Çiftçiler feryat ediyor

Çiftçiler feryat ediyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından buna ilişkin mevzuat düzenlemesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. İndirimli KDV oranları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından buna ilişkin mevzuat düzenlemesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. İndirimli KDV oranları bugünden itibaren geçerli olacak.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Remzi Suiçmez yapılan indirimi olumlu bulduklarını ancak üretimde devamlılığın sağlanması için mazotta, elektrikte özel tüketim vergisinin kaldırılması gerektiğini söyledi:
“Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil; asıl üretim koşullarının iyileştirilmesi, üretimde devamlılığın sağlanması için gübrede yemde mazotta ilaçta sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta ÖTV’nin kaldırılması, girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir.”

Manavlar salatalık satmaya utanır oldu

Sinop’ta manavlık yapan Gökhan Canel, sattığı ürünlere son iki ay içerisinde yüzde 50 ile yüzde 100 zam geldiğini söyledi. Canel, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışı ANKA’ya değerlendirdi. Zamlara dikkat çeken Canel, “İki ay önce salatalığın kilogramını 5 TL’ye satıyorduk, şimdi tanesi 5 TL’ye geliyor. Ben, evlere servise gittiğimde sipariş fişi yazmaya utanıyorum. 50-100 TL’lik siparişler 300 TL oldu. Müşteri geliyor, ‘2 kilogram salatalık ver’ diyor, ama ben ilk başta fiyatını söylüyorum. Çünkü 2 kilogram salatalık olmuş 50 TL. Her gün benzine zam geliyor. Her gün her şeye zam geliyor. Hiç düşme yok” dedi.

Tarlasını ekmeyeceğini söyleyen çiftçi: ‘Zam üstüne zam geliyor, huzur gidiyor, gam geliyor’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Eski Zengen ve Yeni Zengen mahallelerindeki çiftçileri ziyaret etti. Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan 82 yaşındaki çiftçi, “Böyle bir dönem görmedik. Huzur gidiyor, gam geliyor” diye konuştu.

Çiftçi Kılıç, “Yeter artık. Bittik. Ben bittim ama çocuklarım, torunlarım ne olacak? Nasıl ekeyim ya? Mazot, gübre… Zam üstüne zam geliyor. Huzur gidiyor, gam geliyor. Bu nedir? Elektriği nasıl alayım, mazotu nasıl alayım? Mecbur tarlayı boş bırakacağım. Gübreyi alsam mazota güç yetmeyecek. Mazotu alsam gübreyi nasıl yetireceğim” dedi. Gürer de “Her gün mazota zam gelirken, gübre fiyatları artarken bugün iktidarın verdiği destekle çiftçinin ayakta kalma şansı yok” diye konuştu.