‘Çin ekonomisi resesyonda’

‘Çin ekonomisi resesyonda’
Çin Bej Kitap (CBB), yaklaşık 3 bin 500 şirketle gerçekleştirdiği anketinin sonuçlarını yayımladı. Anketten çıkan sonuçlara göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda olan Çin resesyon sürecine girdi ve bu yıl...

Çin Bej Kitap (CBB), yaklaşık 3 bin 500 şirketle gerçekleştirdiği anketinin sonuçlarını yayımladı. Anketten çıkan sonuçlara göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda olan Çin resesyon sürecine girdi ve bu yıl küçülmeye doğru ilerliyor.
Çin’in haziranda biten üç aylık dönemde bir önceki yıla göre daraldığını söyleyen Çin Bej Kitap, koronavirüs salgınının ekonomide derin yaralar açtığı ilk çeyrek boyunca görülen kısmi iyileşmelere karşın resesyonun başladığının sinyalini verdi.
3 bin 300’den fazla şirket ile anket gerçekleştiren CBB International’in çeyreklik raporuna göre, sanayi üretimi, sermaye harcamaları ve perakende satış hacimleri gibi kilit önemdeki göstergeler tarihi düşük seviyelerde bulunurken, ilk çeyrekten bu yana belli belirsiz bir iyileşme yaşandı.
Rapora göre en kötü etkilenen sektör perakende sektörü oldu. Gelirler ve karlardaki sert düşüş yaşanmaya devam etti. Kredi maliyetlerindeki sert düşüş zor durumdaki perakendecileri borçlanmaya teşvik etmedi. Ancak imalat sektöründe ilk çeyrekte genişleme meydana geldi, hizmet sektörü de en iyi performansı gösterdi.
Rapora göre en kötü performansı gösteren bölgeler uluslararası etkiye en fazla maruz kalan bölgeler oldu. İç bölgelere yurtiçi siparişlerden önemli ölçüde destek geldi.
Şirketin Çin ekonomisiyle ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi:
“Eninde sonunda büyümeye geri dönülmesi eski büyüme seviyelerine yaklaşıldığı anlamına gelmiyor. Küresel talep çok daha güçlü bir şekilde toparlanmadan, yeni görülen çeyreksel toparlanma 2020’nin tamamında yerini daralmaya bırakacak.”