Çiftçi boşuna ‘Battık’ demiyor: Enflasyon tarımda en yüksekte

Çiftçi boşuna ‘Battık’ demiyor: Enflasyon tarımda en yüksekte
TÜİK’in yayınladığı resmi verilere göre bile tarımsal girdi enflasyonu, yüzde 29,8 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) Temmuz 2021 verilerini...

TÜİK’in yayınladığı resmi verilere göre bile tarımsal girdi enflasyonu, yüzde 29,8 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) Temmuz 2021 verilerini yayınladı. Buna göre tarımsal girdi enflasyonunda temmuzda, bir önceki aya göre yüzde 1,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 14,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,05 artış gerçekleşti. Böylece, Ocak 2016’da başlatılan endeks, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 27,01, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 29,78 artış gerçekleşti.
Yıllık en fazla artış yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda oldu. Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 48,07 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve yüzde 43,37 ile bina bakım masrafları oldu.

Reuters: Enflasyon yükselirken Erdoğan düşük faiz istiyor

Piyasalarda gözler Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de açıklayacağı faiz kararına kilitlenirken, Reuters beklentileri aktardı. Merkez Bankası (TCMB), Erdoğan’ın uzun zamandır istediği faiz indirimi için zemin hazırlamaya başlarken çoğu analist, bankanın enflasyondaki yükselişi dikkate alarak tetiği bu ay çekmeyeceğine inanıyor.
TCMB’nin politika faizi, mart ayında Erdoğan’ın Şahap Kavcıoğlu’nu göreve atamasından beri yüzde 19’da sabit tutuluyor. Faiz yüzde 19 ile dünyanın en yükseklerinden biri olmasına karşın enflasyonun geçen ay itibarıyla altında bile kaldı.