CHP'li Gürer'in "Tarım sayımı" sorularına Bakan Şimşek'ten yanıt: En geç 2025'e kadar yapılacak

CHP'li Gürer'in "Tarım sayımı" sorularına Bakan Şimşek'ten yanıt: En geç 2025'e kadar yapılacak
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, her 10 yılda bir yapılması gerekirken 2001 yılından bu yana yapılmayan tarım sayısının ne zaman yapılacağını sorduğu, yazılı soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, her 10 yılda bir yapılması gerekirken 2001 yılından bu yana yapılmayan tarım sayısının ne zaman yapılacağını sorduğu, yazılı soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yol haritasının belirlenmesi, var olan sorunların istatistiki veriler ışığında çözülmesi gibi önemli işlevi olan Genel Tarım Sayımının, 2001 yılından bu yana yapılmıyor olmasının nedenlerinin açıklanması istemiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “TÜİK tarafından yapılması gereken ancak 2001 yılından beri yapılmayan tarım sayımının ne zaman yapılması düşünülmektedir?” diye sordu.

10 yıllık program

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her 10 yılda bir yapılması tavsiye edilen Genel Tarım Sayımının, 2016-2025 yıllarını kapsayan on yıllık program dönemi içinde, tarım sayımında kapsanacak kitlenin tespitine yönelik altlık çalışmalarının tamamlanmasının akabinde yürütülmesi planlanmaktadır” dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK) ve Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) arasında, başta mevcut idari kayıtlarda kapsanmayan tarımsal işletme ve arazilerin tespiti olmak üzere, tarım sayımında izlenecek yol haritası ve kurumlar arası rol ve sorumluluk paylaşımına ilişkin işbirliği çalışmalarının devam ettiğini de açıkladı.

Ülkemizde nüfus ve sanayi alanında üretilen istatistiklerde idari kayıtların yoğun bir şekilde kullanılmakta olduğunu anlatan Bakan Şimşek, geleneksel nüfus sayımı ve sanayi sayımının artık yapılmadığını anımsattı.

"Hazırlıklar devam ediyor"

Bakan Şimşek, “Bu nedenle tarım alanında da 2001 Genel Tarım Sayımından bugüne, idari kayıtlara dayalı bir tarım istatistikleri sisteminin kurulması çalışmaları önceliklendirilmiştir. TÜÎK ve TOB, 2016-2025 yıllarını kapsayan Dünya Tarım Sayımı Programı içinde ülke şartlarına en uygun yöntemin tespit edilerek tarım sayımının yürütülmesi için hazırlık çalışmalarına devam etmektedir” açıklamasında bulundu.