hortumların fiyatı katlandı. Hortum, biber ve patlıcan sulamada kullanılıyor. Her sene bunlardan satıyorum. Geçen sene 400 liradan satıyordum, bu sene ise 800 liraya çıktı. Bahçe sulaması için en son 400 liraya satmıştım, şimdi 750 liradan aldım, 800'e de satıyorum. Bu 400 metre, metresi 2 liraya geliyor. Geçen yıl 50 kuruştu, bu sene böyle. 3 sene önce de 5 kuruştu, 40 liraydı topu.” şeklinde cevapladı.

Sermayemiz bitiyor

Malzeme fiyatlarındaki artışın vatandaşın alım gücü ve satışlar üzerindeki etkisini, “Yalnız hortumun fiyatı böyle olursa millet nasıl bahçecilik yapacak?” diye soran Gürer’e esnaf Memilli, “Vallahi biz de bilmiyoruz, biz de eriyip bitiyoruz. Sermaye azalıyor, yani sermayemiz bitiyor. Alım gücüm yok, sermaye yetişmiyor. Eskiden bir kamyon alıyordum, şimdi tane ile alıyoruz, 5-6 tane alıyoruz.” diyerek cevap verdi.

Vatandaş esnafı suçluyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan fiyatlar karşısında vatandaşın tepkisini de sordu. Esnaf Sedat Memilli, “Vatandaş da diyor ki fiyat artışını siz koyuyorsunuz buna. Ya biz koymuyoruz, üstüne 50-100 lira koyuyoruz, satıyoruz yani bu şekilde. Ama vatandaş da diyor ki biraz da bunların üstüne siz koyuyorsunuz fişini faturasını göstereyim. Yani her şey ortada.” şeklinde konuştu.

Gürer: Kürek 300 lira olur mu?

CHP’li Ömer Fethi Gürer, diğer malzemelerin fiyatlarındaki artışı sorması üzerine, esnaf Memilli’nin, “Hepsinde ciddi artış  var, kürek şu an 300 lira, sapı 40 liraydı geçen sene, şimdi 100 lira. Geçen sene sapıyla beraber 150 liraydı, şimdi 300 lira. %100 fiyatı arttı, vatandaşta tepki gösteriyor.”dedi. Gürer, “Küreğin bir yılda yüzde 100 artması ve 300 lira olması nasıl olacak dedirtiyor?” diye konuştu.

El arabası fiyatı şaşırttı!

Dükkandaki diğer ürünlerin fiyatlarını soran Ömer Fethi Gürer’e esnaf Sedat Memilli, “El arabasını geçen sene 500 liraya satıyorduk, şimdi 1500 lira.” dedi.

Sedat Memilli  iş yerinde satış yaptığı piknik tüpünde de önemli artış olduğunu ifade etti. Memilli , “Tüp 690 lira, küçük 135 lira. Geçen sene küçük tüp 85 liraydı, bu sene 135 lira içinde 2 litre gaz var. Büyük tüpte de 12 litre gaz var, 690 lira. Her şey geçen senenin 2 katı, 3 katı yani. Ne sermayemiz var, ne bir şeyimiz var.” diyerek devam etti.

Kapatıp gideceğiz

Yaşanan fiyat artışları sonrası işleri bozulan esnaf Sedat Memilli, “İş bitti, biz de kapatacağız, kaybolup gideceğiz, yani sermayemiz bitti bitiyor. Yani milletin alım gücü de yok.” dedi.

Geçen yıla göre fiyatlar uçtu

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir önceki yıla göre yaşanan fiyat artışlarına ve bölgenin tarımsal üretim potansiyeline dikkat çekerek, “Çukurkuyu kasabasında önemli ölçüde tarımla yaşam devam eder, sürekli traktör seslerinin olduğu bir bölge. Bu bölgede önemli ölçüde domates yetiştirilir, kavun, karpuz yetiştirilir. Bölgeye dışarıdan da çok sayıda üretim yapmak için gelen var. Ama şimdi yalnızca burada bahçe sulamada kullanılan hortumun dahi 1 yıl öncesine göre fiyatı %100 artmış. Tarımda kullanılan ekipmanlarda fiyat artışı üreticiyi zorluyor. Esnaflar, sattıkları ürünlerin yerine aynı fiyatla yeni ürün alamadıklarını ifade ediyorlar. Enflasyonun tarım ürünleri üzerindeki olumsuz etkisinin artmasıyla birlikte sorunlar daha da artıyor.” şeklinde konuştu.