Cumhuriyet yazarı Ahmet Yavuz neden gazeteden ayrıldı; işte perde arkası…

Cumhuriyet yazarı Ahmet Yavuz neden gazeteden ayrıldı; işte perde arkası…
Candan YıldızCumhuriyet gazetesi yazarlarından emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, gazeteden ayrıldığını duyurdu. Böyle olunca da kendisini aradım.Zira Cumhuriyet gazetesinin bir e-ticaret firmasından para alarak e-ticaret yasası...

Candan Yıldız

Cumhuriyet gazetesi yazarlarından emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, gazeteden ayrıldığını duyurdu.
 
Böyle olunca da kendisini aradım.

Zira Cumhuriyet gazetesinin bir e-ticaret firmasından para alarak e-ticaret yasası aleyhine haberler yapmasıyla ilgili süreci yakından takip eden bir gazeteci olarak ‘neden’ diye sormak istedim.

Ahmet Yavuz “Dostane bir şekilde ayrıldım. Tek taraflı bir karardı. Benim için Cumhuriyet’te yazmak değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşaması önemli” dedi.

Yavuz’a “ayrılmanızın para karşılığında haber tartışmalarıyla ilgili ilgisi var mı?” diye sorduğumda da “ilgisinin olmadığını” söyledi.

Ama biliyoruz ki Cumhuriyet gazetesinin sahibi Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Ahmet Yavuz’a “paranın alındığını” kabul ettiğini, “paranın iade edilerek hatadan dönüldüğünü” açıklamıştı.  

Ancak Ahmet Yavuz’un Cumhuriyet’ten ayrılmasının tam da süreçle ilgili olduğunu öğrendim.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Cumhuriyet TV’ye konuk davet edilen Ahmet Yavuz, yayın sonrası Alev Coşkun’la görüşmüş. Coşkun, o görüşmede Yavuz’u “konuşmalarını izinsin yayımlamakla ve birilerinin adamı olmakla” suçlamış.  Hatta Coşkun, uzatılan eli havada bırakmış.

Oysa Ahmet Yavuz, sözü edilen 21 Haziran tarihli yazısında Alev Coşkun’la yüz yüze yaptığı görüşmeyle ilgili şöyle yazmıştı:

“Kendisiyle çok içten bir şekilde konuyu görüştük. Benim kaygımın kaynağı yaşananların Cumhuriyet gazetesinin manevi şahsiyetinin; onun değerli yöneticileri, çalışanları, yazarları ve okurlarının itibarının zedelenmesiydi.

Bu duyarlılığımı samimi bulan Coşkun, meseleyi bana baştan anlattı. Yapılan her şeyden sorumlu olduğunu içten bir şekilde belirtti ve yaşananları bir yol kazası olarak nitelendirdi ve hatadan dönüldüğü ifade etti.”

Tabii ki bu süreçte konu Basın Konseyi’ne taşındı. Konsey tartışmalı bir kararla “Etik ihlali var ama fail yok” kararı verdi. Ki onunla da ilgili itiraz süreci devam ediyor. Anlaşılan o ki, Cumhuriyet’in haber karşılığında para almasıyla ilgili ‘etik’ kaygılarla ses çıkaran nadir isimlerden biri olan Ahmet Yavuz da Alev Coşkun’un ‘operasyon çekiyorlar’ sanrısıyla karşı karşıya kalmış.

Alev Coşkun’un ithamlarını geçiştirmek istemeyen Ahmet Yavuz da gazeteden ayrılanlar kervanına katıldı.

Hatırlatmak isterim…

Süreçte gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, yayın koordinatörü Ferda Öngün, cumhuriyet.com.tr genel yayın yönetmeni Mustafa Büyüksipahi de etik gerekçelerle istifa etmişti.

Konuyu yargıya taşıyan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Turan Karakaş da gazete avukatlığından azledilmişti.