CHP’li Karasu: Vatandaş, Hazine garantili müteahhitlere araç başı 43,5 dolar ödedi

CHP’li Karasu: Vatandaş, Hazine garantili müteahhitlere araç başı 43,5 dolar ödedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, vatandaşların Osmangazi Köprüsü’nden geçen 70 milyon araç için Hazine garantili müteahhitlere araç başına 43,5 dolar ödediğini söyledi.TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Ulaştırma ve Altyapı...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, vatandaşların Osmangazi Köprüsü’nden geçen 70 milyon araç için Hazine garantili müteahhitlere araç başına 43,5 dolar ödediğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. Bakanlık bütçesi üzerine söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, hükümetin yap-işlet-devret modeliyle açtığı Osmangazi Köprüsü’ne dair “Geçen 70 milyon araç bugünkü fiyatlarla 6,5 dolar öderken, kalan 43,5 doları vatandaş yine Hazine garantili müteahhitlere ödedi.” dedi.

Hükümetin yap-işlet-devret modeliyle İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu’yla Altınova Hersek Burnu arasında 2016 yılında açtığı Osmangazi Köprüsü’ne dair Karasu, köprü için Bakanlığın araç başına 35 dolar artı KDV ve günlük 40 bin araç garantisi verdiğini hatırlattı. Bugünkü kur üzerinden araç başına ortalama bin 450 TL gelir garantisi veren Bakanlığın 7 yılda 70 milyon aracın geçmesini başarı olarak sunmasına tepki gösterdi. “El insaf. Gelir garantisinin sağlanması için 7 yılda bu köprüden tam 102 milyon aracın geçmesi gerekiyordu.” diyen Karasu şöyle konuştu:

“Şu anda Osmangazi’den geçiş fiyatı 190 TL; yani bugünkü kurla 6.5 dolar. Bugünkü fiyatlar üzerinden, geçmeyen 32 milyon araç için ortalama 50 dolardan 1,6 milyar dolar ödeme yapıldı. Asıl önemli kısma geleyim. Geçen 70 milyon araç bugünkü fiyatlarla 6,5 dolar öderken, kalan 43,5 doları vatandaş yine Hazine garantili müteahhitlere ödedi. 7 yılda bu köprü için ödediğiniz parayla köprünün tamamı yapılabilecekken, yıllar boyu üstüne para ödüyorsunuz. Bakan da 'Parası olan otoyoldan gider. Böylece devlet yolu rahatlar' diyor. Sadece Almanlar değil, bütün dünya işte bu zekayı kıskanıyor.”