Dağ fare bile doğurmadı

Dağ fare bile doğurmadı
Kabinenin dünkü toplantısında özellikle elektrik faturalarında indirim beklentisi somut karşılık bulamadı, başka bahara kaldı… AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının...

Kabinenin dünkü toplantısında özellikle elektrik faturalarında indirim beklentisi somut karşılık bulamadı, başka bahara kaldı… AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının doğru, vicdanlı, ahlaklı, sağlıklı mukayesesini yapmak hepimizin görevidir” dedi.

SİYASİ İSTİKRARSIZLIK MANİ OLUYOR
Son seçime kadar tek başına iktidar olan, son seçimde MHP ittifakıyla iktidar olabilen ve iktidarının 20’nci yılana giren Erdoğan, “Günü yaşayarak, kurtararak geleceğimize güvenle bakamayız. Önceliğimiz can ve mal güvenliğimizi tehdit eden terördür. İstiklalimizi ve istikbalimizi hedef alan kuşatmalardır. Teröre ve işsizliğe kalıcı çare bulunmasına mani olan siyasi istikrarsızlıktır” diyerek önceliğini tanımladı.

ELEKTRİKTE YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPILACAK
Erdoğan, Türkiye’nin dört bir yanında protesto gösterileri yapılmasına neden olan fahiş elektrik faturaları içinse “210 KW saate kadar olan düşük tarife ve üzerindeki kullanım oranı yeniden değerlendirilecek” dedi. Erdoğan yine oran ve rakam vermedi ama “Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir” bilgisini paylaştı. Yine rakam vermeden “doğalgaz tüketim desteği” ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

ENERJİ FİYATI İSTİSMAR EDİLİYOR
Cumhurbaşkanı, “Üzerinde en çok konuşulan, söz söylenen ve istismar eden hususlardan birisi de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bunun sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu 100 bin megawatt seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur” dedi. Ancak 4 gün karanlıkta kalan Isparta’da donarak ölen yurttaşı anmadı, organize sanayi bölgelerinde yapılan elektrik kesintilerine değinmedi, sanayide üretimin durması nedeniyle yaşanan kayıplara da değinmedi.

EN UCUZ ENERJİ TÜRKİYE’DE!
Erdoğan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının Euro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranları üzerinden karşılaştırmasını da yaparak “Konutlarda aylık 200 kilowatt tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye Avrupa’da 34 ülke arasında vatandaşlarına en ekonomik hizmeti sunan 3. ülkedir” dedi. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Avrupa’da vatandaşına en ucuz doğalgaz hizmeti sunan ülke olduğunu da iddia etti.

VATANDAŞA YİNE FEDAKÂRLIK DÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı, enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu söylerken vatandaşlara “Hepimiz aynı gemide olduğumuza, ülkenin kazancından hep birlikte istifade ettiğimize göre külfetine de beraberce katlanacak, yükü beraberce omuzlayacağız. Fedakârlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir, ne hakkaniyetlidir” dedi. Yani; maaşlarından yapılan kesintilerin dışında satın aldığı her ürünle devlete her aşamada vergi ödeyen vatandaşın payına yine fedakârlık düştü.

KDV İNDİRİMİ PEK HİSSEDİLEMEDİ
Erdoğan, temel gıda maddelerinde yaptıkları yüzde 7’lik KDV indirimini de hatırlattı. Ancak çarşıda, pazarda, markette gelen zamlar yüzünden bazı ürünler dışında KDV indirimi pek hissedilemedi.

YİNE ESKİ TÜRKİYE SÖYLEMİ
Erdoğan, Türkiye’ye ve millete hizmeti yoğun şekilde sürdürdüğünü iddia etti, bu hizmetin farkına varamayanlara “eski Türkiye” ile bugünü kıyaslamalarını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Biz hükümete geldiğimizde ülkemizin nüfusu 65 milyondu. Altyapısı, eğitimden sağlığa, ulaşımdan, enerjiye, her alanda yılların birikimi olan sorunların altında eziliyorduk” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri de övünçle paylaştı:
“Musluktan akan suyun, tavanda lambanın, kışı geçirecek nevaleyi temin edebilmenin en büyük sevinç sebebi olan günler yaşadık. Bugün ana sınıfından üniversiteye, dünyanın imrenerek baktığı şehir hastanelerimizle, bölünmüş yol ağımız ve sayısını 56’ya çıkardığımız havalimanlarımız, 100 bin megavatt kurulu enerji gücümüz, toplu konut projelerimiz, millet bahçelerimiz, yerli ve milli katkı oranını yüzde 80’lere doğru taşıdığımız savunma sanayimiz, misafir kapasitesini 6 kat arttırarak turist ağırlama altyapımızla, yüzde 5’in üzerinde gerçekleşeme büyüme ile dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmek için son dönemece giren bir Türkiye yaşıyoruz.”

Ancak köprüler, otoyollar fahiş fiyatlı olduğu için birçok kişi parasız yolları tercih ediyor, geçmediğimiz yolların, köprülerin, kullanmadığımız havalimanlarının parası müteahhitlere Hazine garantileri ile herkesin cebinden ödeniyor. Sağlık sektöründeki STK’lar her fırsatta şehir hastanelerinin mali olarak nasıl bir karadeliğe dönüştüklerini anlatıyor, sadece bir şehir hastanesine devletin garantilerinden ödenen tutarlarla onlarca hastane yapılabileceğini paylaşıyor.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER
Erdoğan eski Türkiye için “Temel hak ve özgürlüklerden kaynaklanan sorunları da bunlara eklemek gerekiyor” dedi.
Oysa bugünün Türkiyesi “demokrasi ligi”nde artık “hibrit rejim” olarak yer alıyor, temel hak ve özgürlüklerde; eğitim kalitesinde listelere son sıralardan girebiliyor. AİHM ve AYM kararlarıyla “hak ihlali” tespit edilen, hakkında somut bir delil bile olmayan Osman Kavala 1570 gündür tutuklu. Selahattin Demirtaş, yargılanıp beraat ettiği aynı dosyadan yeni bir soruşturmayla tekrar tutuklandı, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu olarak cezaevinde.

G-20’DEN DÜŞEN TÜRKİYE’YE İLK 10 SÖZÜ
Cumhurbaşkanı, 2023 seçimini işaret ederek, Türkiye’yi 10 büyük ekonomi arasına sokma hedefinden söz etti ama IMF verilerine göre tarihi değer kaybı yaşayan Türk Lirası nedeniyle, G-20’de 16’ncı sıraya kadar çıkan Türkiye artık ilk 20 ekonomi arasına da giremiyor.

Türkiye’de milyonlarca kişi iş arama ümidini bile yitirmişken Erdoğan, “İstihdam ve ihracatta rekor üstüne rekor kırdığımız dönemi geride bıraktık. 11 milyonun üzerinde insana çalışacak iş sağladık. Baharla birlikte canlanacak tarım, turizm sektörleri daha da yukarıya çıkacaktır” diyerek nasıl iftihar ettiğini anlattı.

CANIMIZI YAKAN FİYAT ARTIŞLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette sokakta, tezgâhta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardı” sözleriyle “Yaygara yapıyorlar” diye suçladığı muhalefet ile benzer ifadeler kullansa da “Emin olun bunların hepsi de geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur” sözleriyle vatandaşlara teselli vermeye çalıştı.

İŞİ OLAN ŞÜKRETSİN HALİNE…
Erdoğan’ın dikkat çektiği bir nokta da “Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin en önemli sıkıntısı işsizliktir” ifadesinde hayat buldu. Cumhurbaşkanı, çalışacak işleri olanların iş sahibi olduklarına şükretmeleri gerektiğini de şu sözlerle ima etti: “Şu gerçeği de kesinlikle gözden kaçırmamalı, aklımızdan çıkarmamalıyız. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, kaybedilen huzurun, kaybedilen vaktin geri kazanımı çok daha zordur. Böyle dönemlerde asıl olan çalışacak iş, hayatını sürdürecek gelir sahibi olmaktır. Asıl olan kendisine ve ailesine karşı mahcubiyet yaşamamaktır.”

EKONOMİ POLİTİKASINDA ISRAR
Erdoğan, faiz indirme ısrarıyla döviz kurları karşısında TL’nin tarihi dalgalanmalar yaşamasını Türkiye’de yaşayan büyük çoğunluğun hızla fakirleşmesini, 1 doların 18.40 liraya çıktıktan sonra dövize endeksli TL hesabı ve kamunun döviz satarak 13.50 seviyelerine inmesini ise “Uyguladığımız ekonomi politikalarının doğruluğu” diye değerlendirdi, “Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin çoğunun en önemli sıkıntısı, sancısı, krizi işsizliktir. Bunun için batıdaki Merkez Bankaları enflasyonları arttığı halde, faizleri yükseltmekten ısrarla kaçınıyor, yıllardır bize yaptıkları dayatmalara aykırı politika izliyorlar. Ortaya çıkacak işsizlik krizinin altından kalkıp kalkamayacağı da meçhuldür” dedi.

O KADAR MÜJDE VERDİK ALKIŞ YOK!
Cumhurbaşkanı kabine sonrası açıklamaları bitince alkış bekledi ama salonda bir hareket olmayınca, “O kadar müjde verdik alkış yok” dedi. Salondakiler yerlerinden kalkıp giderken alkışlamak zorunda kaldı. Erdoğan’ın konuşmasında müjde dediği notlar şöyleydi: Can gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde yüzde 30 indirim. Karma hayvan yemine yüzde 12 indirim. Pancar üreticisine ödeme bir ay öne çekiliyor. Öğrenci yurtlarında 16 gigabayt internet desteği 32 gigabayta çıkarıldı. Yurtlarda kalan üniversitelilere beslenme yardımını aylık 570 liradan 750 liraya çıkıyor.

'FİYATLAR ÖYLE YA DA BÖYLE İNECEK'

Hafta sonu KDV indirimini açıklayan Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri dönüşünde de uçakta açıklamalar yaptı. Erdoğan, “Biz nasıl KDV’yi 7 puan indirdiysek, buna ek olarak sizden de burada en az yüzde 7 fiyat indirimi bekliyoruz dedik” ifadesini kullandı. Erdoğan, KDV indiriminin market fiyatlarına yansımadığı yönündeki soru üzerine, “Öyle veya böyle inecek. Ben tabii Hazine ve Maliye Bakanımıza ‘Süratle bunların üzerine gitmeniz gerekiyor’ dedim. Onların patronlarıyla da bizzat Nureddin Bey görüşmek suretiyle bunların üzerine gitmeye ve bir de bunları teftişe devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, “Bir defa vatandaşımızı bunlara ezdirmeyeceğiz. Bunların üzerine üzerine gideceğiz. Böylece meyveydi, sebzeydi, hububattı, yumurtaydı, süt ve süt mamulleriydi aklınıza ne gelirse, tüm temel gıda ürünlerinde gerekli olanı yapacağız. Şurada 1-2 ay içerisinde bu rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın” diye konuştu.